Kadın şiddetinde cinsel istismar!

Diyarbakır’da 1 yılda 837 kadın şiddet ve boşanmak için Baro’ya başvurdu. Başvuruların çoğunun sebebi, cinsel istismar ve koca şiddeti.

Haberler 10.12.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda son 1 yl içerisinde 837 kadn cinsel istismar ve iddette maruz kald için Diyarbakr Barosu Adli Yardm Bürosuna bavurdu. Bavurularn çounda fiziksel iddet ön planda olurken, 200e yakn dosyada ise cinsel istismar ve iddet bulunduu belirtildi.

DYARBAKIRDA KADINA DDET

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Rozerin Arslan çten, 2021 yl açsndan deerlendirirsek, elimizdeki verilere göre, adli yardma bavuru yapp da bavurusu kabul olan 837 kii bulunmakta ve bir boanma dosyas ortada varsa yüzde 90 diyebilirim ki iddet var. Kadnlarn boanma için bavurularn en büyük sebebi iddet. iddeti de özellikle sadece fiziksel iddet olarak deerlendirmemek gerekir. Fiziksel iddet, psikolojik, ekonomik iddet. Bunlarn hepsinin birleimi sonucu bu veriler ortaya çkmaktadr dedi.

HUKUK VE PSKOLOJK DESTEK

Adli yardm bavurusunda kadn haklar merkezine bavuran kadnlarn çounun fiziksel iddette maruz kald için avukat talebinde bulunduklarn belirten Avutan çten, 2021 yl içerisinde bavuran 837 dosyada avukat olarak 200e yakn dosyay, kadn haklar merkezi olarak takip ediyoruz. Dier dosyalarda da iddet var. Ancak toplum basksnn her ne kadar olsa da eim zarar görmesin düüncesiyle, her iddet soruturma konusu olmuyor. Genelde iddetlerimizin hepsinde zaten psikolojik iddet var. Bunun dnda 50 kiinin dosyasnda cinsel saldr bulunmakta. Fiziksel iddet ise yaklak dosyalarmzn tümünde bulunmakta ve cinsel saldr, iddet, bize bavuru yaplm tüm dosyalarda bulunmaktadr. Bize öncelikle yazl olarak bavuru geldiinde aileyle görüüyoruz ya da kiinin kendisiyle görüüyoruz. Artk kime ulaabiliyorsak, ne kadar destek sunabiliyorsak, hepsiyle görümeye çalyoruz.

KADIN HAKLARI MERKEZ

Görütükten sonra artk dosyamza soruturmaysa soruturma, dosya kovuturmaysa kovuturma, dosyamza vekaletimizi sunuyoruz. Vekalet sunmadan önce tabii ki katlma talebinde de bulunuyoruz. Kadn haklar merkezi olarak dosyay takip ettiimizi özellikle söylüyoruz. Bu katlma taleplerimiz bazen kabul oluyor, bazen ret oluyor. Kabul ve ret oranna göre vekaletimizi dosyamza sunuyoruz. Bu aamadan sonra artk ne yaplmas gerekiyorsa hukuki ve psikolojik olarak her konuda destek vermeye çalyoruz diye konutu.

Öte yandan Diyarbakr Barosu Adli Yardm Bürosu verilerine göre, 2019 ylnda kendilerine bavuran bin 716, 2020 ylnda bin 537 ve 2021 ylnda ise bin 635 kadnn adli yardm için bavuruda bulunduu, bu kadnlardan 3 bin 737sine destek verildii örenildi.

Ana Sayfaya Git