Kaldırım işgali engellilere engel

Diyarbakır’daki engelli yurttaşlar, kabartmalı şeritlerin tahrip olması, rampaların kullanılmaz hale gelmesi ve kaldırımların işgal edilmesinden kaynaklı dışarıda adım atamadıklarını söyledi.

Haberler 31.05.2022 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrdaki engelli yurttalar, kabartmal eritlerin tahrip olmas, rampalarn kullanlmaz hale gelmesi ve kaldrmlarn igal edilmesinden kaynakl darda adm atamadklarn söyledi.

Engelliler Konfederasyonunun verilerine göre Türkiyede 8 milyon 500 bin engelli yurtta bulunuyor. Engelliler, yaamn her alannda ayrmclk, eitsizlik ve ötekiletirmeyle kar karya kalyor. Yerel yönetimlerin kent mimarisi, peyzaj ve ulam gibi noktalarda engellileri görmemezlikten gelmesi ise, yaanan sorunlar daha da büyütüyor. Diyarbakrda yaayan engelli yurttalar ve aileleri, kentte kar karya kaldklar sorunlar anlatt.

ENGELLLER GÖZ ARDI EDLYOR

Kentte sonrada ina edilen yerler ile tarihi mekanlardaki düzenlemelerin engellilere göre dizayn edilmediini belirten Ergül Sezer, Meryem Ana Kilisesi, Hasan Paa Han ve Ulu Camiinin bu mekanlardan bazlar olduunu aktard. Sezer, Ben bir Diyarbakrl olarak neden tarihi meknlar gezemiyorum, bu bana kar yaplan bir zulümdür dedi. Kentteki kaldrmlarn da engelliler için sorun olduunu ifade eden Sezer, kentteki yöneticilerin 2 saat tekerlekli sandalyeyle gezmeleri halinde engellilerin yaadklar sorunlar çok rahat görebileceklerini vurgulad.

KALDIRIMLAR GAL ALTINDA

Bedensel engelli annesi Meryem Durmazn bakmyla ilgilenen olu Cengiz Durmaz, annesini sürekli gezdirmek istediini ancak kaldrmlarn igal edilmesinden kaynakl bunu yapamadn ifade etti. Durmaz, Esnaflarmz daha duyarl olmal. Dükkanlarnn önüne açt tezgahlardan dolay tekerlekli sandalyeyi mecburen caddeden götürüyorum. O zaman da hem bizim için hem de araçlar için sknt oluyor diye konutu.

Kaldrm ve yollarda karlatklar engellerden kaynakl üçüncü kiilerden destek almak zorunda kaldklarn dile getiren Durmaz, Kaldrmlarn bozuk olduu yerlerde varsa yardm edecek birileri annemin engelli arabasn kaldrp yan kaldrma tayoruz. Ya da mecburen bozuk olan yerden geçiyoruz. O zaman da tekerlekli sandalyenin tekerlekleri hasar görüyor diye kaydetti. Durmaz, kent sakinlerini de engellilere kar daha duyarl olmaya çard.

OFÖRLER YOL VERMYOR

Araç sürücülerinin engellilere yol vermemesinden yaknan Süleyman Acar ise bu durumdan kaynakl kimi zaman kardan karya geçmek için yarm saati akn bir süre beklemek zorunda kaldn aktard. Toplu tama araçlarnda da büyük skntlar yaadklarn kaydeden Acar, Engelli olduumuzu gören toplu tama araçlar durmadan devam ediyorlar. Otobüse binmeye çalrken, tam binecekken binmemi beklemeden devam ettikleri için yere dümüümdür. Diyarbakr dnda birçok belediyenin toplu tama araçlarnda sesli uyar sistemi var diye kaydetti.

Kaldrmlarn esnaflar tarafndan igal edilmesi nedeniyle de sorunlar yaadklarn ifade eden Acar, Sar eritler yetersiz, yeterli olan yerlerde de esnaf brakmyor. ki admda bir ya dondurma dolaplarna ya da aaca çarpyorum. Sadece bunlar deil birçok baka engel var. Bedensel engelli rampalarnn önüne de genelde araçlar park ediliyor, ben bunu sar eritlerde de yayorum diye konutu. Acar, Bize ya acyarak bakyorlar ya da dilenci muamelesi yapyorlar. Herkese nasl davranyorlarsa bize de öyle davransnlar istiyorum diye kaydetti.

VAL BEYE AYIP OLUR

Engellilerin kentte yaadklar sorunlarna ilikin röportaj talebinde bulunduumuz Altnokta Körler Dernei Diyarbakr ubesi Bakan Mehmet Akif Karata, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB) kayym Vali Ali hsan Suya iaret ederek, Vali Beye taleplerimizi sunduk. Röportaj verirsek Vali beye ayp olur dedi. Karata, bu nedenle röportaj talebini reddetti.

Ana Sayfaya Git