Kentin ruhunu ayakta tutalım

"Küresel ve yerel zalimler, bu şehrin çocuklarını kandırıp dağa götürdü" diyen Görmez, "O sokakların çukurların kazılıp, insanların öldüğü, öldürüldüğü o günleri, o anları Cenabıhak Diyarbakır'a ve hiçbirinize bir daha yaşatmasın. Diyarbakır'ın kalbine ve ruhuna el atmalıyız. O ruhu ve kalbi ayakta tutmalıyız"

Haberler 21.05.2017 - 12:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

M. Emin FDAN/Tahir KARAKEç/Mahfuz EKN/Muhammed YILDIZ

DYARBAKIR-Diyanet leri Bakan Prof.Dr. Mehmet Görmez, geldii Diyarbakrda kz Kuran Kursu binasnn temelini atarak, il müftülüünün yeni hizmet binasnn açln yapt. Diyarbakrn Fetih etkinliine katld. lk olarak Elaz yolu üzerinde yapmna balanan 300 kiilik Bölge Yatl Hafzlk Kz Kuran Kursunun temel atma töreni alanna geçti.

KURAN-KURSU TEMEL ATILDI

Törene Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, Diyanet leri Bakan Prof.Dr. Görmez, Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Cumali Atilla, müftüler ve din görevlileri katld. Kuran okunmas ile balayan törende konuan Prof.Dr. Görmez, bugünün slam Medeniyeti ve tarihi açsndan çok önemli bir gün olduunu söyledi. Prof.Dr. Görmez, zengin hayrseverlere de çarda bulunarak rnak, Hakkari, Idr, Ardahan, Mu, Kars ve dier bölgelerde Diyanet leri Bakanlnn balatt, camiler, medreseler, Kuran kurslar ve tüm dini yaplarn yeniden ayaa kalkmas için katk vermeye, destek olmaya davet etti.

DYARBAKIRIN FETH

Diyarbakrn fethinin önemine deinen Görmez, Diyarbakrn fethi olmasayd, Malazgirt zaferi olmazd. Malazgirt zaferi olmasayd, stanbulun fethi olmazd. Belki buna bir fetih daha ilave etmek lazm o da Murat Hüdavendigarn Kosova zaferidir. ifadelerini kulland.

Böyle güzel ve muhteem bir günde Diyarbakrmzda Kuran- Kerimi çocuklarmza öretecek, bir eitim merkezimizin temelini atyoruz. diyen Görmez, bunun sradan temel atama töreni olmadn, törenin Türkiyede din hizmetleri alannda batyla dounun, kuzeyle güneyin el ele ve kol kola verdiini gösteren bir temel olmas açsndan önemli olduunu vurgulad.

300 KIZ ÖRENC OKUYACAK

Görmez, Kocaeli Belediyesi, Kocaeli l Müftülüü ve hayrseverlerin 300 kz örencinin Kuran- Kerimi örenecei ve hayata geçirecei güzel eitim binasn tamamlayarak kendilerine teslim edeceklerini söyledi.

HZMETLERE HTYAç VAR

Temel atma töreninde konuan Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy ise Bugün Diyarbakrmzda ihtiyaç duyulan Kuran kursunun açl törenini gerçekletireceiz. Diyarbakr, hzla geliiyor ve Diyarbakr büyüyor. Gelien Diyarbakrda da bu hizmetlere ihtiyaç duyuluyor. Kocaeli müftümüz ve belediye bakanna bu hizmete destek verdikleri için teekkür ediyorum. dedi.

KOCAEL L MÜFTÜLÜÜ

Törende aç konumas yapan Diyarbakr l Müftüsü Burhan liyen de Daha önce yatl kz ve erkek Kuran kursuna iddetle ihtiyaç duyduumuzu ifade etmitim. Buna cevap verenlerden biri Kocaeli l Müftülüümüz oldu. Diyarbakrl ve Kocaelili hayrseverlere teekkür ediyoruz. Buras 2 gün öncesine kadar bir tarlayd. Arazi ile ilgili skntlar yaadk daha sonra Diyarbakr Valilii ve belediye bakanl bize yardmc oldular. Hayrlara vesile olmasn temenni ediyorum. eklinde konutu. Program Kocaeli l Müftüsü Yusuf Doann duas ve açl için butona baslmasyla sona erdi

L MÜFTÜLÜÜ BNASI

Prof. Dr. Görmez ve beraberindekiler, daha sonra merkez Yeniehir lçesine tanan il müftülük binasnn açlna katld. Kuran okunmas ile balayan törende konuan Prof.Dr. Görmez, öyle dedi:

Bugün Diyarbakrn Fetih günü. çünkü bugün Diyarbakrn 1378 sene önce kalbini, ruhunu ve surlarn, dinini, slama, sevgili Peygamberimizin Muhammed Mustafann rahmet mesajna açt gün bugün, Diyarbakrn her ferdi, her kadn, her erkei, her çocuu için mutluluk günü kutluyorum. slam Diyarbakrn ruhudur, mayasdr, özüdür. Hep birlikte bizim Diyarbakrn bu ruhunu, kalbini daima ayakta tutmamz lazm. çünkü Diyarbakrn fethi Malazgirtin önünü açmtr. Malazgirt zaferi stanbulun fethinin önünü açmtr. slam tarihi için önemli bir gündür. slam medeniyeti için önemli bir gündür. slam Ulu Camide secdeye varmas, Resulü Ekremin vefatndan 7 sene sonra Ulu Camide Allah Resulünün arkadalarnn namaz klmas, secdeyi rahmana varmas, Diyarbakr için tarihi bir gündür.

