Kemal dayıyla bir resim çek!

Renkli giyimi ve tarzıyla dikkati çeken "Kemal Dayı" ile fotoğraf çektirmek için sıraya giriyorlar

Haberler 30.06.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, halk oyunlarndaki ustal ve kendine has rengarenk giyimiyle 7den 70e herkesin sevgisini kazanan Kemal Day lakapl 64 yandaki Kemal Tosun ile her gün yüzlerce kii fotoraf çektiriyor.

Diyarbakrn Bismil ilçesi Iklar Mahallesinde 1957de dünyaya gelen ve çocukken babasnn hediye ettii alvar, pui ve yelek ile sürekli kuanan Tosun, 12 yandayken halk oyunlarndaki becerisiyle yöre halknn dikkatini çekti.

Davet üzerine katld düünlerde kendine has oyunuyla bir süre sonra düünlerin vazgeçilmezi olan Tosun, alvar, gömlei, apkas, yelei, puisi, fular, takt yüzükleri ve kulland tespihiyle kendine has rengarenk giyimiyle yaklak 27 yl önce göç ettii kent merkezinde de insanlarn ilgi oda oldu.

SOSYAL MEDYAYI DA AKTF KULLANIYOR

Zamannn büyük çounluunu, tarihi Sur ilçesinde Ulucami, Dörtayakl Minare, Ongözlü Köprü gibi tarihi mekanlarda geçiren, 8i erkek, 4ü kz 12 çocuk babas Tosun, renkli giyimi ve tarzyla her geçen gün daha da tannr hale geldi.

Sosyal medyada halk oyunlarndaki performansn ve fotoraflarn paylaan Tosunun, takipçi says 20 bini at.

Kenti ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerin de ilgisini çeken Tosun, sokaa çkt andan itibaren görenlerin fotoraf çektirme talebini geri çevirmeyerek, çocuk, genç, yal, yerli yabanc her gün yüzlerce kiiyle ayn karede yer alyor.

Orta metrajl film ile baz yerel sanatçlarn kliplerinde de yer alan Tosun, Diyarbakrdaki düünlerin dnda Türkiyenin farkl kentlerinden gelen davetlere de katlyor.

çOCUKLARIMIN YÜZÜNÜ GÖRMEZDM

Tosun, AA muhabirine, daha çocuk yatayken oynad oyunun çok sevildiini ve her yerden gelen davetlere katlmaya çaltn söyledi.

çocukluunda civar köylerdeki düünlere bazen at ve eeklerle gittiklerini anmsatan Tosun, o dönemde düünlerin davul ve zurna ile yapldn belirtti.

Eskiden düünler bir hafta sürerdi. Evde kalmazdm, çocuklarmn yüzünü görmezdim. diyen Tosun, bir haftada bazen 7 düün daveti aldn anlatt.

KIYAFETLERN ÖZEL OLARAK TERZSNDE DKTRYOR

Renkli giyim tarz hakknda bilgi veren Tosun, öyle konutu:

Kendim beenip aldm kumalar, terzimde diktiriyorum. Giyim tarzm biraz masrafl oluyor ama böyle giyinmeyi devam ettireceim. Ayakkab, alvar, krk dümeli yelek, apka terzim benim istediim tarzda dikiyor. Rengarenk giyinmeyi seviyorum. Diyarbakrn kültürünü yaatyorum.

Zamannn çounu kentin tarihi mekanlarnda geçirdiini ve sabah erkenden kendisini görmek isteyenlerin telefonla aradn ifade eden Tosun, daha kahvalt yaparken telefonunun çalmaya baladn, dar çkmak için hazrlanmasnn 1 saat sürdüünü dile getirdi.

Tosun, konumasn öyle sürdürdü:

Diyarbakrn tarihi bir eseriyim. Arabadan iner inmez benimle fotoraf çekmeye balyorlar. Sraya giriyorlar. Yorulmam, birbirinize müsaade edin diyorum. Fotoraf çektirmek isteyenlerden hiç kimsenin kalbini krmam, kimseyi geri çevirmem. Herkesi seviyorum, çünkü onlar da beni seviyor. Günde 800 ile 1000 arasnda kii benimle fotoraf çektiriyor. Düünlerde sahne alan sanatçlar da kliplerinde yer almam istiyor. Onlar da krmyorum. Artk fenomen oldum. Bazlar bana, Fenomen Kemal Day diyor. Halk oyunlarndaki ustalm herkes tarafndan kabul görülüyor. 64 yandaym ama halay çekerken kendimi 25 yanda hissediyorum. Yorulmak yok, bu duruma insanlar aryor.

ALMANYA, SVçRE VE FRANSADAN DA TAKPçLER VAR

Sosyal medya hesabn Almanya, sviçre, Fransa gibi birçok ülkeden de takip edenlerin bulunduunu bildiren Tosun, einin ilk zamanlarda sürekli fotoraf talebinden dolay kendisini kskandn, bir süre sonra bu duruma altn ifade etti.

Antalyada katld bir düün ile ilgili ansn paylaan Tosun, Yaz mevsiminde ortada oynarken, bam döndü ve bayldm. Saz çalan ve türkü söyleyen oullarm, yeni bir stil gelitirdiimi zannetmi. Daha sonra bayldm fark edildi ve ambulansla hastaneye kaldrldm. dedi.

Ana Sayfaya Git