Jandarma'dan patlayıcıların imhasında 'kanuni zorunluluk' açıklaması

Jandarma Genel Komutanlığı, havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmasının kanun gereği jandarmanın görevi olduğunu, jandarmanın kanunla kendisine verilmeyen bir görevi yerine getirmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Haberler 11.07.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sakaryann Hendek ilçesinde havai fiek fabrikasnda meydana gelen patlamann ardndan patlamam havai fieklerin Adapazar Taks Mahallesindeki taocanda dün kontrollü bir ekilde patlatlaca srada yaanan patlamada 3 jandarma ehit oldu. Jandarma Genel Komutanl yaanan patlamann ardndan havai fiekleri patlatmann jandarmann görevi olmad yönündeki eletirilere cevap verdi. Patlatma ileminin kanun gerei jandarmann görevi olduu belirtilerek, u açklamada bulunuldu:

Meydana gelen olay müteakip baz basn yayn organlar ve sosyal medya ortamnda, icra edilen faaliyetin sanki jandarmann görevi deilmi gibi anlalacak ekilde bir takm ifade ve paylamlar yer almtr. Patlayc Maddelere Uygulanacak Esaslara ilikin kanununun 7nci maddesinde; Jandarma Genel Komutanlna ait tesislerde veya sorumluluundaki arazi, bölge ve at sahalarnda bulunan her türlü patlayc madde ve üpheli cisimlere, Jandarma Genel Komutanlnn yetkili ekiplerince gerekli müdahale yaplr. hükmü amirdir. Söz konusu patlama neticesinde, fabrika civarna dalan patlayc maddelerin imhasnn yapld ta ocann jandarma sorumluluk bölgesinde bulunmas nedeniyle, 2803 Sayl Jandarma Tekilat Görevleri ve Yetkileri Kanun ve Yönetmelii gerei, patlayclarn imhasna yönelik tüm i ve ilemlerin jandarma tarafndan ifa edilmesi kanun hükmünden de anlalaca üzere kanuni bir zorunluluktur.

PAMT PERSONEL GÖREVLENDRLD

Patlatma ilemini uzman ekiplerin yapt belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

Olay bölgesinde patlamadan kaynaklanan, yöre halknn can ve mal güvenliini tehlikeye atabilecek, çevreye dalm patlayc maddelerin toplanarak, güvenli bir bölgede patlatlma ilemlerinin de konunun uzman jandarma personeli dnda baka herhangi bir kurum kurulu veya görevli birimin yerine getirmesi beklenemez. Bu kapsamda, konunun hassasiyeti ve önemine binaen Ankara ve stanbul l Jandarma Komutanlklarndan özel eitimli, konusunda uzman Patlayc Madde mha Timi (PAMT) personeli görevlendirilmi, kontrolsüz 15 tondan fazla patlayc madde bulunarak ayn bölgede imhas gerçekletirilmi, olay günü sabah saatlerinde 1,5 ton patlayc madde, havai fiek ve saniyeli fitil imha edilmitir.

KANUNLA KENDSNE VERLMEYEN BR YETKY YERNE GETRMES SÖZ KONUSU DELDR

Valilik ve Cumhuriyet Basavclnn talimatlar dorultusunda çalma yapld belirtilerek, u açklamada bulunuldu:

Baz basn yayn organlar ve sosyal medya mecrasnda yer ald gibi, bölgede görevli jandarmann kanunla kendisine verilmeyen bir yetki veya görevi yerine getirmesi veya kullanmas söz konusu deildir. Sorumluluk bölgesinde meydana gelen patlamada, yaplmas gereken adli ve idari tüm i ve ilemler ilgili mevzuat gerei l Valilii ve Cumhuriyet Basavclnn emir ve talimatlar dorultusunda Sakarya l Jandarma Komutanlnca yerine getirilmitir.

OLAYIN SYAS SAKLERLE TARTIMA KONUSU YAPILMASI ÜZÜNTÜ VERC

Jandarma Genel Komutanlnn mevzuatn kendine verdii yetki çerçevesinde daima milletinin emrinde görev yapmay kendine düstur edindii ifade edilerek, u ifadelere yer verildi:

Sorumluluk bölgesinde emniyet ve asayiin temini, vatandan can ve mal güvenliinin salanmasna yönelik tüm tedbirleri almakla yükümlü klnm 181 yllk köklü bir tekilattr. Terörle mücadelenin baarl bir ekilde yürütüldüü u günlerde; olayn, siyasi saiklerle tartma konusu yaplmas, aslsz ve eksik bilgi ile Jandarma Tekilatnn kamuoyu nezdinde bu tartmalarn içine çekilmek istenilmesi son derece üzüntü vericidir. Bata terörle mücadele olmak üzere emniyet ve asayiin salanmasna yönelik yürütülen tüm faaliyetlere hukukun üstünlüü ilkesi ve kanunlarn verdii yetki çerçevesinde devam edilecektir.

Ana Sayfaya Git