Kapı önünde kurban keseni 'Alo 181’e bildirin

Çevre ve Şehircilik bakanlığı gelişi güzel yerlerde ve kapı önlerinde kurban kesenlerin ‘Alo 181’ hattına bildirilmesini istedi. Yasağa uymayanlara 2 bin 872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi uyarınca 203 ila 50 bin 975 TL arasında para cezası kesilecek.

Haberler 29.08.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

-Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl, çileri Bakanlnn yan sra, çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan Kurban Bayram süresince kurban sat ve kesim yerlerinde çevre kirliliine sebep olabilecek faaliyetler denetlenecek. Veteriner, polis ve zabtann yan sra çevre ve ehircilik Bakanlna bal oluturulan ekipler, Kurban Bayram boyunca sat ve kesim yerlerinde denetim yapacak. Bakanlk, halktan da bu konuda duyarl olmasn isterken, gelii güzel yerlerde ve kap önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin Alo 181 hatl telefona ihbar edilmesini istedi. Kurban sat ve kesimi, ilgili belediye tarafndan gerekli alt ve üst yapnn tesis edildii veya ettirildii yerlerde yaplacak, kurban atk ve artklar belediyeler tarafndan toplanacak.

EN AIR CEZA 50 BN TL

çevre ve ehircilik Bakanl, belediyelerin gösterdii yerlerin dnda kesim yapanlara 2 bin 872 sayl çevre Kanununun 20nci maddesi uyarnca 203 ile 50 bin 975 TL arasnda para cezas kesileceini bildirerek, u uyarda bulundu:

Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açk ve kurban sat ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 203 TL, konutlarda atklar topraa veren her konut ve bamsz bölüm için 1.267 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atklarn topraa veren iletmelere ise 50.975 TL idari para cezas uygulanacak.

KESM YERLERNDE BASINçLI SU BULUNDURMA ZORUNLULUU

Bakanln uyarlar dorultusunda büyükehir ve ilçe belediyeleri de kurbanlk sat ve kesim yerlerinde çevre kirliliini önleyici u önlemleri alacak:

Belediyeler, kurban alanlarnda, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyaplar hazrlayacak.Kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, salk ve temizlik artlarna uygun mekanlardan seçilecek. Kesim yerlerinde tazyikli suyla ykanma imkan bulunacak. Kurbanlk hayvanlar, belediyelerden çalma izni alm kesimhane ile komisyonlarn belirledii kesim yerlerinde Kasaplk Belgesi veya Kesim Eleman Yetitirme ve Gelitirme Kurslarndan alnm Kurs Bitirme Belgesi olanlar tarafndan; köylerde ve belirlenmi kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek ekilde ehil kiilerce kesilecek.

KESM YERLER GÜNLÜK DEZENFEKTE EDLECEK

Bakanlk tarafndan yaplan uyarda, kesim sonras atklarn nasl muhafaza edilecei ve kesim yerlerinin günlük olarak dezenfekte edileceine dikkat çekilerek, öyle denildi:

Kesimden çkan ikembe ve hayvan dklar gibi atklar szdrmaz, dayankl, yüksek younluklu polietilen siyah torbalara 2/3 orannda konulacak. Gerektiinde ikinci torba kullanlmal, az iyice kapatlp balanacak ve szdrmaz kapal özel atk tama kamyonlar ile belediye tarafndan düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alnacak. Biriken gübre, çöp ve sakatat ile dier atklar çevreye zarar vermeyecek ekilde üstü kapal bir mahalde toplanp ve daha sonra hijyenik artlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi salanecek. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilecek. Kurban sat ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atk tama araçlar ve konteyner bulundurulacak. Kesim sonunda kesim mahalli kanl ve kirlenmi bir durumda braklmayp, kan izi kalmayacak ekilde temizlenerek, kireçlenecek.

Ana Sayfaya Git