Kendimi güvende hissetmiyorum?!

Diyarbakır'a ilişkin yapılan ankette, "kentte yaşayanların yüzde 76'sı kendisini güvende hissetmiyor" Katılımcıların hiçbiri 'çok güvende hissediyorum' yanıtını vermemesi dikkat çekti.

Haberler 27.07.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezinin Diyarbakrda yaayan vatandalarn güvenlik algsn ölçmek amacyla yapt saha aratrmasnda dikkat çekici sonuçlar ortaya çkard. Kendini Güvende Hissetme ve Güvenlik Algsna Yönelik adl anket çalmas, 12-14 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekletirildi. Kentin merkez Sur, Kayapnar, Yeniehir ve Balar ilçelerinde ikamet eden 150 kiiyle yüz yüze görüüldü.

Yüzde 47,3ü erkek, yüzde 52,7si kadn görümecilerden oluan aratrma grubunun yarsndan fazlas 18-34 ya aralnda yer ald. Aratrma grubunda yer alan katlmclarn istihdam durumu ise, yüzde 16s ev içi ücretsiz içi, yüzde 15,3ü örenci, yüzde 15,3ü isiz, yüzde 11,3ü devlet memuru, yüzde 9,3ü özel sektör, yüzde 9,3ü esnaf, zanaatkar, oför vs., yüzde 8,7si içi eklinde oldu.

çOK GÜVENDE HSSEDYORUM DYEN çIKMADI

Anket katlmclarna yöneltilen ilk soru Kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? oldu. Bu soruya katlmclarndan yüzde 44,7si hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 43,3ü güvende hissetmiyorum, yüzde 6,7si ksmen güvende hissediyorum, yüzde 5,3ü güvende hissediyorum yantlarn verdi. Bu soruya çok güvende hissediyorum yant veren hiçbir görümeci olmad.

KENTTE GÜVENDE HSSETMEYENLERN ORANI YÜZDE 76

Akabinde ise Yaadnz kentte kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? sorusu yöneltildi. Katlmclarn yüzde 25,3ü hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 50,7si güvende hissetmiyorum, yüzde 20si ksmen güvende hissediyorum, yüzde 4ü güvende hissediyorum yantlarn verdi. Yine bu soruya da hiçbir görümeci çok güvende hissediyorum yantn vermedi.

KADINLAR DAHA FAZLA

Soruya verilen yantlarn cinsiyet karlatrmasna bakldnda Kadn görümecilerin, yüzde 36,7si hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 50,6s güvende hissetmiyorum, yüzde 12,7si ksmen güvende hissediyorum derken, Erkek görümecilerin yüzde 12,7si hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 50,7si güvende hissetmiyorum, yüzde 28,2si ksmen güvende hissediyorum, yüzde 8,5i güvende hissediyorum yantlarn verdi.

YARISINDAN FAZLASI MAHALLESNE GÜVENSZ

Yaadnz mahallede kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? sorusunu ise katlmclarn yüzde 22si hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 44,7si güvende hissetmiyorum, yüzde 26s ksmen güvende hissediyorum, yüzden 7,3ü güvende hissediyorum diye yantlad. Bu soruya da yine çok güvende hissediyorum yant veren görümeci çkmad.

Yine Kamu kurumlarnda kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? diye sorulan katlmclarn yantlar yüzde 39,3ü hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 38i güvende hissetmiyorum, yüzde 16s ksmen güvende hissediyorum, yüzde 5,3ü güvende hissediyorum, yüzde 1,3ü çok güvende hissediyorum eklinde oldu.

ALE çNDE NE KADAR GÜVENDELER?

Katlmclara yöneltilen Aile içinde kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? sorusuna verilen yantlar ise öyle oldu: Yüzde 13,3ü hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 30,7si güvende hissetmiyorum, yüzde 20si ksmen güvende hissediyorum, yüzde 31,3ü güvende hissediyorum, yüzde 4,7si çok güvende hissediyorum.

Komularnzn yannda kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? sorusuna; yüzde 19,3ü hiç güvende hissetmiyorum, yüzde 36,7si güvende hissetmiyorum, yüzde 30,7si ksmen güvende hissediyorum, yüzde 13,3ü güvende hissediyorum yantlarn verdi. Bu soruya çok güvende hissediyorum yant veren görümeci yine olmad.

