Kadının itirazına "red" hak ihlali!

Çocuklarıyla cezaevinde kalan kadının "infazın ertelenmesi" talebinin reddi hak ihlali sayıldı.

Haberler 14.12.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Anayasa Mahkemesi, cezaevinde çocuu ve bebeiyle kalan hükümlü kadnn, infazn ertelenmesi talebinin reddedilmesinde aile hayatna sayg hakknn ihlal edildiine, bavurucuya 5 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Diyarbakr Cezaevinde 2 yandaki çocuu ve bir bebei ile kalan, nitelikli hrszlk suçundan hükümlü kadn, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna bavurarak bebeinin bakm ve ihtiyaçlarn karlamak için infazn ertelenmesini talep etti.

nfazn ertelenmesi istemini reddeden Basavcln yazsnda hükümlünün daha önce 0-6 ya grubu çocuunun bulunmas nedeniyle tahliye edildii, kesinleen hapis cezalar yüzünden tekrar cezaevine gönderildii, gebe olmasnn ardndan infazna ara verildii hatrlatld. Basavcln yazsnda hakknda 21 yl 65 ay 7 gün kesinlemi hapis cezas bulunan hükümlünün, eylem ve tutumlar nedeniyle tehlikeli hükümlülerden saylmas gerektii ifade edildi.

Basavcln kararna yönelik itirazlarn reddedilmesi üzerine hükümlü kadn, Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu. Aile hayatna sayg hakknn ihlal edildiine hükmeden Yüksek Mahkeme, kadna 5 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM kararn verdi

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanunun 16. maddesinde gebe olan veya dourduu tarihten itibaren 6 ay geçmemi kadnlarn hapis cezalarnn infaznn erteleneceine yönelik hüküm bulunduu hatrlatlan kararda, bu düzenlemenin kadn ve çocuu korumaya ilikin olduu, çocuun salkl bir ortamda annesiyle bulumasn salamay amaçlad belirtildi.

Bavurucunun çocuu ve bebeiyle cezaevinde birlikte kald ifade edilen kararda, Basavcln ceza miktarn ve daha önceki davranlar deerlendirerek hükümlünün tehlikeli hükümlülerden saylmas gerektiini vurguladna deinildi.

Kararda, nitelikli hrszlktan cezalandrlan bavurucunun neden tehlikeli hükümlü saylmas gerektiinin gerekçesinin yeterince sunulmadna iaret edildi.

Manevi tazminat karar

Yüksek Mahkemenin kararnda, unlar kaydedildi:

Kamusal makamlar tarafndan kouun mevcudu ile kurumun fiziki yapsnn çocuklarn geliimi ve yaam için uygun olmad kabul edilmesine ramen infaz erteleme talebi reddedilen bavurucunun çocuu ile birlikte çocuun yana ve gereksinimlerine uygun, salkl bir ortamda kalmasnn salanmad görülmütür.

Bunun yannda mahpusun cezasyla ilikilendirilen kararlarda aile hakkna sayg hakk balamnda çocuun yüksek yararnn hesaba katlmad, mahpusun ceza infaz kurumunda tutulmas ile çocuun yüksek menfaatleri arasnda bir dengeleme yaplmad gibi ceza infaz kurumunun koullarndan çocuun en az düzeyde etkilenmesini salayacak uygun ortam salama ya da koullar daha uygun bir kuruma nakil gibi tedbirlerin alnmad anlalmaktadr.

Ana Sayfaya Git