MÜFTÜLÜKLERMZ SIRADAN DEVLET DARESNE DÖNÜMEMEL

Eski müftülük binasnn Diyarbakra yakmadn belirten Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Görmez, bu binalarn tahsisinde öncülük yapan herkese teekkür ettiini bildirdikten sonra öyle devam etti: l müftülük binalarmz, müftülüklerimiz asla sradan, bürokratik bir mekanizmaya dönümemeli. Müftülüklerimiz sradan bir devlet dairesine dönümemeli. Müftülüklerimiz bütün din gönülleriyle birlikte ehrin kalbinin Allah, Allah atmas için çaba göstermeli. Diyarbakrn böyle bir kalbi var. Ve o kalp Allah, Allah diye atan bir kalptir. Zalimler, küresel ölçekte, yerel ölçekte zalimler çok büyük mücadeleler vererek bu ehrin kalbinin Allah, Allah diye atmamas için çaba gösterdi. Bu ehrin, bu milletin çocuklarn dalara götürdüler. orada kandrdlar. Hizmet ettikleri tek gaye; 1378 sene önce, kalbini ve surlarn slama açan bu ehrin kalbinin Allah, Allah diye atmamasyd. Ama beyhude. Bu ehrin kalbi slama 1378 sene önce kalbini nasl açmsa, bu kalp ebediyete kadar da slam korumaya ve muhafaza etmeye devam edecek. Hiç kimsenin üphesi olmasn. Müftülüümüz, müftülüklerimiz, hataya dümemeli. Ben Masasnda oturan müftüler istemiyorum derim. Halkn içinde olan, her kapy çalan, her kardeimizin derdine derman olmaya çalan müftüler olmalyz. man kendini camiye hapseden iman, bu ehrin kalbini ayakta tutamaz. man, her gün namazn kldracak ama mihrabn ruhunu Diyarbakrn sokaklarna, caddelerine, evlerine tayacak. Müezzinin görevi; günde sadece 5 defa ezan okumak deil. Ayn zamanda ezann ruhunu kalplere, çocuklara tayacak. Doan her çocuun önce kulana ezan okuruz, mühim olan o ezandr. Biz çocuklarmzn kulana ezan okumay terk edersek, minarelerdeki ezan da kaybederiz. Bütün Müftülüklerimiz, tüm din görevlilerimiz ve 3 bin din gönüllüsü ile birlikte biz Allah, Allah diye çarpan Diyarbakrn kalbini ayakta tutmalyz. Ruhunu güçlendirmeliyiz.

DYARBAKIRA ÖZEL DUA

Görmez, müftülük binasnn herkesin olduunu, herkesin buraya gelerek her türlü dertlerini anlatabileceklerini söyledi. Diyarbakrn zor zamanlar geçirdiini belirten Görmez, Hepinize geçmi olsun, bir daha Cenab- Hak o günleri bizlere göstermesin. O sokak, çukurlarn kazlp insanlarn öldüü, öldürüldüü o günleri, o anlar bir daha Cenab- Hak asla Diyarbakr olarak hiç birimize, bir daha yaatmasn. Ama yaatmamas için dersler ve ibretler alarak o Diyarbakrn kalbine ve ruhuna el atmalyz. O ruhu ve kalbi ayakta tutmalyz. Hep beraber Diyarbakrn o kalbini ayakta tutmas için seferber olmalyz diye konutu.

Ortadoudaki baz ülkelerde yaanan iddet olaylarna da deinen Görmez, öyle konutu: Corafyamz bize, ülkeleri Müslüman bir ülkenin dini istikrannn, bütünlüünün, din güvenliinin ne kadar önemli olduunu gösteriyor. Suriye, Irak, Yemen, Libya hep birlikte lisani hal ile bize öyle haykryor; Ey umut baladmz Türkiyedeki aziz, müslüman kardelerimiz sakn dini istikrarnz bozmayn, sakn dini bütünlüünüz bozmayn, sakn din güvenliinizi tehlikeye sokmayn. Sizi birletirmeye giden dini tefrikaya dönütürmeyin, din üzerinden birbirinizle didimeyin. Rahmet olan dini zahmete çevirmeyin. te Türkiyemizin dini istikrar, din bütünlüü ve güvenliinin de teminat Diyanet leri Bakanlmzdr.

Ana Sayfaya Git