Kayıp mezar bulundu

Dicle Üniversitesi'nde kurulan komisyonun, Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından Süleyman Şah'ın oğlu Sultan 1'inci Kılıçaslan'ın Diyarbakır Silvan'daki mezarı Kubbetü's-Sultan'ın yerinin tespit edilmesi için başlattığı çalışmada, bölgede bulunan 2 mezar açıldı. Mezarlardaki kalıntılar, incelenmek üzere üniversiteye götürüldü.

Haberler 13.01.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu olan, kazand savalarla Haçl hareketini durduran Süleyman ahn olu, 1107 ylnda Habur çaynda boularak, hayatn kaybeden Sultan 1inci Klçarslann Diyarbakrn Silvan ilçesinde olduu bilinen mezar Kubbetüs-Sultann bulunmas için Dicle Üniversitesi bünyesinde komisyon kuruldu. Mezar yeri tespit çalmalar kapsamnda, ilçeye bal Balar Mahallesinde bulunan Orta çeme (Kaniya Navin) Parknda bulunan 2 tarihi mezarda kaz çalmas balatld. 3 gün süren çalmalarda, mezarlarda bulunan kalntlar, incelenmek üzere Dicle Üniversitesine götürüldü. ncelemenin ardndan mezarlarn kime ait olduu ortaya çkacak.

REKTÖR DUYURDU: 1NC KILIçARSLANIN MEZARI OLDUU KESNLET

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, üniversitede kurulan komisyonun, Anadolu Selçuklu Devletinin hükümdarlarndan Süleyman ahn olu Sultan 1inci Klçarslan ve kz Saide Hatunun mezarlarnn yerinin tespit ettiini söyledi. Kaz alanna gelen Prof. Dr. Karakoç, beraberindeki kaz heyetiyle birlikte basn açklamas yapt. Mezarn tespit edilmesinin hem Diyarbakrn tarihi açsndan hem de Silvan ilçesi açsndan önemli olduunu söyleyen Karakoç, 1inci Klçarslan özellikle Haçl seferlerinde büyük mücadele göstermi önemli ahsiyetlerden biri. Anadolunun hem slamlama konusunda hem de yurt edinmesi konusunda ciddi çalmalar bulunmu. Bu konuda cann feda etmi. Biz bu süreçte mezarnn Silvanda bulunduunu biliyorduk. Bu konuda farkl çalmalar yaplm ama net olarak gelip tespit edilmemi. Hatta türbe bile varken türbenin kaybolduunu, kznn mezar da bulundu. Bugüne kadar tespit edilmemiti dedi.

çOK ÖNEML BR AHSYET

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Bakan Doç. Dr. Oktay Bozan da çok önemli bir ahsiyetin mezarn tespit ettiklerini dile getirerek, Bir beka sorunu yaand dönemde 500 bin Haçl ordusunun Anadoluya gönderildii bir dönemde bunlara kar dirayetle mücadele eden, bu konuda varln ortaya koyan ve Haçl ordularnn büyük bir ksmn tasfiye eden slam dünyasnn parçalanmasn büyük ölçüde geciktiren ve durdurmaya çalan bir ahsiyetten bahsediyoruz. Dolaysyla böyle bir ahsiyetin mezar yerinin bulunmu olmas millet açsnda önemli bir anlam ifade ediyor diye konutu.

2 METRE DERNLE NDK

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun ise yaklak 35 metrekarelik alanda kaz çalmalar yaptklarn ve 2 metre derinlie indiklerini söyledi. Cokun, 2 metre derinlie indikten sonra hem mezarlara ulald hem de türbeye ait temellere ulald. Arkeolog ekibimiz çok titiz bir ekilde çalt. Hem müzeden ekip vard hem Diyarbakr müzesinden hem de üniversitemizde kendi oluturduumuz kaz ekibimiz vard. Tabi bilim konusundaki hocalar olarak da bu verileri hzl bir ekilde deerlendirdik. Bununla ilgili önemli sonuçlara ulatk. Tabi uan çaltmz alan aslnda Anadolu Selçuklunun en önemli hükümdarnn mezaryd. Bu nedenle çalmalarmz gece gündüz büyük bir titizlikle yürüttük ve sonuca ulatk dedi.

Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz da Silvan ilçesinin, sultanlarn gömülü olduu bir yer olduuna dikkat çekerek, öyle konutu;

Antropologlarmzn yapt çalmalarda 1inci Klçarslana ait olduunu düündüümüz mezarda yatan kiinin erkek bir ahs olduunu, ikinci mezarn da bir bayana ait olduu tespit edildi. Dolaysyla birinci mezarda yatan kiinin 1inci Klçarslan olduu, ikinci mezarda yatan kiinin de kz Saide Hatuna ait olduunu söyleyebiliriz. Yaplan çalmalar neticesinde elde edilen verilen dorultusunda Silvanda olduu bilinen, bugüne kadar mezar gün yüzüne çkarlamayan 1inci Klçarslan mezarnn bütün verileri ile tespit edildiini söyleyebiliriz. çalmada emei geçen herkese teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git