İtalya'ya uzanıyor

Diyarbakır’da hiçbir kimyasal madde bulunmayan organik domatesler, onlarca dönümlük araziye serilip kurutulduktan sonra İtalya'ya ihraç ediliyor. Diyarbakırlı çiftçi İsmail Mürselim tarafından yetiştirilen domatesler, İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor.

Haberler 05.10.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr domatesi kurutularak talyan mutfana girdi. Ege bölgesinde yllardr çiftçilik yapan smail Mürselim, 8 yl önce Diyarbakra gelerek 600 dönümlük alanda domates yetitirmeye balad. Yaklak 2 buçuk milyon liraya harcayarak domates eken Mürselim, domatesleri topladktan sonra onlarca dönümlük alana serip kurutmaya balad. Mürselim, elde ettii ürünleri spagetti ve pizzalarda sos olarak kullanlmak üzere talyaya ihraç etmeye balad.

DYARBAKIR TOPRAKLARINDA BALAYAN YOLCULUK TALYAN SOFRALARINDA SON BULUYOR

Egede organik doal sebze üreten ve iklim deiikliinden sonra Diyarbakrn Sur ilçesi Kuburnu Mahallesinde 600 dönüm ile balad domates üretimi ve kurutmay yurtdna tayan smail Mürselim, kurutulmu domatesleri ile talya sofralarna renk katt. Yüzlerce dönüm arazide ilk denemede 100 ton kurutulmu domates elde eden Mürselim, gelecek yl 400 ton ürün hedeflediini belirterek, Diyarbakr domateslerini dünyaya yayacan söyledi. Kilogram 3 euroya gönderdii domateslerin çiftçilere yeni bir kap oluturduunu aktaran Mürselim, Organik kurutulmu domates yetitiriyoruz, yetitiricilii, kurutmasn ve ihracatn kendimiz yapyoruz. 26 yldan beri Ege bölgesinde bu ii yapyorum, ar yalardan dolay iklim deiiklii oldu. Organik tarm yapmakta zorlanmaya baladk, yeni bölge aray içerisine girdik, 8 yl önce buraya gelip baktm. Olabileceine inandm, 10 bin dönüm araziden 5 binini organie çevirdik. Bu yl 600 dönüm domates denedik, yetitirdik kurutmasn yaparak ihracatna baladk. Hiçbir ekilde kimyasal madde kullanlmadan yetien bu domatesler sergi alannda içiler tarafndan ikiye bölünerek tuzlama yaplp kurumaya brakld. Kuruyan domatesleri talyaya gönderiyoruz, genelde pizza, makarna ve sosta kullanlyor dedi.

TARIM STHDAMINA DESTEK SALADI

Kurutulmu domateslerin tarm içilerine de ekmek kaps olduunu dile getiren Mürselim, Mart sonu ekime baladk, toplam 80 kiiyle bu zamana kadar çaltk. Austos sonunda hasada baladk zaman zaman 120 kiiye çkt saymz, ihracata kadar içi saymz devam ettirdik. Yaklak 2 buçuk milyon lira yatrm yaptk, bu yl denemeydi beklentimizin altnda 100 ton civarnda geldi, ama önümüzdeki yl bunu 400 tona çkarmay hedefliyoruz. sterim ki bu bölge biraz daha çok kalknsn ve gelisin, bu alternatif ürün katma deeri olan ve istihdama destek olan bir ürün. çilere bu yl çok katkmz oldu, inallah bunu artrarak etraftaki çiftçileri de katarak gelitireceiz. lçe Tarm ve Orman Müdürlüü bizi destekliyor eksiklerimizi kapatyorlar. nallah daha büyük destekler alarak ilerimizi büyüteceiz. u an talyaya gönderiyoruz, oradan domateslerimiz dünyaya yaylyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git