Kaçak yapıya suç duyurusu

Diyarbakır'da kaçak yapılaşmaya izin veren yerel yönetimler hakkında suç duyurusundu bulunuldu.

Haberler 31.12.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - TMMOB, Diyarbakrda rant amaçl kaçak yaplamaya izin veren yerel yönetimler ile ilgili kurumlar hakknda suç duyurusunda bulundu.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birlii (TMMOB), Diyarbakrda rant amaçl kaçak yaplamaya izin veren yetkili ve kurumlar hakknda suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu bavurusu yaplmadan önce Diyarbakr Adliyesi önüne açklama yapld. Açklamada Bu kent sahipsiz deildir pankart açld.

TMOOB Diyarbakr l Kordinasyon Kurulu (KK) Sekreteri Doan Hatun, kayym uygulamalarna dikkati çekerek, Kayym bu kentte bir irade deil irade gasp olarak atanmt. Defalarca kaçak yaplara ilikin bavuru yaptk. Fakat herhangi bir dönü olmad gibi kaçak yaplar yaplmaya devam edilmitir dedi.

KAçAK YAPILARA TEPK

TMMOB Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi Ebakan Ferit Kahraman ise 4 Martta yaptklar Kayyumlar suç iliyor! balkl açklamann ardndan da kayymlarn benzer suçlar ilemeye devam ettiini belirtti. Soruturma yürütmek üzere belge talep eden Diyarbakr Valilii ve dier kurumlarla yaztklarn ve buna ramen herhangi bir ilem yaplmadn aktaran Kahraman, Bu kentte mevzuata aykr birçok kent suçu yetkililerin gözleri önünde, yan banda, bitiik duvarnda ilenmektedir. Hastane/salk yapsna, özel eitim binasna, büro/plaza binasna, alveri merkezine, otel yapsna kaçak kat ilave edilmekte, kaçak lokanta ve kaçak düün salonlar ina edilmekte ve hiçbir denetime tabi tutulmamaktadr diye kaydetti.

SORULAR

Kahraman, Denetimden ve mühendislik hizmetlerinden yoksun, her yönüyle yapsal risk tayan ve youn kullanc saysna sahip bu mekanlarda gerçeklemesi muhtemel kazalara kar, topluma kimler, nasl hesap verecektir?, Kentin en ilek noktalarnda her bir metrekaresinin on binlerce lira deerinde olduu bu kaçak yaplardaki on milyonlarca liralk rantn parças olmak suç deil midir?, Mevzuat gereince hakknda ruhsatsz yap tespiti yaplan ve para cezas ilemi uygulanan yaplara dair neden ykm ilemleri yaplmamaktadr? sorularn yöneltti.

MLYONLARCA RANT

Ykm kararlarnn yerine getirilmesi gerektiini vurgulayan Kahraman, Kaçak yaplara kestiiniz cezalar yüz binlerce lira deerinde olabilir, fakat arkasnda yatan milyonlarca liralk rantn yannda bunun bir hiç olduunun da farkndayz. Kente ve kentliye kar sorumluluu olan bir meslek örgütü olarak, bu tür kent suçlarnda dorudan veya dolayl sorumluluu bulunan kurum ve kiileri uyaryor ve hatrlatmak istiyoruz; Bu halk, bu kent rant ve talanlarnz karsnda sahipsiz deildir. Bata yerel yönetimlerdeki kaçak yaplara ilem yapmayan ilgili tüm birimler hakknda olmak üzere, ticari alanlara ruhsat iletmesi veren belediye yetkilileri, ina faaliyetleri süren yaplara dair görev ve sorumluluklarn yerine getirmeyen çevre ve ehircilik l Müdürlüü, yap denetim firmalar, ayrca hastaneler için Salk l Müdürlüü, eitim yaplar için Milli Eitim l Müdürlüü yetkilileri hakknda da suç duyurusunda bulunacamz belirtmek istiyoruz diye ifade etti.

Ana Sayfaya Git