Katı atık temeli atıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 20 milyon dolarlık yatırımla katı atıkların bertaraf edilmesini sağlayacak yap işlet devret modeliyle hayata geçirilecek Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesinin temeli törenle atıldı.

Haberler 03.04.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vali Münir Karalolu, Karacada çöp Depolama Sahasnda EKAY projesi temel atma töreninde, Büyükehir Belediyesinin tek kuru ödeme yapmadan yap ilet devret modeliyle ina edilecek tesisinin iletmesini ihaleyi kazanan firmann üstlendiini söyledi.

Bölgede 25 yldr Diyarbakrn çöplerinin vahi olarak depolandn aktaran Karalolu, yanan çöpler dolaysyla kötü koku olutuunu ve topran kirlendiini bildirdi.

Karalolu, 25 yldr bu kenti yönetenler, her gün dillerinden çevre ve doay düürmemelerine ramen Diyarbakrn bu büyük problemini çözmek için kllarn bile kprdatmadlar. çünkü onlar, Diyarbakra hizmet etmeyi sevmiyorlard. Onlar, kendi ideolojilerine hizmet etmeyi amaç edinmilerdi. dedi.

Tesiste elektrik üretiminin de yaplacan anlatan Karalolu, ihale bedelinin 20 milyon dolar olduunu aktard.

Karalolu, Büyükehir Belediyemizin kasasndan tek bir kuru bile çkmayacak. Burada üretilecek gelirin yüzde 28,1ini de belediyenin kasasna koyacaz. diye konutu.

Daha sonra tesisin temeli atld.

Törene, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, AK Parti l Bakan Muhammed erif Aydn ve ilçe kaymakamlar katld.

GÜNLÜK 1475 TON ATIK LEME KAPASTESNE SAHP OLACAK

Günlük yaklak 1475 ton at bertaraf ederek elektrik enerjisine dönütürecek Entegre Kat Atk Yönetimi (EKAY) projesi, kentte temiz nefes aldracak.

Hazrlanan projeyle vahi depolama sahasnda sznt suyu depolama sistemi, oluan çöp gaznn toplanmas sistemleri kurularak alandaki yer alt, içme ve kullanma sularnn kirletilmesi riski, kat atklarn havasz ortamda çürümeleri sonucu neden olduu hava kirlilii ile atk alannda oluabilecek organizmalarn kular, sinekler gibi haerelerle tanma riski ortadan kaldrlacak.

Tesis, ayrtrma binas, fermantasyon tank, susuzlatrma ve gaz temizleme alan, gaz depolama balonu, enerji üretim tesisi, kazan, buhar tribünü, soutma kulesi, güne enerjisi panelleri ve düzenli depolama bölümlerinden oluacak.

Ayrtrma binasnda, atklar, özelliklerine göre ilenebilir ve ilenemez eklinde snflandrlarak ayrtrlabilecek. Buhar tribününde elde edilen enerji saha içinde kullanlabilecek. Susuzlatrma bölümünde çöplerdeki svlar alnacak. Düzenli depolama sahas toplam 150 bin metrekare alandan oluacak. Tesise kurulacak güne enerji panelleri vastasyla elektrik üretilir hale getirilecek.

Atklarn ayrtrma ilemi sonrasnda biyokütle, biyometanizasyon tesislerinde elde edilen biyogaz, sv ve kat fermente ürün üretimi yaplacak. Toplam 14,5 megawat kurulu gücü olacak enerji üretim tesisinde 4 megawat kapasiteli elektrik, güne enerjisinden salanacak.

Kentin çevresel sorunlarn çözme noktasnda önemli bir ilevi yerine getirecek olan EKAY projesi, günlük 1475 ton atk ileme kapasitesine sahip olacak. Sözleme gerei tesisi 15 yl süreyle iletecek firma, ürettii enerjiden Diyarbakr Büyükehir Belediyesine, yüzde 28,1lik kar pay verecek.

Ana Sayfaya Git