Kemiklerin DNA'sını istediler

Diyarbakır Bismil ilçe Emniyet Müdürlüğü’nün yıkım kazılarında ortaya çıkan insan kemiklerine dair savcılıktan DNA testi yapılmasını isteyen kayıp yakınları, bulunan kemiklere sahip çıkılması için çağrı yaptı.

Haberler 02.06.2022 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medeniyetler Beiinde Yaknlarn Kaybeden Ailelerle Yardmlama Dayanma Birlik ve Kültür Dernei, (MEBYA-DER) 2021de Diyarbakr Bismil ilçe Emniyet Müdürlüü binasnn ykm esnasndaki kazlarda ortaya çkan insan kemiklerine dair açklama yapt. Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardmlama Dernei (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halklarn Demokratik Partisi ile (HDP) Bismil lçe Örgütü üyeleri katld. nsan kemiklerinin bulunduu alanda yaplan açklamay, tutuklu yaknlarndan Turgut Yenisoy ile Mustafa Kurt yapt.

UZMAN çAVULAR SÜREKL RAHATSIZ EDYORDU

Açklamada ilk olarak konuan kayp Turgut Yenisoyun aabeyi Atilla Yenisoy, kardei Turgut Yenisoyun kaybettirilmeden önce evlerine sürekli gelen uzman çavular tarafndan rahatsz edildiini kaydetti. Atasoy, Ahmet Süleyman ve Recep adl uzman çavular, sürekli olarak evimize gelip, aabeyime ajanlk dayatyorlard. Yine biçerci olduunu söyleyen polislerce rahatsz ediliyordu. Aabeyim bunu kabul etmedii için de sürekli gözaltna alnyordu. En son gözaltna alndnda da sürüklenerek götürüldü dedi.

KEMKLER KAYYIM TARAFINDAN DEFNEDLD

Bismil ilçe Emniyet Müdürlüü ve Ambar Yolu üzerinde yaplan kaz çalmalarnda insana ait kemiklerin bulunduuna dair bilgileri basndan örendiini söyleyen Yenisoy, Devlet de Bismil ilçesinde 3 ile 4 kiinin kayp olduunu biliyor. Bizler bu kayplar için 28 yldr mücadele ediyoruz. Bunu hem savclk hem de Emniyet çok iyi biliyor. Bu nedenle bulunan kemikler hakknda bize en aznda bir bilgi verilebilirdi. Kemiklerin tespiti için kan örnei alnabilirdi. Ancak bulunan kemiklerin kayym tarafndan Ambar mahallesinde defnedildiini örendik diye konutu.

100 YIL GEçSE DE MÜCADELEMZ SÜRECEK

Bir yl önce yanlarna gelen devlet yetkililerinin kendilerine tazminat ve ailelerinden iki kiiye memurluk teklif ettiini aktaran Yenisoy, Biz bunu kabul etmedik. Etmiyoruz da. Biz kemiklerimizi istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. 100 yüz geçse de biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceiz. Bizden sonra torunlarmz bu mücadeleyi sürdürecek. Savclk bulunan kemikler için DNA testi yapmal ve kime ait olduklar tespit edilsin dedi.

KAYBETTRLEN NSANLARA AT OLABLR

Gözaltnda kaybettirilen Üzeyir Kurtun amcas Mustafa Kurt ise öyle konutu: Karakoldaki kazda üç insann kemiinin çktn basndan örendik. Bildiiniz gibi, 1990l yllarda bölgede çok sayda insan kaçrlp, kaybettirildi. Karakolun altnda bulunan kemikler, Bismilde kaybettirilen insanlara ait olabilir. Bulunan kemikler daha sonra Ambar Mahallesinde defnedildi. HDPnin bulunan kemiklere ilikin meclise verilen soru önergesi üzerine kaz çalmas durduruldu diye konutu.

BULUNAN KEMKLERE SAHP çIKILSIN

Kurt son olarak, bulunan kemiklere ilikin Bismil savcsnn DNA testi yapmasn ve kemiklerin kimlere ait olduunu açklamasn da istedi. Kurt, Tüm Bismil halk, karakolun altnda bulunan kemiklere sahip çksn dedi.

Ana Sayfaya Git