Karacadağ'da göçer orucu

Hayvanlarının sıcak havadan etkilenmemesi ve daha iyi gelişmesi için yaz mevsimini 1919 rakımlı Karacadağ bölgesinde geçiren göçerler, gün boyunca yoğun bir mesai yaparken, ramazanı da serin bir yerde geçirmenin rahatlığını yaşıyor

Haberler 13.06.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kl çadrlarda kalan ve hayvanlar için sürekli yer deitiren, yaz aylarnda da 1919 rakml Karacada bölgesinde geçiren göçerler, youn mesailerine ramen kentteki scakl hissetmeden serin havada oruçlarn tutabiliyor.

K mevsiminde nispeten daha lk olan ovalarda barnan göçerlerin bir ksm yazn hayvanlar için serin olmas nedeniyle kentin yüksek kesimlerine, bir bölümü de Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalara gidiyor.

Yaz daha serin olduu için Güneydounun Uluda olarak nitelendirilen Karacada bölgesindeki yüksek kesimlerde geçiren göçerler de serin hava sayesinde ramazanda zorlanmadan oruçlarn tutabiliyor.

Günün büyük ksmnda hayvanlarla ilgilenen besiciler, öle saatlerinde koyunlarn sulamak için 10 metrelik kuyulardan kovalarla su temin ediyor. Erkekler genelde hayvanlarla ilgilenirken, kadnlar da bir yandan çalp bir yandan da çadrlarnda iftar hazrlklarn sürdürüyor.

Göçerlerde en büyük sknty ise ailelerinin ilerinden dolay okula gidemeyen çocuklar çekiyor. Küçük bedenlerine ramen ailelerine yardmc olan çocuklar, frsat buldukça yatlaryla oyunlar oynayarak vakit geçirmeye çalyor.

çobanlar da iftar ve sahuru hayvanlarnn banda, meralarda yapyor. Günein etkisini kaybetmesiyle hayvanlarn meraya çkaran çobanlar, el feneri ve ay ndan faydalanarak yemeklerini yiyor.

ÖMÜRLER YOLLARDA GEçYOR

Besicilerden Selim Arktekin (70), ömrünü hayvanlarn peinde, yollarda ve kl çadrlarda geçirdiini belirterek, tüm zorluklara iini severek yapmaya çaltn ifade etti.

Arktekin, Karacadada havann serin geçtiini bundan dolay da oruç tutarken zorlanmadklarn anlatarak, unlar söyledi:

Dededen itibaren bu ii yapyoruz hayvanclk zor i, 70 yandaym ömrümün tamamn hayvanlarn peinde geçirdim. Sürekli yer deitiriyoruz ve çadrda kalyoruz. Yerimiz yok, yurdumuz yok, kn para ile mera alp Tek Tek Dalarna gidiyoruz, çünkü buras çok souk oluyor, ilkbaharn sonlarna doru Karacadaa geliyoruz. Burada da mera skntmz var, göçer ailelerin çou bu nedenle Erzurum, Elaz, Bingöl taraflarna gidiyor. Benim çocuklar evlendi, çalanm az, süt saacak kimse olmadnda o ii de ben yapyorum, bu nedenle de burada kaldm. çocuklar okula gidemiyor zor bir hayatmz var ama iimizi seviyoruz, biz de bu ii yapmazsak kimse yapamaz. u anda ramazan ayndayz ilerimiz her zamanki gibi çok youn ama Karacadan havas çok güzel, bu havay baka yerde bulamazsnz, hava serin, susama olmuyor iftarda neredeyse hiç su içmiyoruz. Allaha ükür rahat bir ekilde oruçlarmz tutabiliyoruz. Bu anlamda bir sknt yaamyoruz.

Cahit Akar da Türkiyedeki hayvanclk sektörüne göçerlerin önemli katk saladn ifade ederek, ilerini en iyi ekilde yapmaya gayret ettiklerini dile getirdi.

Hayvanlar için mevsim artlarna göre yer deitirdiklerini anlatan Akar, serin olmasndan dolay yazlar Karacadaa geldiklerini anlatt.

deal hava

Karacadada havann hem kendileri hem de hayvanlar için ideal olduunu vurgulayan Akar, öyle devam etti:

Yaklak 6 ay burada kalyoruz, havalar souduunda ise 6 ay ovalarda kalyoruz. Sürekli çadrda hayvanlarn peinde gidiyoruz, birçok yaknmz hayvanlar için Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalara gitti, oraya gidince hayvanlar çok iyi geliiyor. Buras serin onun için burada kalyoruz. Buras hayvanclk bölgesi ancak baz yerlere aaç dikmeye baladlar bundan dolay su ve mera ihtiyac olumaya balad. Yetkililerden bu anlamda kolaylk bekliyoruz. Burada hava serin hatta souk diyebiliriz. Onun için ramazan çok iyi gidiyor, susama hiç olmuyor ama youn iten dolay biraz ackyoruz, memnunuz, geceleri üüyoruz.

Hore çetin (65) de göçerliin zahmeti bir i olduunu ancak bu duruma altklarn söyledi.

Güne domadan ie koyulduklarn ve neredeyse hiç durmadan çaltklarn vurgulayan çetin, Sabah kalkp hayvanlara bakyoruz, sonra samlarn gerçekletiriyoruz, sütü iliyoruz, peynir yapyoruz. Akama doru ise iftar hazrlklarna balyoruz. Onca ie ramen Allahn izniyle oruç tutabiliyoruz, havalar çok iyi gidiyor. Elektriimiz, buzdolabmz yok ama suyumuz buz gibi souk. Güne panelleriyle sayesinde geceleri az da olsa çadrlarmz aydnlatyoruz. diye konutu.

çoban brahim çetin de gece gündüz sürekli hayvanlarn banda bulunduundan iftar ve sahuru merada yapmak durumunda kaldn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git