Karacadağ’da pirinç hasadı başladı

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde pirinç hasadı başladı. Hem biçerdöver hem de orakla zorlu şartlarda yapılan hasat yüzlerce tarım işçisine ekmek kapısı oldu.

Haberler 10.10.2017 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn corafi iaretli tarm ürünleri listesine aday olan Karacada pirincinde hasat dönemi balad. Balar ilçesi snrlar içerisinde yer alan Alatosun köyünde köylülerin ortaklaa hasadn gerçekletirdii 700 dönümlük çeltik tarlas çevre illerden gelen yüzlerce mevsimlik tarm içisine de ekmek kaps oldu. Arazinin talk yapsndan dolay kimi alanlarn biçerdöverle kimi alanlarn ise oraklarla biçildii tarlalarda hasat yaklak bir ay sürecek.

KÖYDE HERKESN HSSES VAR

Her yl olduu gibi bu yl da pirinç ektiklerini söyleyen köy sakinlerinden Yahya Ekici, verimin bu yl iyi olduunu belirtti. Topraklarn verimli olduuna dikkat çeken Ekici, Pirincimiz dier pirinçlere gör niastas yüksek ve daha besleyicidir. Narin bir tahldr pirinç, toplamas biraz zahmetlidir. Kimi yere biçer giriyor kimi yeri de içi arkadalar orakla biçiyor talk olduu için. Karacada pirinci genelde talk olan yerlerde yetiir. Dier pirinçlere göre biraz daha farkldr. Tad daha farkldr bir baldo, akel gibi deil. Yediiniz zaman tat alyorsunuz ama dier pirinçlerde tat alamyorsunuz. Rüzgar sert estii zaman yere düüyor çeltikler. O zaman da biçer giremiyor. Zorluumuz imdilik budur baka bir zorluu yok. Bizim köylü arkadalar da yardm etmeye geldiler. Toplayp fabrikaya götürüp çekme zamanna balayacaz. Herkesin köy içerisinde tarlada bir hissesi var ve herkes kendi payn alyor. Buras aa yukar 700 dönüm 250 ton civar bir ürün bekliyoruz. Geçtiimiz yl 220 ton ürün aldk ama 600 dönüm arazi ekmitik dedi.

100 K EKMEK YYOR

Kahramanmaratan mevsimlik içi olarak çeltik hasadna geldiklerini ifade eden Osman Parladomu, hasat döneminin bir ay süreceini ifade etti. Parladomu, 55 kii kadar burada çalyoruz, 50 kii kadar da aada çalan var. Buradan 100 kii ekmek yiyor. 20-25 günlük bir iimiz olacak ondan sonra memleket gideceiz. Zor oluyor ama idare ediyoruz diye konutu.

KADIN BAIMIZA PATOSA VERYORUZ ÜRÜNÜ

Mevsimlik tarm içisi olarak gelen ve kocas engelli olduu için çocuklarna baktn belirten 10 çocuk annesi Fatma Güne ise, hem ürünü biçtikleri hem çektiklerini söyledi. Güne, çeltik biçiyoruz ondan sonra çekiyoruz. Patosa veriyoruz ürünü kadn bamza. Böyle i yaparak çocuklarma ben bakyorum. çocuklarmn kimisi ufak kimisi evlendi imdi üç tanesi benim yanmda. imdi ben onlara bakyorum eim evde gözlerinden ameliyat oldu, görmüyor. Eim çalamyor ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git