Kadınlara Şiddet Meşrulaştırılıyor

Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, son dönemlerde kadınlara yönelik gerçekleştirilen hak ihlallerine ilişkin ortaklaşa basın açıklaması düzenledi.

Haberler 24.08.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosunda düzenlenen açklamaya Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Danma ve Uygulama Merkezi üyeleri ile HD Diyarbakr ubesi Kadn Komisyonu üyeleri katld. Katlmclar adna basn açklamasn okuyan HD Diyarbakr ubesi Kadn Komisyonu üyesi Hatice Demir, gebe, emziren ve lousa dönemindeki kadnlara yönelik adli soruturmalarn gerekçe gösterilerek kadnlarn özgün koullarna ramen yaplan gözalt ve tutuklamalarn son dönemde skça yaandn kaydetti.

KADIN HAKLARI

Bu durumun kadnlarn gebelik, emzirme ve lousa dönemlerinin ayrca bir cezalandrma aracna dönütürülmek istendiini savunan Demir, Kadnlarn günlük yaamnda yaad bir takm sorunlara da deinmek isteriz. Kadnlar ort, tayt giydii için, gece sokakta gezdii için, hamileyken parkta spor yapt için toplu tama araçlarnda seyahat ettii için her gün ya erkeklerin ya da kolluk görevlilerinin saldr tehdit ve saldrlarna maruz kalmaktadrlar. Pembe otobüs, trambüs, metrobüs uygulamasnn getirilmek istenmesi kadnlara yönelik ayrmc politikalarn göstergesidir. Bu uygulama kadnlar toplumdan ayrtrmaya, kadnlara yönelik cinsel iddeti merulatrmaya sebebiyet verecektir.

DDET MERULATIRILDI

Adanada bir apartman yöneticisinin ayn apartmanda çalan görevlinin 15 yandaki kzn taciz etmesi sebebiyle ayn apartmanda ev hapsinde kalmas yönünde adli kontrol karar verilmesi yargnn istismar davalarna bu kadar özensiz yaklatnn sadece bir örneidir. Kadnlara ve çocuklara yönelik her türlü saldr karsnda kadn ve çocuklar savunmasz brakan yarg pratikleri erkek devletin cezaszlk politikasn gözler önüne sermektedir. Bütün bunlar OHAL koullarnda yaamann kadnlarn hayatna ne denli vahim boyutlara vardn göstermektedir. Kadnlar ilgilendiren politikalarn hayata geçirilmesi ile ilgili uluslararas belgeler nda hareket edilmesini ve kadn örgütlerin görüünün alnmasn talep ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git