Kapı yerine monte edildi

Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç "Diyarbakır turizmine katkı sunmanın ve kalenin özgün mimari unsurunu tamamlamanın gururunu duyuyoruz"

Haberler 01.04.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yllk geçmie sahip, UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Mardinkap yerine monte edildi.

Diyarbakr Surlarnn birçok dönemine tanklk eden yüzlerce yllk kaplarnn restore edilmesi için balatlan çalmalar sürüyor.

Bu kapsamda geçmite kente giri yaplan surun ana kaplarndan Mardinkapnn restorasyonu, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü ile Diyarbakr Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüünün uzman restoratörlerince titizlikle sürdürülen ilemlerin sonucu tamamland.

VNç YARDIMIYLA

Mardinkap uzman kiilerin gözetiminde vinç yardmyla restorasyonu yaplan alandan alnarak, yerine takld.

Monte ilemi tamamlanan kapda Kültür ve Turizm l Müdürü Cemil Alp, Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt ve Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç incelemede bulundu.

Koç, surlarda bütüncül olarak projeler çerçevesinde restorasyon çalmalarnn devam ettiini, surlarn özgün ve mimari dokusunun bütünleyicisi olan kaplarn da restorasyondan geçirdiklerini bildirdi.

Mardinkapnn ar tahribata uradn, bu nedenle öncelii bu kapya verdiklerini belirten Koç, 3 gün süren montaj sürecinden sonra kapnn yerine takldn aktard.

KAPIDAK ÖZGÜN MOTF

Kapdaki özgün motiflere bal kalarak geleneksel yöntemlerle restorasyonun tamamlandn anlatan Koç, öyle devam etti:

Mardinkap çok ilek bir kap. Vatandalarn gün içerisinde sürekli kullanyor. çalma kapsamnda vatandalar sonucu gördükleri zaman çok memnun olduklarn gözlemledik. Diyarbakr turizmine katk sunmann ve kalenin özgün mimari unsurunu tamamlamann gururunu duyuyoruz. Dier kaplar da çalmalar bittikten sonra özgün kaledeki yerlerine takp vatandalarmza ve turizme kazandracaz.

Mardinkap en Olur

Restorasyon ve monte edilme ilemi tamamlanan Mardinkapdan geçen vatandalar, yaplan çalma hakknda yetkililerden bilgi alrken, bazlar da Mardinkap en Olur türküsü eliinde halay çekti.

Vatandalardan Lorin Aydn, Mardinkapnn restore edilmesiyle güzelletiini dile getirdi.

Mardinkapnn türkülerde yer aldn belirten Aydn, Kapnn restore edilmesinden dolay çok memnunuz ve kapy beendik. Restorasyon çalmasnda emee geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git