Kararan hayata aydınlık istiyor

Hayatı kararan ve 22 yıl içinde sayısız ameliyat geçiren Sinekçi’ye, geçtiğimiz yıl bacağından alınan doku ile yeni bir yüz yapıldı.

Haberler 01.05.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrl 22 yandaki Medine Sinekçinin yüzü, 2 aylkken bir ihmal sonucu tamamen yand. Hayat kararan ve 22 yllk süre içerisinde saysz ameliyat geçiren Sinekçiye geçtiimiz yl bacandan alnan doku ile yeni bir yüz yapld. Burnu bir türlü tutmayan ve ameliyatlar nedeniyle maddi imkanszlklar yaayan Sinekçi, yetkililerden kendilerine yardm etmelerini bekliyor.

çnar ilçesi Karasungur Mahallesine bal Karatepe mezrasnda yaayan Medine Sineçki, 1995 ylnda henüz iki aylkken, hayatnn her döneminde izlerini yüzünde tayaca bir olay yaad. Ailesiyle birlikte yaylaya çkan Sinekçi, beikte uyurken ailesinin yanna brakt gaz lambas bir anda yere düerek yangna neden oldu. Sinekçinin uyuduu beiin üstündeki naylon tülbent de alev ald. Alev alan tülbentten inen parçalar Sinekçinin yüzünü tamamen yakt.

Hayata küstü evden çkmad

Henüz bebekken bandan geçen kötü olayn etkisini 7 yana kadar tam kavrayamayan Medine Sinekçi için hayatnn en zor günleri okula yazlmakla balad. Köy yerinde, okula gittii ilk gün örencilerin korkup yanna gelmemesiyle ok yaayan Sinekçinin okul hayat çok ksa sürdü. Arkadalarnn yanna gelmesi için oyuncaklarn kendileri ile paylaan Sinekçi, her seferinde karlat olumsuzluklar nedeniyle birinci ayn sonunda okuldan ayrld. Artk sadece dört duvar arasnda kalan Sinekçi için hayatnn sonraki dönemleri de zorluklar içinde geçmeye devam etti.

Yolculuklarda yüzünü hep gizledi

Okul hayat ksa süren Medine Sinekçi, yllar sonra genç kzla adm atnca yüzünün ameliyatla düzeltilmesi için babasyla görütü. Kznn içinde bulunduu durumdan kurtarmak isteyen baba Ramazan Sinekçi, kzn önce Diyarbakra getirerek ameliyat ettirmek istedi. Buradaki doktorlardan olumsuz yant alan baba Sinekçi, umutsuzlua kaplmadan, stanbul, zmir, Mulada kzna derman arad. Baz doktorlarn yüksek fiyatlar istedii Ramazan Sinekçi en son geçtiimiz yl Ankaraya giderek kznn yüz nakli olmas için varn younu ortaya koydu. Tüm bu gezintiler srasnda Medine Sinekçi, yanndakilerin yüzünü görüp kendisinden korkmamalar ve acmamalar için yüzünü hep saklad. En son Ankarada doktorlarn karsna çkan Medine, burada bacandan alnan dokunun yüzüne nakledilmesi ile yeni bir hayata merhaba dedi.

Yeni yüzü tuttu, burnu tutmad

Ankarada yaplan ameliyatn ardndan memleketi Diyarbakrn yolunu tutan Medine ve babas, artk tüm zorluklarn geride kaldn düünürken bir hafta sonra umutlar krld. Yeni yüzü tutan Medinenin kaburgasndan alnan parça burnunda dururken, etrafndaki deriler çürümeye balad. Tam her ey yoluna girdi derken burnunun dümesi ile tekrar bunalma giren Medine Sinekçi, kendini eve hapsetti. Yüzüne kavuan fakat burnu olmad için kendin gelemeyen Sinekçi babasnn, kendisi yüzünden maddi imkanszlklar içine girdiini bu nedenle yeni bir ameliyat olacak paralarnn bulunmadn belirterek yetkililere seslendi.

