Kadınların emeği!

Diyarbakırlı kadınlar belediyenin sunduğu imkanla oluşturdukları bahçede çilek hasat ediyor

Haberler 20.05.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil Belediyesince tahsis edilen tarlada yaklak 5 aydr emek veren kadnlar, çilek hasadna balad.

Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Hamza Türkmenin talimatyla kadnlarn sosyal ve ekonomik anlamda kalknmalarn salamak amacyla Bismil Kadn Kooperatifi kuruldu.

Kooperatifte faaliyet yürüten kadnlar, bütün giderleri belediye tarafndan karlanan ve uzman mühendisler gözetiminde kendileri için ayrlan yaklak 45 bin metrekare alanda çilek, domates, patlcan, biber, salatalk ve çörek otu ekimini gerçekletirdi.

Yaklak 5 ay önce 5 bin 700 metrekare alanda toprakla buluturduklar 25 bin fideye gözleri gibi bakan kadnlar, youn emein ardndan olgunlaan çilekleri hasat etmeye balad.

Kadnlar, kendi ayaklar üstünde durmann ve aile bütçesine katk salamann da heyecann yayor.

- Güçlü kadn demek, güçlü insan ve Türkiye demek

Türkmen, AA muhabirine, bu yl kurduklar kadn kooperatifinin ilk projesinin çilek bahçesi olduunu, yln bandan itibaren kadnlarn bahçede emek sarf ettiini söyledi.

çileklerin hasadnn yapldn aktaran Türkmen, bahçede 30 kadnn 2 uzman mühendis eliinde üretim gerçekletirdiini belirtti.

Türkmen, üretilen ürünlerin kadnlar tarafndan satlacan ifade ederek, Kimi ürünler ham olarak satlacak kimi de kadn kooperatifi bünyesinde Bismil Belediyesi ve Ticaret Bakanl e finansmanyla kurulan mutfamzda marmelat, çilek kurusu ve reçel olarak raflarda yerlerini alacak. dedi.

Kadnlara çilek yetitiriciliini örettiklerini anlatan Türkmen, her yl 30 kadna çilek yetitirmeyi göstereceklerini kaydetti.

Türkmen, projede yer alan kadnlarn gelecek yl kendi tarlalarnda kuracaklar bahçeler için yardmlarnn süreceini belirterek, projeyi ileriki yllarda daha da büyütülerek devam ettireceklerini vurgulad.

Maddi anlamda yetersiz olan kadnlar i sahibi yapmay hedeflediklerine iaret eden Türkmen, bölgede kadnlar güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Güçlü kadn demek, güçlü insan ve Türkiye demek. Kadnlarmz ekonomik anlamda yetitirerek hem evlerine ek bir gelir salamay hedefliyoruz hem de daha iyi bir Bismil, daha iyi bir Türkiye hayal ediyoruz. diyen Türkmen, amaçlarnn küçük tarlalardan büyük gelirler elde etmek olduunu söyledi.

Türkmen, sözlerini öyle tamamlad:

nsanlar 5 dönüm tarlalarnda sadece buday ve msr yetitirmeye deil, katma deeri daha yüksek olan ürünler yetitirmeye tevik ediyoruz. Hatta ileyerek raf ömrünü uzattmzda bunlarn oluturaca katma deerin daha yüksek olacan kadnlarmza göstermek istiyoruz. Bu alanda hem bölgede yetitiini bildiimiz ürünleri deniyoruz hem de ayn zamanda Bismilde henüz hiç denenmemi safran gibi katma deeri yüksek ürünleri de bu yl hayata geçirmeyi planlyoruz. çilek de Bismil için bu yönde yetitirdiimiz bir ürün oldu.

- çilek sayesinde evimize ekmek götüreceiz

Projede yer alan kadnlardan 4 çocuk annesi Zeynep imek de kadn kooperatifi faaliyetlerine katlmadan önce evde çocuklarna baktn ve ev ilerini yaptn anlatt.

Bahçede büyük emekle çilekleri yetitirdiklerini aktaran imek, çocuumu nasl büyütmüsem çilekleri de ayn ekilde yetitirdim. Büyük emek verdik. diye konutu.

Yetitirdikleri çilekleri sata sunacaklarn dile getiren imek, sözlerini öyle sürdürdü:

çilek sayesinde evimize ekmek götüreceiz. Bugüne kadar hiç para kazanmadm. Eim evde, ben tarlaya geliyorum. Eve ekmek götüreceim için çok mutluyum. Eim u an çalmyor, i bana dütü, ben eve ekmek götüreceim. çok güzel bir his, mutluluk duyuyorum. Yeni insanlarla, doayla tanyoruz. Gururluyuz. çocuklarmz, eimiz bizimle gurur duyuyor.

Bismil Belediyesine teekkür eden imek, bundan böyle tarla kiralayp çilek yetitirebileceini belirtti.

Leyla çelik ise projenin çok güzel olduunu dile getirerek, çok mutluyuz, hasad bu kadar erken beklemiyorduk. çileklerin yetitiini gördüümüzde ekip olarak çok mutlu olduk. Daha önce evdeydim. çilekle tantm günden beri ileride kendi tarlamda da çilek yetitirebileceimi, maddi ve manevi olarak yükselebileceimizi düünüyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git