Karakoç; amaç değerlerimizdir!

Prof. Dr. Karakoç, "Diyarbakır'ı bölgenin en önemli tarihi, ticaret ve kültür merkezi olduğunu görüyoruz. Değerlerimizin ortaya çıkması için de Silvan ve 1. Kılıçarslan Sempozyumu planlandık" dedi.

Haberler 16.10.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Uluslararas Silvan ve Sultan 1. Klçarslan Sempozyumu balad.

Dicle Üniversitesi (DÜ) öncülüünde Valilik, Büyükehir Belediyesi, Silvan Kaymakaml ve Belediyesi i birliiyle Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyuma, yurt içi ve yurt dndan çok sayda akademisyen katld.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç sempozyumun açl konumasn yapt. Karakoç, üniversite olarak son bir ylda birçok sempozyum, çaltay ve etkinlik düzenlediklerini söyledi. çalma yapmak için Silvan ve Lice olmak üzere iki ilçe belirlediklerini aktaran Karakoç, öyle devam etti:

DEERLERMZ ORTAYA çIKARMAK

Silvanda 1. Klçarslann mezaryla ilgili yaplan çalma, ilçenin hak ettii deeri kazanmasyla ilgili yaplan çalmalardr. çalmalarda zamanla Silvann eyhler ehri kadar sultanlar ehri olduunu gördük. Bölgenin en önemli tarihi, ticaret ve kültür merkezi olduunu görüyoruz. Deerlerimizin ortaya çkmas için de Silvan ve 1. Klçarslan Sempozyumu planlandk.

Silvan Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Murat Öztürk de ilçenin hem slam öncesi hem de slam sonras büyük kültür merkezlerinden biri olduuna iaret etti.

KILIçASLAN TÜRBES YAPILACAK

Haçl Seferlerine kar slam dünyasn koruyan 1. Klçaslann Habur çaynda 1107 ylnda ehit olduktan sonra Silvanda defnedildiini anlatan Öztürk, Tüm tarihi kaytlarda Silvanda defin olduu belirtilmesine karn mezar yeri tespit edilmemi ve hatrasna uygun bir türbe maalesef yaplmamtr. Bu sene banda üniversitemiz bata olmak üzere tüm deerli öretim üyelerimizin çabasyla büyük komutann mezar yeri tespit edilmitir. Aziz hatrasna yakr bir türbe en ksa zamanda yaplacaktr. dedi.

KABRNN SLVANDA OLMASI

Vali Münir Karalolu, sempozyumun açlnda yapt konumada, Silvan ilçesinin stratejik konumu dolaysyla tarihte çok zarar gördüünü söyledi. Sultan 1. Klçarslann, Anadolu Selçuklularnn sultan ve o dönemde balayan Haçl Seferlerini Anadoluda durduran büyük slam komutan olduunu kaydeden Karalolu, öyle konutu:

1. Klçarslan, bu topraklarda Müslüman olarak yaayan her birimizin kendisine vefa ve ükran borcumuzun olduu önemli bir devlet adam, slam komutandr. Onun kabrinin Silvanda olmas çok deerlidir, kymetlidir. nallah Silvanda 1. Klçarslann türbesi olacak. 1. Klçarslann mezar bana inallah Silvanllar, Diyarbakrllar ve bu topraklarda yaayan herkes gelsin Fatiha okusun diye güzel, ona yakr bir türbe yapacaz.

Ana Sayfaya Git