Kapora dolandırıcılığı arttı

Kiralık artıp, kiralanacak ev azalınca fırsatçılar tarafından bu alanda yapılan sahtekarlık artış gösterdi. Daha uygununu bulma derdinde olan vatandaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp elindeki parayı kaptırıyor. Uzmanlar vatandaşlara sahte ilanlara dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Haberler 28.08.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kiralk evlerin fiyat yükselince daha uygun kiralk ev bulma derdinde olan vatanda, kapora dolandrclarnn eline düüp madur oluyor. Dolandrclar, kendilerine ait olmayan evleri, muadillerinin çok altnda fiyatla ilana koyup, ilana youn talep olduu bahanesiyle tüketiciden evi henüz görmeden kapora ya da toplu kira yatrmasn istiyor. Dolandrclar, ödemenin yaplmasnn ardndan hemen ortadan kayboluyor. Söz konusu kiiler vatanda dolandrrken en çok, eve youn ilgi olduu bu sebeple acil kapora almas gerektii gerekçesini kullanyor.

EVE çOK TALEP VAR DYE KAPORA STYORLAR

Dolandrclara kar vatandalara seslenen Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu, Elden kapora vermeyin diyerek Kentsel dönüüm, fakültelerin açlacak olmas ve üniversite okuyacak örencilerin gidecekleri ehirlerde ev aramalar kiralk evlere talebi arttrd. Buna paralel olarak da hem frsatçlar hem de dolandrclar ortaya çkt. Dolandrclara çok dikkat etmek lazm çünkü bunlar bir yerde yaynlanm ilan alyorlar. Belki de ev tutulmu belki sahilde oturuyor içinde kendilerinin pazarlayacaklar bir konut gibi sosyal medyada, internette ilan veriyorlar. Öyle bir ilan yok aslnda. Baka bir emlakçnn sitesinden kopyalyor, alyor, düük de bir fiyat yazyor. Örnein 3 bin lira kiras olan eve bin 950 lira yazyor. Kiralk ev arayan baz vatandalar da adeta tuzaa düüyorlar. Kapora asla vermesinler. Bunlar, çok talep var. Ciddiyseniz hemen bize bir kapora verin ki biz bunu bakasna kiralamayalm diyorlar ama bir defa ticaret yetki belgesi olup olmadn sorgulayn. Ticaret Bakanlndan ald böyle bir yetki yoksa karnzdaki insan emlakçlk yapmaya yetkili deildir. kincisi gerçekten ikna olduysanz para gönderecekseniz asla elden vermeyin. O kiraclar banka hesabna yatrrsa bir talihsizlik karsnda çktnda savclk marifetiyle bu bankadaki hesap sahibine ulalarak bunun hesab sorulur ifadelerini kulland.

HER TÜRLÜ ÖDEME KAYIT ALTINA ALINMALI

Dolandrlan vatandalarn suç duyurusunda bulunmas gerektiini vurgulayan Tüketici Bavuru Merkezi Genel Bakan Avukat brahim Güllü, Dolandrclk ilemlerinde mutlaka Cumhuriyet savclnda suç duyurusunda bulunmak lazm. Tabii savcla suç duyurusunda bulunurken kiinin mutlaka kimlik bilgilerini, TC kimlik numaralarn, iletiim bilgilerini mutlaka dilekçemizde belirtmemiz lazm. Böyle bir duruma dümemek için bir aratrma yapmak lazm. O kiinin gerçekten emlakç olup olmadn mutlaka tespitini yapmamz lazm. Ve her türlü ödememiz veya sözlememizi mutlaka kayt altna almamz ve belgelendirmemiz lazm. Ödemelerimize banka araclyla yaparsak çok daha salkl olur. çünkü en azndan hesap sahibine ulama ansmz daha kolay olur diye konutu.

PYASANIN çOK ALTINDA EV GÖRDÜÜNÜZDE DURUP DÜÜNÜN

stanbul Emlakçlar Odas Bakan Nizamettin Aa, vatandalar piyasann altnda ev fiyatlar görünce hemen kiralamamalar gerektii konusunda uyararak Vatanda Beiktata bir ev fiyatna bakt zaman piyasann çok altnda bir ev gördüü zaman unu düünmesi lazm bu ilan sahte bir ilan. Dolandrclar genellikle ehir dnda olduklarn söylüyorlar. Havale göndermenizi istiyorlar 6 aylk ödeme alan da oluyor. Biz her zaman ev sahibiyle tanmadan evi görmeden evi kiralamamanz gerektiini söyledik. Mutlaka ofisi olan yetki belgesi olan kiilerle irtibatta olunuz. Genellikle sahibinden diyerek dolandrclk yapanlar oluyor. çok acil ihtiyacmz var diyerek kapora alyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git