Yöneltilen sorulara verilen bu yantlar katlmclarn yüzde 60tan fazlasnn neredeyse hiçbir alanda kendilerini güvende hissetmedikleri göstermi oldu.

EN GÜVENL YER EV

Kendinizi en çok nerede güvende hissediyorsunuz? sorusu yöneltilen görümecilerin yüzde 84ü evde yantn verdi. Evden herhangi bir nedenle dar çktnzda tek banza çkabiliyor musunuz? sorusuna katlmclarn yüzde 77,3ü çou zaman tek bama çkabiliyorum, yüzde 15,4ü bazen tek bama çkabiliyorum, yüzde 7,3ü dar çkarken mutlaka yanmda birileri olur yantlarn verdi.

Yukardaki sorulara alnan yantlarn ardndan katlmclara bu kez Güvende olmay nasl tanmlarsnz? diye soruldu.Yüzde 13,3ü ekonomik refah, yüzde 12,7si özgür olmak yantn verirken, kadn katlmclarn yüzde 16,5i özgür olmak, yüzde 15,2si cinsiyetçilik olmamas yantlarn verdi.

GÜVENL KENT NASIL OLMALI?

Devamla Sizce güvenli kent nasl olmaldr? sorusuna katlmclarn yüzde 14ü ekonomik refahn salanabilmesiyle, yüzde 14ü fikrim yok, yüzde 10,7lik oranlarla ise can ve mal güvenliinin salanmasyla, özgürlükçü/demokratik bir yönetim ile, özgürlüklerin snrlandrlmad kamusal alanlar ile yantlar verildi.

Dier geri kalanlarn yant ise yüzde 9,3ü eitim ile, yüzde 8i kadn özgürlüüyle, yüzde 6,7si kayg duymadan yaanlacak bir kent modeliyle, yüzde 6s toplumsal dayanma/hogörüyle, yüzde 5,3ü güvenli alanlarn yaratlmasyla ve yüzde 4,7si mümkün deil eklinde oldu. Cinsiyet karlatrmasna bakldnda bu soruya Erkek katlmclarn yüzde 19,7si ekonomik refah, Kadn katlmclarn yüzde 15,2si kadn özgürlüü yantn verdi.

MOBESE VE KONTROL NOKTALARI

Kentin birçok noktasnda yer alan kamera, Mobese, kontrol noktalar vb. güvenlik sistemleri güvenlik algnz nasl etkiliyor? diye sorulan katlmclarn yüzde 5,3ü hiç etkilemiyor, yüzde 20,7si etkilemiyor, yüzde 24,7si kararszm, yüzde 28i etkiliyor, yüzde 21,3ü çok etkiliyor yantlarn verdi.

Anket katlmclarna akabinde Sizce vatandalarn can ve mal güvenliini salamaktan en önce hangisi sorumludur? diye de soruldu. Katlmclarn yüzde 82sininin yant hükümet/devlet eklinde oldu. Sizce hangisinin olduu bir toplumda can ve mal güvenlii daha kolay salanabilir? sorusuna katlmclarn yüzde 40 ekonomik refahn olduu bir ortamla, yüzde 32,7si özgürlükçü bir siyasal ortamla, yüzde 27,3ü hukuk sisteminin ilevsel olduu bir ortamla yantlarn verdi.

HAYIR YÜZDE 62, EVET YÜZDE 12,7

Siyasi tercihinizi veya fikirlerinizi ifade ederken kendinizi güvende hissediyor musunuz? sorusuna katlmclarn yüzde 62si hayr, yüzde 12,7si evet yantlarn verirken; yüzde 12si Ksmen, yüzde 13,3ü kararszm yantlarn verdi. Sizce güvenliinizi en çok etkileyen unsur hangisidir? sorusuna katlmclarn yüzde 34ü ekonomik kriz, yüzde 28,7si otoriter yönetim, yüzde 19,3ü hukuki olmayan keyfi muamele, yüzde 8,7si mafya ve çeteler, yüzde 4ü kutuplama, yüzde 3,3ü iç sava, yüzde 1,3ü dini arlklar ve yüzde 0,7si düzensiz göç yantlarn verdi.

Ana Sayfaya Git