Kavurucu sıcakta kurutulan sebze!

Diyarbakır ve Batman'da kavurucu sıcaklıkta kurutulan sebzeler yurt içine pazarlanıyor.

Haberler 26.07.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve Batmanda, 40-45 derecey akn scaklkta bin bir zahmet ve emeklerle hazrlanan biber, patlcan, kabak gibi sebzeler, Türkiyenin neredeyse tüm illerine gönderiliyor.

Özellikle k mevsiminde tüketilmesi amacyla hazrlanan ve mutfan vazgeçilmez yiyecekleri arasnda yerini alan kurutmalk sebzeler, bo arazilerde, evlerin çatlarnda 40-45 dereceyi aan scakta hazrlanyor. Tohumlar temizlenip ykandktan sonra iplere dizilen sebzeler, burada günlerce kavurucu günein altnda bekletiliyor. Asklara aslan kurutmalklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatlp paketlenerek neredeyse tüm yurt içine gönderiliyor. Kurutmalk sebze sezonunun haftalar öncesinden baladn belirten kurutmac Tahir Fidan, Ekimin 15ine kadar bu ekilde çaltklarn söyledi.

YETERNCE ÜRÜN VAR AMA çALIAN YOK

En büyük sorunlarnn içi bulma sknts olduunu vurgulayan Fidan, 20 Hazirandan itibaren kurutmalk sezonumuz balyor. Ürünler geldikçe çalmalarmzda artyor. u an iimizin en youn olduu zamandayz ama maalesef içi bulma yönünde skntlar yayoruz. Yeterince ürün elimizde olmasna ramen çalan yok. Böylede olunca mal ylyor ve istediimiz üretim kapasitesini yakalayamyoruz. dedi.

SALGIN YÜZÜNDEN ÜRÜNLERMZ ELMZDE KALDI

Biber, patlcan, domates, taze fasulye, kabak ve musakka kuruttuklarn dile getiren Fidan öyle devam etti:

Ayrca ac ve tatl biber salças da yapyor ve satyoruz. stanbulda depomuz ve toptan sat yaptmz pazar yerimiz var. nternet üzerinden Türkiyenin her yerine kargo ile ürünlerimizi gönderiyoruz. Her yl Hazirann 20sinde kurutmalklara balyor, ekim aynn 15ine kadar devam ediyoruz. Kurutmalk ürünlere rabet çok ama salgn hastalk baladndan beri skntlar yaadk. nsanlar alveri yapmaynca ürünlerimizin bir ksm elimizde kald. Salgn hastalk azalrsa inallah ilerimizin daha iyi olacana inanyorum.

150YE YAKIN çALIANIMIZ VAR

Salgndan dolay satlarnn dütüünü belirten Fidan, Salgndan önce yurt dndan gelen Irakl müterilerimiz vard, her geldiklerinde buradan alverilerini yapp gidiyorlard. Salgnn balamasyla yurt d gidi gelileri olmad için onlar da gelmiyor. Satlarmz geçen senelere göre dütü. 4 erkek çocuumla beraber ve 150ye yakn içimiz ile bu ii yürütüyoruz. çalanlarmzn bir ksm tarlada, bir ksm evlerinde, bir ksm da burada farkl saatlerde çalyor. Patlcanlar evlerde hazrlayp buraya getiriyoruz ama dolmalk biberler hassas olduu için burada hazrlanp aslmas gerekiyor. eklinde konutu.

45 DERECE SICAKLIIN ALTINDA çALIIYORUZ

Babas ve kardeleri ile beraber kurutmalk iinde çalan Mahsum Fidan ise unlar söyledi: Kurutmalk sezonumuz 3-4 ay sürüyor. Yaz aylarnda 45 derece scakln altnda çalyoruz. Tabi ki 45 derece günein altnda çalmak zor ama ekmeimiz için çalp çabalyoruz. 5 karde beraber iimize emek veriyoruz. Burada patlcan ve biber dolmas yapmnda çalanlara yardmc oluyoruz. Ayrca kabak dolmas, musakka ve bamya çeitlerimizi de burada kurutuyoruz. Kuruyanlar toplayp depolarmza götürüyoruz.

Ana Sayfaya Git