Kadın pazarcılar istihdam oldu!

Türkiye'nin ilk gezici kadın semt pazarı olma özelliği taşıyan Diyarbakır Bağlar Kadın Semt Pazarı, şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmeyi amaçlıyor.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Türkiyenin ilk gezici kadn semt pazar olma özellii tayan Diyarbakr Balar Kadn Semt Pazar, iddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadnlar istihdam etmeyi amaçlyor.

iddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadnlar istihdam etmek amacyla 2013 ylnda kurulan, Türkiyenin ilk gezici kadn semt pazar olma özellii tayan Diyarbakr Balar Kadn Semt Pazarnn ve pazarc kadnlarn hikayesi, DKADn yapmclnda hayata geçirilen Terazi isimli belgesel ile beyaz perdeye tand.

Erkek pazarclar kadnlarn alanna giriyor

Reyhan Aktarn verdii bilgilere göre, Diyarbakrn merkez Balar lçesinin Baclar bölgesinde kurulan Balar Semt Pazar, Türkiyenin ilk gezici kadn semt pazar olma özelliini tayor.

Balar u anda yaklak 400 bin kiilik nüfusu ile Diyarbakrn en büyük ilçesi konumunda, Baclar bölgesi ise 115 binin üzerinde nüfusu ile Balarn en kalabalk bölgesi. Bölgenin son derece deerlendiini ve erkek pazarclarn buradan pay almak için çalmalara baladn ifade eden Aktar, u bilgileri veriyor: Balar ilçesinde erkek pazarclarn iki ayr dernei var, dolaysyla iki farkl erkek pazarc grubu var. Birinci erkek pazar 2017 ylnda Balar Belediyesinin karar ile Baclar bölgesinde kadn pazarclar için belirlenen alana girdi ve bu durum kadn pazarclar çok zor durumda brakt. çünkü ilçedeki erkek pazarlar yaklak bin erkek pazarcdan oluuyor ve alm gücü ile kadn pazarclarn rekabet edebileceinin çok ötesinde ticari avantajlara sahip bulunuyor. Kadnlar birinci erkek pazarnn, onlar için belirlenen bölgeden çkarlmas için mücadele ederken imdi de ikinci erkek pazarnn da alanlarna girmesi riski ile kar karya kaldlar. Maalesef ikinci erkek pazar da bölgelerine girerse hiçbir kadnn pazarclkla ayakta kalma gücü kalmayacak.

Sürdürülebilir projelerle kadnlar hayata balamalyz

Diyarbakr Balar Kadn Pazarclar Yardmlama ve Dayanma Dernei kurulduunda pazarda ayakta kalan kadn pazarc says 80e yaknd. Bugün itibariyle 150 kadn pazarc var ve saylar her geçen gün saylar artyor diyen Reyhan Aktar, kadnlarn maruz brakldklar aclara üzülmek yerine, sürdürülebilir projelerle kadnlar hayata balamak gerektiini savunuyor.

Aktarn yorumlar öyle: Proje, Türkiye için örnek olmas gereken, tüm illerde kadnlarmza destek olmak anlamnda belediyelerimizin sahiplenmesi gereken bir proje. Beklentimiz bu bölgeye baka erkek pazarnn girmemesi ile beraber, eski erkek pazarnn da eski yerine alnmasnn garanti altna alnmas. Kadnlar yllk sözleme deil, tezgahlarnda uzun yllar sat yapabilmeleri için erkek pazarclarn sahip olduu kimlik kartlarna sahip olmak istiyorlar.

Ana Sayfaya Git