KADEM, sosyal medyadaki "şiddet dili"ne karşı harekete geçti

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu: "Üslub-u beyan ayniyle insandır diyerek, 'Küfürsüz hayat mümkün' kampanyasını başlattık."

Haberler 07.07.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn ve Demokrasi Dernei (KADEM) Yönetim Kurulu Bakan Dr. Saliha Okur Gümrükçüolu, Üslub-u beyan ayniyle insandr. diyerek, Küfürsüz hayat mümkün kampanyasn balattklarn belirterek, Bu kampanya ile dijital mecralarda gittikçe normalleen son derece rahatsz edici küfürlü üslup ve içeriklerin kullanmn azaltmay, hatta tamamen ortadan kaldrmay hedefliyoruz. dedi.

Gümrükçüolu, sosyal medyadaki cinsiyetçi, argo, küfürlü ve iddet içerikli söylemlere son vermeye yönelik balatlan kampanyaya ilikin AA muhabirine açklamada bulundu.

KADEMin, kadnn insanlk onuruyla yaamasna hizmet eden bir sivil toplum kuruluu olduunu ve kadn haklar alannda farkndalk çalmalar yürüttüünü anmsatan Gümrükçüolu, bu çalmalar yürütürken kadn erkekten ayrarak yalnzlatran, ona bütün dünya ile tek bana mücadele etmesi gereken bir rol yüklemekten uzak duran bir tavr benimsediklerini söyledi.

Kadnlarn Türkiyede ve dünyada sadece kadn olduklar için belli ayrmclklara maruz kaldklarn her gün farkl ekillerde, farkl mecralarda gördüklerini dile getiren Gümrükçüolu, bu ayrmcln en çok hissedildii alanlardan birinin de sosyal medya olduuna iaret etti.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI NSAN DEERLERN YTREBLYOR

Sosyal medyann, yaps itibaryla kiilerin gerçek hayatlarnn dnda sanal kimliklere ve tpk kimlikleri gibi sanal duygularna da ev sahiplii yapabildiini belirten Gümrükçüolu, öyle konutu:

Kullanclar kendilerini ifade ederken bazen bu illüzyonda kaybolup insani deerleri yitirebiliyorlar. Zaman zaman büyük çounluu kadn bedeni üzerinden ifadesini bulan hakaretler; adap bilmeyen, söz söyleme becerisi zayf, öfkesini kontrol edemeyen kiilerce, karsndakine üstünlük salama yöntemi olarak kullanlyor. Baz kiiler muhatabnn yüzüne söyleyemeyecei, aza alnmayacak küfürleri ve hatta tecavüz tehditlerini anonim hesaplar arkasna gizlenerek ekrana yazmakta bir beis görmüyor .

AYRIMCILIK, AAILAMA, KÜFÜR VE HAKARET DURDURMAK MÜMKÜN

nsann sözüyle kulland kelimelerle kendi deerini gösterdiini ifade eden Gümrükçüolu, öyle devam etti:

Kadn erkek ayrt etmeden kelimelerimizde gerçekletireceimiz bir arnma hali hepimiz için zorunludur. Bu arnma dilimize, geleceimize, çocuklarmza ve insanla olan borcumuzdur. Bizler buradan hareketle Üslub-u beyan ayniyle insandr. diyerek Küfürsüz hayat mümkün kampanyasn balattk. Bu kampanya ile dijital mecralarda gittikçe normalleen son derece rahatsz edici küfürlü üslup ve içeriklerin kullanmn azaltmay hatta tamamen ortadan kaldrmay hedefliyoruz.

KADEM Yönetim Kurulu Bakan Gümrükçüolu, Herkesi sosyal medyay edep ve ahlak kurallarna uygun bir ekilde kullanmaya, kadnn cinsel obje olarak görülüp sürekli aalanmasna kar tavr almaya, ayn fikirde olmasa bile hiç kimseye küfür yoluyla hakaret edilmesine göz yummamaya, küfür, taciz, tehdit içeren paylam gördüü zaman ikayet etmeye ve kötü örnekler yerine iyi örnekleri çoaltmaya davet ediyoruz. çarsnda bulundu.

AHLAK YOKSUNU FURYAYA BRLKTE DUR DEMELYZ

Sosyal medyada yaanan bu sözel iddetin zaman zaman tannan, bilinen kiilere de vahice uygulandna ahit olduklarn dile getiren Gümrükçüolu, Siyasi kimlii ve ideolojisi sebebiyle ya da srf bir siyasinin yakn olduu için kadnlar ahlaksz ifadelere maruz kalabiliyorlar. Geçtiimiz günlerde Esra Albayrak ve Özlem Zengin hanmefendilerin yaad gibi bu ahlaksz dil ve söylem hzla yaylrken, söz konusu edilen kadnlar nesneletirilerek gözü dönmü kiilerin nefret objesi haline getirilebiliyor. ifadesini kulland.

ADAP GELENENN SOSYAL MECRALARDA DA YAATILMASINI AMAçLIYORUZ

Gümrükçüolu, Bu kampanyayla kadn haklarn ve onurunu savunan bir dernek olarak bizler, ulusal ve uluslararas STKlarla birlikte hareket ederek güçlü bir itiraz gelitirdik. Hepimizin ortak amac kültürümüzün bir parças olan adap geleneinin sosyal mecralarda da yaatlmas ve toplumsal huzuru koruyan bir dilin bu alanlara da hakim olmasdr. dedi.

Sadece kadna deil, gencinden yalsna kadar her canlya kymet verdiklerini ve sebebi ne olursa olsun iddetin önlenmesi için ellerinden geleni yaptklarn anlatan Gümrükçüolu, Bizim Herkese kar her türlü iddete son. düsturuyla verdiimiz mücadele hepinizin bildii Deniz Yldznn hikayesinden de ilham alr. Elbette iddet kadim bir tehdit, tamamen ortadan kaldrlmas güç ama gücümüzün yettii kadar deniz yldzlarn denizle buluturarak onlarn yaamasn salayabilir, yani tek tek kiilerin hayatnda çok ey deitirebiliriz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git