Kavgaya değil barışa yüzelim

Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin de yer aldığı sergide konuşan Soylu, "Kavganın, savaşın, kaosun, karmaşıklığın değil, barışın, dostluğun ve beraberliğin içinde yüzelim.

Haberler 26.03.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Rusya Ukrayna savana deinerek Bar ve bu savan bitmesini kendisine sorumluluk hisseden yegane ülkelerden birisiyiz. çünkü barn, huzurun, kardeliin, hem insanla hem gelecee hem de geçmiin brakt mirasa sahip çkabileceini bilen bir anlayn çocuklaryz. Hep birlikte dünyaya güçlü bir ses vermemiz lazm. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra sabah saatlerinde gelen çileri Bakan Süleyman, Ünlü slam alimi ve sibernetiin kurucusu olarak kabul edilen El Cezerinin 13üncü yüzylda kaleme ald makine çizimlerinin çalr makinelere dönütürüldüü Cezerinin Olaanüstü Makineleri Sergisinin açlna katld.

Türkiyenin ilk uçan arabas Cezerinin de yer ald serginin açlnda konuan Soylu, bu sergide bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi. Tarihimizin, medeniyetimizin, kültürümüzün bize brakt miras içerisinde bu anlayla tekrar burada kucaklama imkanna sahip olabilmek ayr bir onur. diyen Soylu, serginin hayrl olmasn diledi. Soylu, Büyük bir medeniyetin evlatlaryz. Bizi medeniyetimizden ayrmak isteyenler ilk önce medeniyetimizi karaladlar, birliimizi ve beraberliimizi ötekiletirmeye, ötelemeye çaltlar. Ardndan özgüvenimizi almaya çaltlar. Biz yapabiliriz, biz becerebiliriz, biz gerçekletirebiliriz. anlayn içimizden koparmak istediler. Ardndan d dünyann ürettiklerine hayran hayran bakp bizi Kendimiz yapamayz ancak takip ve taklit ederiz. diyen bir anlayn içerisine itmek istediler. Ama görüyoruz ki bizim hamurumuz, karakterimiz bu medeniyette güçlü bir ekilde yorulmutur. ifadelerini kulland.

SAVAIN BTMESN KENDSNE SORUMLULUK HSSEDEN YEGANE ÜLKELERDEN BRSYZ

Piri Reisten Harezmiye, bn-i Sinadan Cezeriye kadar hem fennin hem ilmin hem tekniin maneviyatn bu medeniyette youran bir anlayn, güçlü bir karakterin evlatlaryz. diyen Soylu, Ukrayna Rusya savana deindi. Soylu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bar ve bu savan bitmesini kendisine sorumluluk hisseden yegane ülkelerden birisiyiz. çünkü barn, huzurun, kardeliin, hem insanla hem gelecee hem de geçmiin brakt mirasa sahip çkabileceini bilen bir anlayn çocuklaryz. Ancak bar ve huzurda bunlar meydana getirebilirsiniz. Ancak barta bilginin peinden gidebilirsiniz, doru üretimde bulunabilirsiniz. Aksi takdirde bunu gerçekletiremezsiniz. Kargaann içerisinde üretemezsiniz. Sabah kalktnzda endieyle Acaba bugün hangi karmaa ve kargaayla, kaosla olacam, okula gidebilir miyim, üniversiteye gidebilir miyim? diye endie içerisinde olursanz, bilimden, tarihinizden, size braklanlardan, emanet edilenlerden koparsnz. O zaman derdiniz bir tek eydir, o da Acaba ne zaman huzur içerisinde olabilirim? düüncesinin peinden komaktr.

HEP BRLKTE DÜNYAYA GÜçLÜ BR SES VERMEMZ LAZIM

stanbul Cezeri Müzesi Genel Müdür Yardmcs Nisanur çalkann konumasnda söz ettii bilgilere deinen Soylu, 20 yl sadece müzeyi ve müzenin eserlerini bir araya getirebilmek için bir çaba ortaya konulduunu belirtti. Sadece 20 yl boyunca bu eserlerin bu müzenin eserlerini bir araya getirebilmek... Ya Cezerinin yapt o birikim? deerlendirmesinde bulundu.

Artuklu Saraynn bamühendisi, herkesi kendisine hayran brakan icatlar ortaya koyan, bilimin peinde nelerin olabileceini yüzyllar önce gerçekletiren bilim insan El Cezeri için burada olduklarn vurgulayan Soylu, El Cezeriyi ükran ve minnetle andklarn, örnek gösterdiklerini bildirdi.

