Kaynak kitap isyan ettirdi

Millî Eğitim Bakanlığının okullara ücretsiz gönderdiği kitaplar haricinde öğrencilerden kaynak kitap istenmesini tepkiyle karşılayan veliler, çocukların çanta ağırlığının taşınamayacak boyuta ulaştığını belirtti.

Haberler 14.10.2021 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Öretmenlerin ek kaynak kitap istemesinin kendilerine ar bir masraf çkardn ifade eden örenci velileri, devletin verdii kitaplarn yan sra ek kaynak kitaplarn çantalar arlatrdn ve bunun da çocuklarn fiziksel geliimine zarar verdiine dikkat çekti.

Okullarda ek kaynak kitaplarn istenmesine tepki gösteren örenci velilerinden brahim Demir, Devletin verdii kitap belli, ayriyeten kaynak kitap neden isteniyor? Belki benim gücüm yetmiyor. Milli Eitim Bakan bundan 2-3 hafta önce 23 Milyon TL masraf yaptk dedi. Bunlar neden böyle yapyor? anlamadm. ahsen kaynak kitap almadm, almyorum da. Devletin verdii kitap bize yetiyor. Öretmenlerin ekstra kitap istemelerine ne gerek var? diye sordu.

stenilen kaynak kitaplar almaya maddi olarak gücüm yetmiyor

Demir, Devletin verdii 6-7 tane kitap zaten ar. çocuum 2nci snfa gidiyor. çantas ar olduundan tayamyor, biz srtmza alp tayoruz. Bu kaynak kitap nereden çkt, ne gerek var imdi? Kime sesleneceimi, ne diyeceimi bende bilmiyorum. Örencimi 600-700 metreden buraya getiriyorum, engelliyim ve zor artlarda yayorum. Kaynak kitap istemiyorum. Devletin verdii kitaplar haricinde ekstra kaynak kitaplar için 100 TL istiyorlar, buna da gücüm yetmiyor. ifadelerini kulland.

Örenci çantalarnn arlna dikkati çeken Hanifi Bulut; Srtmdaki çanta nereden baklsa 20 kilogram ve çocuktan ar. Lazm olan kitaplarn haricinde tüm kitaplarn bulundurulmas isteniyor. Bu yanltr. Ev okula uzak, babalar da ehir dnda çalyor ve çocuklarn çantalar ar olduundan her gün bu yükü biz tayoruz. eklinde konutu.

Örencilerden kaynak kitap istenmesine kar olduunu belirten Bulut, Devlet örencilere kitap veriyor. ayet vermeseydi kitap almak zorunda kalrdk. Anaokuluna giden çocuun toplam masraf 800 TL. Öretmenlerin örencilerden istedii ek kitaplara karyz. stemeseler çok iyi olur. diye sitemde bulundu.

çi doldurulan ar okul çantalar çocuklarn geliimini olumsuz etkiliyor

çocuklarn ar çantalar nedeniyle salk problemi yaadna vurgu yapan Tahsin Güne, çok masraf çkaryorlar. çinde bulunduumuz ekonomik sknt döneminde okul temizlik masraf veya kitap için para istiyorlar. Bu kitaplar çocuklar tayamadndan biz tayoruz. Bence bu kadar kitaba gerek yok. çocuk, bu arl kaldrmak istediinde hem salk problemleri oluuyor hem de geliimini engelliyor. dedi.

Velilerden okullarda kaynak kitap istenilmesine tepki

Leyla Duman

Okullarda istenen ekstra giderler nedeniyle zorlandn ifade eden Leyla Duman ise çocuklar çanta tamakta zorlanyor. Evimiz 6nc katta ve çocuk, çantasn aaya indiremiyor. Bu kadar çok defter ve kitap olmamas lazm. eklinde tepki gösterdi.

Özellikle ilkokul çocuklarnn durumu göz önüne alnarak kitaplarn istenilmesi gerektiini belirten Duman, oluan masraflarn aileleri ekonomik olarak zor durumda braktn ifade etti.

Okul üniformas dayatmasndan vazgeçilmeli

Duman, Devletin verdii kitaplar dnda 120 TL istenildi, verdim. Bugün de 30 TL karlnda resim çektirilmi, onu da ödedim. 5 örencim var ve eim asgari ücretle çalyor. Masraflara yetitirmekte zorlanyoruz. Devlet çocuklara kitap veriyor, 2nci bir kitaba ne gerek var? Okulun açl döneminde özel kyafet isteniyor, bu yönde basklar yaplyor, alyoruz. Aradan 10 gün geçtikten sonra kyafet serbest deniliyor. Madem serbest olacakt neden bu üniformalar aldrdnz? dedi.

Okul formas ve ekstra kitaplarn istenilmesine kar olduunu belirten Duman, Bir resim için neden 30 TL vereyim. Nitekim bir resim için 30 TL çok fazla. Okulun bütçesi olmasna ramen neden temizlik paras isteniyor? Bu paray ödeyemeyenler var. Mesela ben zorlanyorum. Bir çocuum 100, dieri 120 TL istiyor. Gerçekten zorluk çekiyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git