Kentin kalbini söküp attılar

Diyarbakır’ın en eski çarşılarından biri olan ve 1914 yılında geçirdiği büyük yangın dolayısıyla adına Çarşiya Şewitî denilen alışveriş merkezi, son yılların en büyük krizini yaşıyor.

Haberler 30.11.2019 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en eski çarlarndan biri olan ve 1914 ylnda geçirdii büyük yangn dolaysyla adna çariya ewit denilen alveri merkezi, son yllarn en büyük krizini yayor.

EN BÜYÜK KRZN YAIYOR

ehrin en eski çarlarndan biri olma özelliini tayan çariya ewitde babasndan kalan giyim dükkann ileten ve 35 yllk esnaf olan Muhammet Emin Kaya, çardaki krizin en büyük nedeninin Surda yaanan ykm olduunu söyledi.

GDER 5 BN GELR YOK

Diyarbakrn kalbi Surdu. Kentin kalbini söküp attlar. Surda kimse kalmad, biz de yalnz kaldk. Bitirdiler oray. Haliyle biz de ticaret anlamnda öldük diyerek esnafn içinde bulunduu durumu özetleyen Kaya, dükkann aylk 5 bin giderinin olduunu, ancak son 4 yldr gelir olmadn dile getirdi.

GYM LÜKS OLDU

Her yl satlarn biraz daha dütüüne dikkati çeken Kaya, Bir ey satlmyor. Kumaa zam geldi. plie zam geldi. Terzi maliyeti, kargosu, geli ve gidi nakliyeler her ey pahal dedi. Halkn artk sofrasna koyacak ekmek bulamadn, giyimin ekmek karsnda lüks kaldn söyleyen Kaya, Eskilerini giyer ama aç kalamaz diye belirtti.

ESNAF BANKAYA BORçLU

Esnafn bankalara borçlu durumda olduunu ve borcunu ödeyemeyen esnafn artk psikolojik sorunlar yaadn ifade eden Kaya, böyle giderse dükkan kapatma noktasna geleceklerini kaydetti.

çarda 25 yldr bakr dükkan ileten Mehmet Adsz da çarda satlan mallarn Sur ilçesinin mimarisine uygun olduunu, Surun yklmasyla çarnn da eski hareketliliini kaybettiini dile getirdi.

ÜRÜNÜ SATACAK MÜTER YOK

Artk yerli ve yabanc turistlerin yapacaklar alverie umut baladklarn vurgulayan Adsz, Surlu bir esnaf olarak dükkanm 100 gün kapal kald. Yani bana bunun bedeli olarak devlet bin 500 lira ödedi. Yani oturup sadece ekmek yesek, bin 500 lira sadece ekmee yetmez ki. Yani insann derisi yanar, altnda kemii kalr. Bizimki kemik de gitmi, artk kkrdaa gelmiiz diye konutu.

Kiralarn yüksek olmadn, ancak ürünlerini satacak müteri bulamadklar için geçinemediini aktaran Adsz, öyle devam etti: Esnaf kepenk kaldrmyor. yapan 3-5 tane esnaftr. Onlar da güçlü olan esnaflar. Yani küçük esnaf gün geçtikçe daha da zayflyor. Savatayz. Bir ayamz Suriyede bir ayamz bilmem nerede? Böyle bir ortamda ne bekliyorsunuz?

AYLIK ASGAR ÜCRETN ALTINDA KAZANç

Daha önce çarda bakrclk yapan, ancak son yllarda eer iine dönen Cavit Satc da esnafn artk bankalara borçlu duruma geldiini masraflarn çkaramaz halde olduklarn belirtti. Satc, 4 çocuunun olduunu ve aylk kazancnn asgari ücreti geçmediini söyleyerek, Eskiden iler iyiydi. imdi bu kazançla geçinemiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git