Kentsel dönüşüm hangi mahallede!

Geçen hafta Diyarbakır’a gelerek incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamasıyla gündemin önemli maddesi haline gelerek kentte heyecan oluşturan eski Bağlar bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının ayrıntıları belli oldu.

Haberler 25.09.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede kentsel dönüümle ilgili rapor hazrlayan ilk belediye olan Balar Belediyesinin hazrlad raporun bakanlk tarafndan onaylanmak üzere olduu kaydedilirken, projenin ayrntlar netlemeye balad. 275 bin nüfusluk alan kapsayan ve çarpk kentleme ile gündeme gelerek yllardr ikayet konusu olan eski Balar bölgesini modernize etmeyi amaçlayan proje ilk olarak Kaynartepe Mahallesinde 54 dönümlük alanda uygulanarak daha sonra aamal olarak dier mahallelerde yerine getirilecek. Diyarbakr nüfusunun önemli bir bölümünün yaad bölgelerde modern ve gelimi, yatay mimariye uygun bir ehir yapsn ortaya çkarmay hedefleyen projenin çevre ve ehircilik Bakanl nezdinde kabul edilerek Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann onayna sunulduu ifade edildi.

EN BÜYÜK HAYALM

AK Partili Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, göreve geldikten sonra kentsel dönüüm için çalma balatrken çevre ve ehircilik Bakanl ile koordineli olarak yürütülen baarl çalmalar sonucunda Balar için en büyük hayalimdir sözüyle önemini vurgulad projeyi uygulama aamasna getirdi. Zamanla sahipleri tarafndan terk edilerek madde bamll bata olmak üzere zararl alkanlklarn meskeni haline gelen metruk yaplarn ykm gerçekletirilerek kentsel dönüüm için ön hazrlk yapld. Tespit edilen 318 harabe ve kullanlamaz durumdaki yaplarn 127si belediye tarafndan yktrlarak temizlendi.

Metruk ve harabe yaplarla ilgili olarak yürütmü olduklar mücadelenin iki amac olduunu belirten Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, Vatandamzn huzurunu salamak ve kentsel dönüüme hazrlk yapmak için verdiimiz bu mücadelede baarl bir ekilde yol alyoruz. Geldiimiz günden beri urayoruz. Sadece Balarn deil, Diyarbakrn modern kentlemede kaderini deitiren bir proje olarak deerlendiriyoruz. Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann altn çizerek vurgulad yatay mimariye uygun olarak yeniden ina edilmesi planlanyor. Cumhurbakanmzn tensipleri ve devletimizin ilgili tüm kurumlarnn desteiyle Balarn yarm asrlk kanayan yarasna neter vurmaya balayacaz inallah. lk etaba Kaynartepede balanacak. Daha sonra benzer durumdaki dier mahallelerde de zamanla uygulanacak. Bu proje uzun vadeli bir proje ancak ilk adm inallah bu dönemde uygulanacak dedi.

Bakan Beyolu, göreve geldikten sonra metruk ve harabe yaplarn bulunduu bölgeleri defalarca ziyaret ederek devam eden çalmalar denetlemiti.

Ana Sayfaya Git