Kaya kilisesine kazı turizmi!

Duvarları farklı haç motifleriyle bezenmiş 1600 yıllık kaya kilise turizme kazandırılacak

Haberler 28.01.2021 - 04:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Eil ilçesinde, duvarlar farkl haç motifleriyle bezenmi Mor Yuhanna Manastrna ait 1600 yllk kaya kilise turizme kazandrlacak.

Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin defnedilmi olduu, Asurlular zamannda yapld tahmin edilen Asur Kalesi ve manevi iklimin yan sra Kralkz Baraj Gölü, sur sarnçlar ve tarihi yapsyla da ilgi gören Eil, yürütülen çalmalarla kültür ve inanç turizminde ilgi oda olmay sürdürüyor.

Eil Kaymakaml ve belediyesince bir yandan Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kurulundan alnan izinle Asur Kalesindeki kapal tünellerin açlmas için çalma balatlrken dier yandan kale çevresinde kaz yaplmas için hazrlklar sürüyor.

Kale çevresinde yer alan, günümüze bir cildi ulaan Kilise Tarihi adl kitabn yazar Efesli Yuhanna olarak bilinen ancak Eilli olan Yuhannann bir süre eitim verdii manastrn bulunduu alanda ve manastra ait kaya kilisesinde temizlik ve kaz çalmas balatlacak.

Duvarlarnda çok sayda birbirinden farkl haç motifinin bulunduu, 1600 yllk olduu belirtilen kilisenin yürütülecek çalmalarla turizme kazandrlmas hedefleniyor.

KAZILAR LKBAHARDA BALAYACAK

Eil Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili dris Arslan, ilçenin özellikle peygamber kabirleriyle inanç turizmi açsndan önemli bir noktaya ulatn söyledi.

Eil sadece slam tarihi için deil, hem Yahudi hem de Hristiyanlk tarihi açsndan da büyük bir önem arz etmekte. diyen Arslan, ilçeyi turizmde hak ettii noktaya tamak için çaltklarn belirtti.

Arslan, nallah kazlarmz ilkbaharda ilk olarak kilisede balayacak. Birçok farkl haç motifiyle bezenmi olan bu kiliseyi insanlarmzn ziyaretine açm olacaz. En ksa zamanda buray bütün dünyann hizmetine hazrlam olacaz. dedi.

Yerli ve yabanc ziyaretçileri Eile davet eden Arslan, Misafirlerimizi arlayalm ve bu güzel corafyay hep beraber tanyalm. El ele verip bu güzel corafyaya deer katalm. ifadelerini kulland.

KLSE ADETA BR HAç MÜZES KONUMUNDA

Dicle Üniversitesi (DÜ) Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz da Mor Yuhannann Eilli olduunu, Efeste yaad için Efesli Yuhanna olarak kaytlara geçtiini dile getirdi. Yuhannann bu ilçede bir süre yaadn vurgulayan Yldz, bu manastrda ders verdiini de aktard.

Manastrn uzun süre ilçede eitim veren bir kurum olarak faaliyetine devam ettiini belirten Yldz, daha sonra burann ykldn anlatt. Yldz, manastrn bir parças olan ve kaya kilise olarak adlandrlan kilisenin günümüze kadar ayakta kaldn kaydetti.

Kaya kilisenin bir kilisede görülmesi gereken bütün özellikleri tadna iaret eden Yldz, hem Mor Yuhanna Manastrnn bir parças olmas hem de Mor Yuhannann ansn yaatyor olmasndan dolay önem tadn bildirdi.

Kilisede Hristiyanlk ikonografisinde önemli bir yer tutan haç motifinin her türlü çeidini bulabiliyoruz. çok deiik formlarda haç motifleri ilenmi. Kilise adeta bir haç müzesi konumunda. Duvarlar haçlardan örülmütür. çok yer gezdim, hayatmda ilk kez bu kadar haç motifinin ilendii bir kilise gördüm. Bu alan üzerinde çalan bilim insanlarn buraya davet ediyorum. ifadelerini kullanan Yldz, kaya kiliselerin özellikle erken Hristiyanlk döneminde kullanldn söyledi.

Mor Yuhanna Manastrnn milattan sonra 4. yüzyln balarnda ina edildiini düündüklerini belirten Yldz, Kaya kilisenin daha önceki dönemlerde baka inançlar tarafndan veya kaya mezar olarak kullanldn, manastrn inasyla da kiliseye dönütürüldüünü aktard.

Yldz, Bir inanç merkezi olan peygamberler, sahabeler, krallar kenti olan Eilin ayn zamanda Hristiyan inanc için de önemli bir yerleim yeri olduunu yine bu kilisedeki kalntlardan anlyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git