Kamunun selameti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yapılan görevlendirmeye ilişkin iptal başvurusu reddedildi Mahkeme kararında, "Kamunun selameti açısından, davacının görevinden uzaklaştırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamakta" dedi.

Haberler 19.09.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 1. dare Mahkemesi, çileri Bakanlnca Diyarbakr Büyükehir Belediyesine yaplan görevlendirmeye ilikin HDPli eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Adnan Selçuk Mzraklnn yapt iptal bavurusunu reddetti.

Terör soruturmas kapsamnda çileri Bakanlnca görevinden uzaklatrlan ve hakknda açlan davada silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 9 yl 4 ay 15 gün hapis cezasna çarptrlan Mzrakl, avukatlar araclyla çileri Bakanlna görevinden uzaklatrlmasnn iptaline yönelik dava açt.

1. DARE MAHKAMES

Diyarbakr 1. dare Mahkemesine açlan davada, avukatlarnn sunduu yazl savunmada, Mzraklnn çileri Bakanl tarafndan görevinden 127. maddenin 4. fkrasyla 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddesi uyarnca geçici bir tedbirle uzaklatrlmasnn haksz ve hukuka aykr olduu ileri sürüldü.

2019da belediye bakan seçilen müvekkillerinin göreve balamasnn üzerinden 4 ay geçmesinden sonra dava konusu ilemle görevden uzaklatrld belirtilen savunmada, görevinden uzaklatrlmasna dayanak gösterilen soruturma ve kovuturmalarn belediye bakanl görevinden kaynakl olmad iddia edildi.

MIZRAKLININ TALEB

Mzraklnn belediye bakan seçilmesinden sonraki süreçte göreviyle ilgili olarak hakknda herhangi bir soruturma ve kovuturma olmad, bu nedenle görevden uzaklatrma ileminin masumiyet karinesi, özel hayata sayg hakknn ihlal edildii öne sürülerek iptali istenildi.

BAKANLIIN SAVUNMASI

çileri Bakanlnn avukatlar tarafndan yaplan savunmada ise davac Mzrakl hakknda silahl terör örgütünü kurma veya yönetme, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ile suçu ve suçluyu övmek suçlarndan soruturma ve kovuturmalarn devam ettii aktarld.

Görevden uzaklatrma tedbirinin uygulanmas için hazrda devam eden soruturma veya kovuturmann bulunmasnn yeterli olduu belirtilen savunmada, unlar kaydedildi:

RED KARARI VERLD

Davac hakknda 4483 sayl Memurlar ve Dier Kamu Görevlilerinin Yarglanmas Hakknda Kanun kapsamnda inceleme balatlmtr. snat edilen fiiller davacnn yürüttüü kamu hizmetiyle dorudan ilgilidir. Atl eylemlerin 5237 sayl Türk Ceza Kanununda öngörülen yaptrm hükümlerinin arl ve bu yaptrmn ilgilinin seçilme ve kamu görevinde bulunma yeterliliini etkileyecei göz önüne alndnda söz konusu soruturma ve kovuturmalarn selameti, kamu yarar ve hizmet gerekleri gözetilerek Anayasann 127. maddesi ile 5393 sayl kanun kapsamnda geçici tedbir mahiyetinde tesis edilen dava konusu görevden uzaklatrma ileminin hukuka uygun olduu, bu nedenle davann reddine karar verilmelidir.

Savunmalarn ardndan kararn gerekçesiyle açklayan mahkeme, Mzrakl hakknda devam eden soruturma ve kovuturmalarn davacnn dorudan göreviyle ilgili olduunun anlalmas nedeniyle davacnn iddialarnn yerinde görülmedii belirtildi.

Mahkeme kararnn gerekçesinde u deerlendirmede bulunuldu:

KAMU SELAMET AçISINDAN

Yerel yönetimlerin seçilmi organlar veya bu organlarn üyeleri hakknda görevleriyle ilgili bir soruturma balatlmas halinde geçici bir önlem olarak çileri Bakanl tarafndan görevden uzaklatrlabilir. Bu konuda merkezi idarenin mahalli idareler üzerinden açk bir idari vesayet denetiminin yetkisinin bulunduu ve bu yetkinin gerek basavclklarca yaplan ceza soruturmasna gerekse mahkemece yürütülen kovuturmaya konu anlan fiillerin nitelii ve arl göz önüne alnmtr. Somut nedenlere dayal olarak soruturmann selameti için ve yaplan görevin niteliiyle badamayaca dikkate alnarak kamunun selameti açsndan davacnn görevinden uzaklatrlmasna ilikin dava konusu ilemde hukuka ve mevzuata aykrlk bulunmamakta. Bu nedenle davann reddine karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git