Soylu, çocuklarn Suriyede, Ukraynada hayatlarn kaybettiklerine iaret ederek Bu vahilikten kurtulamyorlar. Onun için bizim hep birlikte dünyaya güçlü bir ses vermemiz lazm ve güçlü olmamz lazm. diye konutu. Soylu, unlar kaydetti:

Cumhurbakanmz Bu ülkenin 81 vilayetinde üniversitelerin açlmas lazm. dediinde, dediler ki; ne gerek var? Ülkenin bir takm vilayetlerinde olsun yeter. Zannettiler ki sadece bu döneme ait bir ey ortaya konuyor. Aslnda öyle düünmedi, biz açarz, donatrz, çocuklarmza, gençlerimize imkan salarz, bizden sonra gelenler, çok daha gelitirirler ve bizim gençlerimizin, çocuklarmzn dünya ile rekabet etmesini salayabilirler. Yapacak çok iimiz var. Ama u soruyu sormak isterdim. Bombalarn altndaki Suriye, ran, Irakta çocuklar yllarca sknt altnda kalm, Afganistanl çocuklarn hiç böyle bir eyi düünebilme kabiliyeti var mdr? Ülkelerinden baka ülkelere gitmek zorunda kalan Ukraynal çocuklarn böyle bir kabiliyeti var mdr? Okul, üniversite, bilim düünebilirler mi? Bir ey yapmaya çalyorlar dünyada. Lütfen bu tuzaa dümeyelim. Nefreti, dümanl artrmaya çalyorlar. Bizim yolumuz belli.

Soylu, kötülüü, yakanlar, ykanlar, ehirleri, kütüphaneleri ortadan kaldranlar, insanlar nefret iklimine itenleri örnek göstermediklerine iaret ederek iyilikleri anlatacaklarn, kötülüklerden sakndracaklarn aktard.

DÜNYAYI BR YLK DÜNYASI HALNE GETRECEZ

Dünyay bir iyilik dünyas haline getireceiz ve orada ilmin, insanlara faydal olmann peinden yürüyeceiz. Yapmamz gereken bu. Peki bu sadece bizim corafyamza m ait bir ey? Hayr, Cezeri sadece kendi büyüdüü corafyada m icat, ilim, fen ve tekniin gereklerini yerine getirmitir? Bu da hayr. diyen Soylu, bilim insannn yaptklarndan bütün dünyann istifade ettiini belirtti. Soylu, Sadece kendi corafyamzda deil, etrafmzdaki corafya ve dünyaya bir ölçü ortaya koymalyz. Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen hep böyle mi kalmal? Bu ülkenin Cumhurbakan, Lübnandaki 0-2 ya aras çocuklara ekonomik krizden içemedikleri, yemedikleri süt ve mamalar gönderiyor. eklinde konutu.

Kavgann, savan, kaosun, karmakln deil hep birlikte barn, dostluun ve beraberliin içinde yüzelim. yilik dünyaya hakim olacak ve yine bu, bu corafyadan yükselecek. nancmz tam. Bu hep birlikte salayacaz, gerçekletireceiz. Hem kendi huzurumuzu hem de etrafmzdaki corafyamzn huzurunu salayacaz, gerçekletireceiz. Cezeri, Harezmi, bn-i Sina, Piri Reisi bir vesile ile örnek alp o yolculuu yapmanz istiyoruz. ifadelerini kullanan Soylu, sergide emei geçenlere teekkür etti.

NE OLUR MERAK EDN, BAIMIZA CAT çIKARIN

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, bilim insan El Cezerinin bu topraklarda doduunu ve yaadn belirterek Artuklu Saraynda 26 yl bamühendislik yaptn söyledi. Cezerinin bütün icatlarn tüm deneylerini Diyarbakrda gerçekletirdiini dile getiren Karalolu, icat ettii makinelerin 800 yl sonra Diyarbakrda sergilendiine iaret etti.

çOCUKLARA LHAM KAYNAI OLMASINI UMUYORUZ

stanbul Cezeri Müzesi Genel Müdür Yardmcs çalkan ise stanbuldaki müzede yer alan en önemli parçalar Diyarbakrllarla buluturmak istediklerini söyledi. çalkan, öyle konutu: Rahmetli babam Durmu çalkan, 20 yl kadar Cezerinin kitabndan makine ve otomatlarn bir mühendislik yaklamyla yola çkarak projelendirdi. Bu çalmalar yaparken stanbul Cezeri Müzesini kurduk. Ardndan onu kaybettik ve vefa borcumuzu yerine getirmemiz gerekiyordu. Tüm projeleri üretilmeye yönelik yeniden ele aldk. Cezerinin makine ve otomatlarnn yan sra Cezerinin mekanik prensiplerini çocuklarn ve yetikinlerin de anlamasna yönelik tüm temel prensipleri yeniden farkl cihazlarla ürettik. Özellikle çocuklara ilham kayna olmasn umuyoruz.

Daha sonra Bakan Soylu ve Vali Karalolu gençlerle kurdele keserek serginin açln yapt. Açla, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri Oya Eronat, Ebubekir Bal, Sur Kaymakam Abdullah çiftçi, l Emniyet Müdürü Hüseyin Akn, AK Parti l Bakan Muhammet erif Aydn, kurumlarn temsilcileri ve gençler katld.

Ana Sayfaya Git