Karaloğlu kazı bölgesinde!

Vali Karaloğlu, Amida höyük Artuklu sarayı kazı çalışma alanında incelemelerde bulundu.

Haberler 20.08.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Valisi Karalolu, kaz çalma alannda incelemelerde bulunarak kentin tarihi ve kültürü açsndan bu alann çok önemli bir yer olduuna dikkat çekti.

Artuklu Devletinin bölgede tarih ve kültür açsndan çok önemli eserler braktn hatrlatan Karalolu, kaz çalmalar devam eden saraynda bu eserlerden biri olduunu belirterek slam bilginlerinden olan El-Cezerinin 25 yl bu sarayda yaadn ifade etti.

Bulunduumuz alan UNESCO dünya miras listesinde yer alan bir alandr

Diyarbakr ili için Artuklu Saraynn çok önemli bir deer olduunu belirten Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, Diyarbakr ilimizde tarihi ve kültürel yönden çok önemli olan bir kaz çalmasn yerinde incelemek için buradayz. Bulunduumuz alan UNESCO dünya miras listesinde yer alan bir alandr. nsanlk adna ve gelecek nesillerimiz adna korumamz gereken bir alandr. Bulunduumuz alandaki kaz çalmamz da Amida Höyük kaz çalmasdr. Artuklu Saraynn u anda kaz çalmas burada yürütülüyor. ifadelerini kulland.

Bu bölge, 8 bin yldr birçok medeniyete bakentlik yapm ve merkezi konumda

Artuklu Devletinin bölgede 300 yl hüküm sürdüüne deinen Karalolu, Bilindii gibi Artuklu devleti 300 yl buralarda hüküm süren bir Selçuklu medeniyetiydi. Artuklular, Bölgede ve Diyarbakr ilinde önemli eserler brakm. Üzerinde bulunduumuz ve kazs yaplan Artuklu Saray, 1200 ile 1220 tarihleri arasnda Sultan Nasreddin Mahmut tarafndan ina edildi. Bu saray 800 yl önce ina edilmi olsa dahi bu bölge 8 bin yldr birçok medeniyete bakentlik yapm ve merkezi konumda olmutur. eklinde konutu.

slam bilim adam El-Cezeri bu sarayda 25 yl yaad

Artuklu Sarayn önemli klan bir baka durumun da slam bilgini El-Cezerinin burada yaamas olduunu söyleyen Karalolu, Bu saray önemli hale getiren bir baka durum söz konusudur. Bu olay, slam bilim insan olan El-Cezerinin burada 25 yl yaamasdr. Nitekim El-Cezeri bu sarayda 25 yl kalarak kendinden söz ettiren önemli bulu ve eserlerini burada bulmutur. Aslnda bugün hem siber.netin hem robotik biliminin temellerinin atld yerdeyiz. Krank Milini bulan ve gelitiren yine El-Cezeridir. Bu denli önemli ve tarihi bir yeri Kültür Bakanlmzn destei 12 ay boyunca kazmaya devam edeceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git