Kazılar tarihi değiştirebilir!

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki tarihi Zerzevan Kalesi'nde koronavirüs salgını nedeniyle kazı çalışmaları başlatılamadı. Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, koronavirüs salgınından sonra yapılacak kazılarda birçok yeni yapıyı ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Her yıl yeni bir şey ortaya çıkıyor. Belki tarihi yeniden değiştirecek yapılar ortaya çıkarabiliriz. Zerzevan'da bir yerde üst, bir yerde de alt şehri var" dedi.

Haberler 23.04.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesine 13 kilometre mesafede bulunan, 124 metre yükseklikteki kayalk tepenin üzerine kurulu olan Roma döneminde askeri garnizon olarak kullanlan Zerzevan Kalesinde yaplan kazlarda, Mithras Tapna, kiliseler, villalar, gizli geçitler, su sarnçlar, kaya mezarlar ve su kanallar ortaya çkarld. Geçen günlerde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan kalede yaplan kaz çalmalarna koronavirüs salgn nedeniyle ara verildi.

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, salgn geçtikten sonra kaz ve restorasyon çalmalarna balayacaklarn söyledi.

Zerzevan Kalesinde ilk defa 2014 ylnda kaz çalmalarna baladklarn anlatan Cokun, Zerzevan el dememi olarak gördüklerini ifade etti. Cokun, kaz çalmalar yaptklar her süreçte yeni yaplar kefettiklerini belirterek, geçen yl yaplan kazda Asurlular dönemine ait eserler bulduklarn aktard.

HER YIL YEN BR EY ORTAYA çIKTI

Yaplan kazlarda her yl yeni bir eserin ortaya çkarldn kaydeden Cokun, Kaz çalmamzda Mithras Tapna ortaya çkt. Tapnan ortaya çkmas dünya için önemli bir gelimeydi. çünkü dünyann hem en iyi korunmu tapnaklarndan birisi, hem de Romann dou snrndaki ilk tapna ve balangç noktasyd. Bununla birlikte birçok yeni yaplar ortaya çkardk. Koronavirüs salgn nedeniyle çalmalara ara vermek zorunda kaldk. Fakat kaz için hazrlklarmz sürdürüyoruz. Koronavirüs salgn bittikten sonra hazrlklarmz da tamamlanm olacak, ardndan kaz ve restorasyon çalmalar devam edecek. Zerzevan Kalesinde her yl yeni bir bulguya rastlyoruz diye konutu.

BELK TARH YENDEN DETRECEK

Zerzevan Kalesinde bir yerde üst, bir yerde de alt ehrin olduunu anlatan Cokun, unlar söyledi:

Birçok yeni yap ortaya çkaracaz. Mesela yönetim binasn, sur hattn kazmay planlyoruz. Sur hattyla birlikte surlarla balantl cadde ve sokaklarda çalmalar yürüteceiz. Birçok yeni yap ortaya çkarlacak. Hem yer altnda, hem de yer üstünde. Aslnda birçok yenilie açk olacak buras. Zerzevan Kalesinde her yl yeni bir keif, yeni bir tarih, yeni bir bilgi ve birçok konuya açk olduunu söyleyebiliriz. Zerzevan Kalesi hem Asur dönemi, hem Roma mparatorluu dönemini deitirdi. Tabi bu çalmalar ilerledikçe birçok belki yenilik ortaya çkacak. Belki tarihi tekrar yeniden deitirecek. çünkü buradaki çalmalar çok yeni ve ilk defa yapld için yeni her ey beklenebilir buradan.

Ana Sayfaya Git