"Kâr Payı" Vurgunu!

Diyarbakırı sallayan Zerya Kuyumculuğundaki 50 milyonluk vurgunda 7 sanığa 350 yıl hapis cezası istenirken, 51 kişi mağdur. Kamu çalışanlarının şikayetçi olmaması dikkat çekti.

Haberler 24.02.2021 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda saadet zinciri benzeri bir yöntemle vali, vali yardmcs, kaymakam gibi mülki idare amirleri, yarg ve emniyet mensuplar gibi birçok kamu çalanlarnn birikimlerini, Paranz çaltralm, size banka mevduat faizlerinin çok üzerinde kar pay verelim diyerek dolandran Zerya Kuyumculuk iletmecileri Zülküf ve Zülfikar Ortaç kardelerin de aralarnda bulunduu 7 sank hakkndaki soruturma tamamland. Diyarbakr Basavclnca hazrlanan iddianamede tamam ticaretle uraan 51 madur yer alrken, para kaptran kamu çalanlarnn ikyetçi olmamas ise dikkat çekti.

Diyarbakrda aralarnda mülki idare amirleri, kaymakam, yarg mensuplar, üst düzey emniyet mensuplar ve çok sayda kamu görevlisinin katlmyla görkemli bir açl yapan Zerya Kuyumculuk sahipleri Zülküf ve Zülfikar Ortaç adl kardelerin de içinde yer ald 7 sank hakknda Diyarbakr Basavclnca, Tacir veya irket öneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandrcl suçundan dava açld. Ortaç kardelerin tutuklu olduu davada, paralarn kaptran 51 kii iddianamede madur olarak yer ald. Sanklarn her madura kar ayr ayr dolandrclk suçundan toplam 350 yl hapisle cezalandrlmalar istendi. ddianamede, madurlarn tamamn ticaretle uraan esnaflar olutururken, para kaptran üst düzey kamu görevlilerinin sanklar hakknda ikyetçi olmamas dikkat çekti. Mülki idare amirleriyle yakn ilikide olduklar görüntüsüyle çevreye güven verdikten sonra piyasadan altn, TL ve döviz cinsinde para toplayan Ortaç kardeler, madurlarn bir ksmnn bankadaki mevduatlarn, bir ksmnn ise Yüksek kar pay vereceiz vaadiyle sattrdklar ev ve araba paralarn alarak kaçmlard.

ddianamede, madurlara borçlanan Ortaç kardelerin öldürülme korkusuyla dükkn bir gece boalttktan sonra kaçtklar Adanada yakalandklar bildirildi. Sanklarn sahip olduklar malvarlklaryla ilgili kara para akladklarna ilikin MASAKa de yaz yazlarak sanklarn geriye dönük 5 yllk hesap hareketlerinin incelenmesine dair rapor istendi.

PARA ALTIN VE BLGSAYARI ALIP KAçTILAR

Sanklarn bu süre zarfnda gerek madurlar, gerekse üçüncü ahslarla yapm olduklar para alverii, transferler, EFT ve havale ilemlerini kimlerle yaptklarna dair hesap özeti MASAKtan istendi. yerine ait güvenlik kamera kaytlar, MOBESE ve PTS kaytlarna ilikin yaplan çözümlere göre, sanklarn üçünün ortak, üçünün SGKl çalan, birinin sigortasz çalan olduu belirlendi. Zülküf ve Zülfikar Ortaç kardelerin, para kaptran madurlara, altn ve döviz fiyatlarnn dümesi halinde alm yapacaklarn, yükselmesi durumunda sat yapacaklar ve bu ekilde al-sat ilemiyle yüksek kar elde edip kendilerine kar pay ödeyeceklerini vaat ederek milyonlarca vurgun yaptklar kaydedildi.