Kzm yar yolda brakmak istemiyorum

Baba Ramazan Sinekçi, kznn iki aylkken yüzünün yandn söyledi. Baba Sinekçi, Kzm iki aylkken koyunlar için Karacadan yüksek kesimlerine çkyorduk. Kzm beikteyken, yannda bulunan çra beii tututuruyor. Yüzündeki bez de naylondu, alevle bez yüzüne yapt ve yüzü yand. 22 senedir kzm saysz kez ameliyat ettik ve yüzü bir nebze de olsun iyileti. Bu Süre zarfnda Antalyada bir doktor vard, onunla konutum kendisi yank olduu için yapamayacaklarn söyledi. Artk benim gücüm kalmad u ana kadar 250 bin liraya yakn bir masrafm oldu. Ben kzm yar yolda brakmak istemiyorum. Yetkililerden yardm istiyorum. Gücüm kalmad, para gelmezse bu çocuu bu halde brakacam. Kzmn yüz nakli tuttu, sa gözünü 4 kez ameliyat ettik, burnunun yapl 6 kez oldu. Dudaktan, gözden, burundan olmas gereken ameliyatlar en az bir sene daha devam edecek dedi.

Herkes bana korkuyla bakyor

ki aylkken yüzü tamamen yanan Medine Sinekçi, çocukluunu hiç yaayamadn söyledi. Arkadalarnn yanna her gittiinde onlarn kendisine korkuyla baktn aktaran Sinekçi, öyle devam etti:

çünkü arkadalarmn her yanna gittiim zaman hep korkuyla bana bakyorlard. O yüzden ben de hep eve geliyordum. Bu yama geldim hiçbir yerde gönül rahatlyla dolaamadm. Geçen sene biz doktora gittik, bizden çok fazla para istediler. Gidip gelmelerimizle artk paramz da kalmad. imdi yüz nakli yaptlar o tuttu ama imdi ekil vermeleri gerekiyor. Ama bunun için de para lazm. Para olmazsa babamn gücü yok, ben de gidemem. Paramz olmasa da doktorlar beni yeniden ameliyat etmez. Ksacas para olmazsa herhalde bundan sonraki hayatmda böyle devam edeceim.

Bu durumda kalacama öleyim daha iyi benim için

Yüzündeki yank nedeni ile okula hiç gitmediini dile getiren Medine Sinekçi, u ifadeleri kulland:

Bu halde çocuklarn içine giremiyordum. Birkaç kez gittim baktm olmad, bütün çocuklar benden korkuyorlard ve bana gelmememi söylüyorlard, ben de bir gün eve geldim ve artk okula gitmedim. Okul okusaydm doktor olmak isterdim, benim gibi insanlar iyiletirmek için. ben herkesten yardm istiyorum. Yani kim olursa olsun, bir hayrsever, kim olursa olsun. Biri yardm etmezse ben artk bu durumda kalrm. Bu durumda kalacam yerde öleyim daha iyi. Birçok yerden hep olumsuz yant aldk, babama artk olmuyorsa olmuyor dedim ve umudumu kestim. Ondan sonra Ankaraya gittik. Baa çkamadk, para bitince her ey bitiyor.

Yüzümün derdinden evlilii gelinlik giymeyi düünemedim

Tek hayalinin gönlünün istedii yere gitmek ve gezmek olduunu vurgulayan Sinekçi, konumasn öyle sürdürdü:

Benim tek bir hayalim var, bu durumdan çkmak ve gönlümün istedii yere gitmek, gezmek, bam eik olarak deil bam dik olarak gitmek. Bunlar düündüüm için evlilik gelinlik meselelerini hiç düünemedim. Sadece bunu istiyorum. Herkesten yardm bekliyorum. Kendilerini azck benim yerime koysunlar ve düünsünler. Devlet büyüklerine, Cumhurbakanma sesleniyorum beni içimde bulunduum bu durumdan kurtarsnlar.

Ana Sayfaya Git