İşveren haklı çıktı!

Yargıtay, işverenine sandalye ve mermer heykel atan noter katibinin işten çıkarılmasını haklı buldu.

Haberler 22.10.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yargtay Hukuk Genel Kurulu, yasak olmasna ramen kendisine ait araç sat ilemi yapan ve iverene sandalye ile heykel frlatarak, fili, sözlü saldrda bulunan noter katibinin i akdinin hakl nedenle feshedildiine hükmetti.

Diyarbakrda bir noter katibi, yasak olmasna ramen, çalt noterlikte kendisine ait araç sat ilemi yapt. lemin ortaya çkmasyla iten çkarlacann belirtilmesi üzerine katip, ivereni notere sandalye ve mermer heykel frlatt.

Yaananlarn ardndan i akdi feshedilen katip, kdem ve ihbar tazminat talebiyle dava açt.

Daval noter, katibin kendisine, Sana göstereceim, kafana skacam sözleriyle tehditte de bulunduunu belirterek, i sözlemesinin hakl nedenle feshedildiini savundu.

Diyarbakr 2. Mahkemesi, davacnn itaatsizlikte bulunduuna veya saygsz tutum ve davranlar olduuna dair dosyada bilgi ve belge bulunmad gerekçesiyle i sözlemesinin hakl nedene dayanmadan feshedildiine hükmetti. Mahkeme, davacya kdem ve ihbar tazminat ödenmesine karar verdi.

Temyiz üzerine dosyay görüen Yargtay 22. Hukuk Dairesi ise yerel mahkeme kararn bozdu. Davacnn yasak olduu halde daval noterde kendi adna araç sat ilemi gerçekletirdii, i sözlemesinin bundan dolay feshedileceini örenmesi üzerine davalya kar sözlü ve fiili saldrda bulunduu belirtilen kararda, i sözlemesinin feshinin hakl nedene dayand vurguland.

- Yerel mahkeme kararnda direndi

Bozma üzerine Diyarbakr 2. Mahkemesi ilk kararnda direndi. Bu kararn da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargtay Hukuk Genel Kuruluna geldi.

Kurul, noter katibinin i sözlemesinin feshinin hakl nedene dayand gerekçesiyle yerel mahkemenin direnme kararn bozdu.

Kararda, imza yetkisi bulunan noter katibi davacnn çalt noterde, kendi adna araç sat ilemi yapmas üzerine daval iverenin, noter bakatibini telefonla arayarak ehir dna çktn ve dönene kadar davacnn ie gelmemesini söyledii aktarld.

Daha sonra notere giden davacnn, iverenine sandalye ve mermer heykel frlatt aktarlan kararda, katibin i akdinin saygsz tutum ve itaatsizliinin bulunmas, çalt noterde kendi adna ilem yapmas nedenleriyle feshedildii vurguland.

Kararda, unlar kaydedildi:

Tank beyanlar ve olay günü tutulan tutanak balamnda, davacnn çalt noterde, araç sat ilemi yapmas nedeniyle i sözlemesinin feshedileceini örenmesi üzerine daval iverene kar sözlü ve fiili saldrda bulunduu açktr. Bu nedenle, daval iveren tarafndan yaplan feshin hakl nedene dayand, dolaysyla davacnn kdem ve ihbar tazminatlarna hak kazanamadndan davann reddine karar verilmesi gerektii sonucuna ulalmtr.

Kurulun kararnda, 22. Hukuk Dairesinin bozma kararna uyulmas gerekirken yerel mahkemenin ilk kararnda direnmesinin usul ve yasaya aykr olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git