Keçi Burcu 6 ay içinde açılacak

Sur’da yıllardır polisler tarafından kullanılan Keçi Burcu’nu Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürmek üzere devralan DTSO, restorasyon çalışması başlattığı burçları 6 ay içinde ziyaretçilerine açmayı hedefliyor.

Haberler 25.09.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde ilan edilen sokaa çkma yasandan kaynakl Aralk 2015ten bu yana yasakl olan ve yllardr polisler tarafndan kullanlan Keçi Burcu, Kültür ve Sanat Merkezine dönütürülüyor. Kent surlarndaki en büyük ve eski tarihe sahip olan burç, 5 yl aradan sonra Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) tarafndan teslim alnd. DTSO, hazrlad projeyle restorasyon ve düzenleme çalmalar için iki farkl kurumdan 1 milyon 200 bin TL hibe destei ald. DTSO, ald destein ardndan burçta restorasyon çalmalarna balad.

PROJENN KAPSAMI

Proje kapsamnda, burcun zemin kat çok amaçl salon, sergi ve fuaye alan olarak ilevlendirilecek. Burcun üst ksm açk seyir terasna dönütürülecek ve ön ksmda küçük bir meydan oluturulacak. Meydanda, kadnlarn ürettikleri yöresel ürünler sata sunulacak. Yine, hareketli sat arabalarnn da yer alaca dinlenme ve tadm alanlar kurulacak.

Öte yandan Mardinkapdan burca giden yol üzerindeki polis kontrol noktas restorasyon çalmalarnn ardndan kaldrld. Polisler de burçtan ayrld.

TAHRBAT RESTORE EDLYOR

DTSO Fuar ve Markalama Komisyonu Bakan Mehmet Ali Deniz, burcun dünya miras olduunu belirterek, bu mirasn 5 yla yakn bir süredir kapal olduuna deindi. Daha önce polisler tarafndan tuvalet olarak kullanlan yer ile burcun zemininde oluan hasarn giderilmesi için onarm çalmalarnn devam ettiini aktaran Deniz, burcu tekrardan turizme kazandracaklarn belirtti. Deniz, Bal bana önemli olan surlarn en ucundan yer alan burç ibadethane yeri olarak da kullanlm. Buralarda sergi salonlar yer alacak dedi.

Deniz, tiyatro ve sinema etkinlikleri de düzenlemeyi hedefledikleri burcun 6 ay içerisinde açlaca bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git