Kent suçu işleniyor

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Ferit Kahraman, ihtiyaç olmamasına rağmen birçok alanın yıkılıp yeniden ihale edildiğini ve kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığını söyledi.

Haberler 05.03.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi, kent suçlar ve imar düzenlemelerine ilikin oda binasnda açklama yapt. Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi Bakan Ferit Kahraman, belediyelere atanan kayymlarn, belediye meclislerini de feshettiini söyledi.

KAMU KAYNAKLARI TAHSS EDLYOR

Yerel yönetimler üzerinden gelien kentsel, doal, kültürel ve sosyal krm politikalar ile birlikte kamu kaynaklarnn israf edildiini dile getiren Kahraman, Kamu hale Platformu üzerinden incelediimiz ihale sonuç ilanlarna baktmzda, ihalelerin pazarlk usulü ile yapld, rekabet koullar oluturulmadan yüksek bedel ve düük krmlarla belirli çevrelere peke çekildii görülmektedir. Ayrca son yllarda yeni yaplm birçok uygulama (kaldrm, park, sokak salklatrma vb.) ihtiyaç olmamasna ramen, yklp yeniden ihale edilmitir. Bütün bu ihale yöntemleri kanunsuz olmakla birlikte uygulamalara harcanan milyonlarca lira ile de kamu zarara uratlmtr. Ayn zamanda belediye kaynaklar ile ina edilen birçok yap savatan sonra ganimet paylar gibi, milyarlarca liralk bütçelere sahip kurumlara devredilerek kurumlar aras çatmaya yol açacak uygulamalar yaplmtr ve yaplmaya devam edilmektedir. Kamuya ait kaynaklarn atanm yetkililerce belirli çevrelere tahsis edilmesi hukuka aykrdr diye konutu.

KAYYIMLAR SUç LYOR

Kentte hukuka ve kanuna aykr bir ekilde birçok kent suçunun ilendiini, yetkililerin buna göz yumduunu ifade eden Kahraman, lgili kurumlara ve yerel yönetimlerdeki ilgili bütün birimlere görev ve sorumluluklarna dair çarlar yaplmasna ramen suç ilenmekte ve gerei yerine getirilmemektedir. Bu kentin en ilek caddelerinde denetimden ve mühendislik hizmetlerinden yoksun, her yönüyle yapsal risk tayan ve youn kullanc saysna sahip (kaçak okul, kaçak düün salonu, kaçak iyeri, kaçak büro, kaçak lokanta vb.) birçok kaçak yap yaplmakta ve ruhsatl olanlara da kaçak katlar ilave edilmektedir. Ayrca daha önce de açkladmz üzere plan tadilatlaryla aslnda halkn ortak kullanmna tahsis edilmi sosyal donat alanlar ve yeil alanlar, politik ve rant amac dorultusunda farkl kullanm amaçlarna dönütürülmeye çallmtr. Kayymlarn yönetiminde olan bütün yerel yönetimler kira bedeli alarak kapal alan kullanm izni vererek suç ilemektedir diye belirtti.

YASALARA AYKIRI UYGULAMALAR

Kahraman, son dönemlerde belediyeler, çevre ve ehircilik l Müdürlüü ve Yap Denetim irketlerinin kontrolünde yaplan ruhsatl özel yaplarda, yasa ve yönetmeliklere aykr birçok uygulama yapld iddialarnn ubelerine iletildiini aktard.

BU KENT SAHPSZ DELDR

Mimarlar Odasnn kentleme sorunlarn izleyen, daha yaanlabilir alanlar için kamu yararna çalan bir meslek örgütü olduunun altn çizen Kahraman, öyle konutu: Biz kente ve kentliye kar sorumluluu olan bir meslek örgütü olarak, bu tür kent suçlarnda dorudan veya dolayl sorumluluu bulunan kurum ve kiileri uyaryor ve hatrlatmak istiyoruz. Bu kent sahipsiz deildir. Özellikle bu uygulamalarda imzas bulunan idari ve teknik personellerin hukuk önünde hesap vereceini hatrlatyor ve bu iin peini brakmayacamz da özellikle vurguluyoruz. Bütün bu kanunsuz uygulamalara kar meslek odamzn kamu adna gerekli giriimleri ve hukuki süreçleri balatacan belirtmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git