Para verenlerin bilgisayara kurulu programa kaytl olduu, ancak tüm al-sat ilemlerinin kaytl olduu bu bilgisayarn sanklar Zülküf Ortaç, Serdar Adgüzel ve Rauf Tulpar tarafndan olay günü ana kasasyla yerinden sökülerek götürüldüü, bilgisayarn tüm aramalara ramen ele geçirilemedii kaydedildi. Madurlarn bir ksmnn banka yoluyla havale yapt, bir ksmnn parasn karlkl güvene dayal iyerindeki bilgisayar programna ilettii, bir ksmnn da sadece kartvizit üzerine yazdrd için toplam vurgunun tespitinin tam olarak mümkün olmad vurguland.

VALZLERE DOLDURUP KAçTILAR

Bankalarla yaplan yazmalarda sank Zülfikarn 2020 Ocak ayndan itibaren hesabnn her ay düzenli art gösterdii, Mays aynda hesabndan 9 Milyon 338 bin lira, Haziranda 3 Milyon 300 bin lira nakit çekip hesab sfrlad, kardei Zülküfün de Mays aynda 2 Milyon 950 bin, Haziranda da 875 bin TL çekerek hesaplarn sfrladklar tespit edildi. yeri kamera kaytlar incelendiinde Zülküf Ortaç ile Serdar Adgüzelin kaçmadan önce dükkna gelerek vitrindeki bütün altnlarla dükkn kasasndaki tüm altn, döviz ve TL cinsi paralar valizlere doldurduklar kaydedildi. Ardndan madurlarn paralarnn kaydnn tutulduu bilgisayar kasasn söküp dükknn önünde bekleyen aracn bagajna yerletirip ayn araca binerek hzla olay yerinden uzaklatklar belirlendi. Görüntülerin devamnda sanklardan Fatma Aydnn içinde altnlarn olduu bir çanta ile dükkndan çkarak uzaklat tespit edildi. Sanklarn hile ile temin ettikleri altn ve paralar kaçrp dolandrclk suçunun haksz menfaat temin etme aamasn tamamladklar belirtildi.

YAPTIKLARI NORMAL BR TCAR FAALYET DEL

ddianamede, sank Zülküf Ortaç her ne kadar Zerya Kuyumculuk ile bir ba olmadn, altnlara ne olduunu bilmediini belirtmi olsa da, incelenen kamera kaytlar, banka hesap hareketlerine göre savunmasnn suçtan kurtulmaya yönelik olduu vurguland. Olaylarn bandan beri dolandrcln merkezinde olduu, aabeyi Zülfikar ve dier sanklarla birlikte hareket ettiinin sabit olduu kaydedildi. Altn ve paralarn kaçrlmasnda aktif rol alan Zülküfün kaç öncesi de hesabndaki paray sfrlam olmasyla dorudan suçun içinde olduu ifade edildi. 7 sann birlikte hareket edip dükkndaki para ve altnlarla hesaptaki paralar sfrladktan sonra kaçtklar belirtilen iddianamede, güven duygusuyla madurlar kandrp birikimlerini haksz çkar salayarak dolandrclk suçunu iledikleri belirtildi. Sanklarn yaptklar iin normal bir ticari faaliyet olmad, parasn aldklar madurlara göstermelik bir miktar para verip yersiz bir alg oluturup güven telkin ettikten sonra asl amaçlar olan daha çok para giriini saladklar ifade edildi.

50 MLYONDAN FAZLA VURGUN YAPTILAR

Sanklarla madurlar arasnda normal bir ticari iliki olsayd, sanklarn para ve altnlar iyerinden kaçrmak, banka hesaplarn sfrlamak yerine madurlarn alacaklarn ksmen de olsa karlama iradesini gösterebileceklerine dikkat çekildi. Ancak bu anlaya aykr biçimde haksz kazanç salayarak 50 Milyon TLden fazla vurgun yaptklar kaydedildi. Sanklarn yarglanmalarna önümüzdeki günlerde Ar Ceza Mahkemesinde balanacak.

Ana Sayfaya Git