Kadınların kış hazırlığı

Bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyvelerle kış hazırlıklarına başlayan Silvanlı kadınlar, hayat pahalılığına alternatif oluşturuyor.

Haberler 01.10.2021 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbaharn geliiyle k mevsiminin vazgeçilmezi olan konserve, kurutmalk, salça, turu ve reçel gibi ürünlerin yapm da balad. Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Tekel Mahallesindeki bahçeli evlerde kadnlarn k hazrl tüm hzyla sürüyor. Bahçelerinden topladklar sebze ve meyveleri ka hazrlayan kadnlar, imece usulü hummal bir çalma yürütüyor. Sabahn erken saatlerinde uyanp ie koyulan kadnlar, önce bahçelerine ektikleri ve olgunlaan sebze ve meyveleri topluyor. Daha sonra topladklar sebze ve meyveleri çeitli ilemlerden geçirip k mevsiminde tüketilmeye hazr hale getiriyorlar.

ZAHMET çOK

Ka hazrlk yapan kadnlardan Mensure Kurnek (57), konserve hazrlklarn bitirdiini ve salça yapmna geçtiini söyledi. Kurnek, tüm ürünleri kendi bahçesinden topladn belirterek, Önce, biberleri topluyoruz, salçalk ve kurutmalk olarak ayryoruz. Salçalk için biberleri kesiyoruz. Biberler çok ac, parmaklarmz, gözlerimiz yanyor. Sonra en zahmetli olan aamaya, el gücü ile çalan makineye geçiriyoruz. Biberleri makinann içine atp kolundan tutup çeviriyoruz. Bu ilem saatlerce sürüyor. Makineden geçen biberleri tepsilere serip günete dinlenmeye brakyoruz diye anlatt.

Salçaya yeteri kadar tuz katp kartrp yeniden günete dinlenmeye braktn anlatan Kurnek, Daha sonra kavanozlara koyuyoruz. Kurutmalklarda ayn ekilde ykyor ve kesiyoruz. Dolmalk olanlar iplere geçirip kurutuyoruz. Dier kurutmalklar da doradktan sonra damlara çkarp kurumaya brakyoruz dedi.

YÜKSEK FYATLAR

Ka hazrlk yapmann ekonomik anlamda kendilerini az da olsa rahatlattn ifade eden Kurnek, Eskiden bu tarz hazrlklarda çok fazla ürün kuruturduk. Yaknlarmza datrdk. Paylam vard, güzeldi. imdi herey çok pahall, mecburuz yapmaya. Marketten alnan ürünler de güzel deil diyerek, organik ürünlerin önemine deindi.

Muazzez Güne (35) de menemen hazrladn belirterek, süreci u ekilde anlatt: Önce domatesleri küçük küçük doruyoruz, sonra biberler ayn ekilde. Sonra da atee veriyoruz. Pitikten sonra kavanozlara boaltyoruz Arkadam da biberleri közlüyor. Tandrda atei yakyoruz ve sonra da biberleri o kor atein içine atyoruz. Sonrasnda çkaryor ve poetlere koyuyor, biraz geçtikten sonra soyuyor ve derin dondurucuya koyuyoruz. Gerçekten zahmeti çok, sabahn erken saatlerinden beri ayaktayz.

EMEN TAT VERD ÜRÜNLER

Geçmi yllarda 40 kavanoz doldurduklarn kaydeden Güne, Fakat imdi her ey çok pahal istediimiz kadar alamyoruz. Eskiden domatese bir buçuk TL veriyorduk, imdi kilosu 3 TLden aa deil ve tad yok. Kendi ellerimiz ve emeimizle yapmak daha güzel market ürünleri yenilmiyor. Ben salça, reçel, turu ve kurutmalk gibi ürünleri kendim yapyorum, her eyin doal daha güzel eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git