“Kimyasal atıklardan dolayı hayvanlarımız telef oluyor”

Çınar’ın Başaklı köyünde ikamet eden vatandaşlar, köylerinde kurulan petrol arama tesisinden kaynaklı kimyasal atıklardan hayvanlarının telef olduğunu belirttiler.

Haberler 20.08.2019 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Baakl (Hücceti) köyü sakinleri, köylerinde yllar önce kurulan petrol arama tesisinden szan kimyasal atklardan dolay u ana kadar 200e yakn büyükba hayvann telef olduunu belirterek yetkililerden yardm istiyor.

ddialara göre yaklak 3-4 yl önce petrol arama amaçl kurulan tesiste, çevre ilçelerden alnan kimyasal atklar, tankerler ile buraya nakledilip foseptik çukurlara aktarlyor. Köyün 850 dönümlük meras ile bitiik olan bu tesisten szan kimyasal sv ve koku, çevrede otlayan özellikle büyükba süt ineklerinin düük yapmasna ve sonrasnda ise telef olmasna neden oluyor.

Köy sakinlerinden Haci skender imek, köy merasna kurulan tesisten szan kimyasallardan dolay hayvanlarnn telef olduunu belirterek, Ylda en az 300-500 bin TL zarar bu köye dokunuyor. neklerimiz bundan dolay ölüyorlar. neklerin kan elimize dediinde ellerimizde yaralar oluuyor. Hepsi zehirdir ve herkes de bunu biliyor. Rica ediyoruz, yetkililer gelip bu duruma müdahale etsinler. dedi.

ahsi zararn dile getiren imek, Benim 3 ineim öldü, köylünün yarsnn hayvanlar ölmü. Köyün çobanna da sorsunlar, hepsinin fotoraf da var. Hiçbir sknts olmayan hayvanlar eve geldiklerinde ölüyorlar. Bir tanesini kestim, kan elime bulat için elim yara oldu. Yetkililer bu konuyla ilgilenmezse suyumuz da zarar görebilir ve hepimiz zehirleniriz.ifadelerini kulland.

KESTMZ HAYVANLARIN ETLER TOPLATILARAK MHA EDLD

Son 3-4 yldr petrol tesisinden kaynakl senede 50 ineklerinin ölü dourduunu söyleyen Mehmet akir çevik, Bu yl petrol bittiini düünerek kurtulduumuzu zannettik. Fakat bir ay içerisinde en az 50 inek telef oldu. Bizler o hayvanlar kesip etini yiyorduk, fakat gelip o etleri topladlar ve imha ettiler. Artk bunlarn bizden ne istediklerini bilmiyoruz. Bir yardm elinin bize uzatlmasn istiyoruz. Burann snr bizim köy merasna bitiiktir. Orann zehiri meradaki otlara bulayor ve hayvanlarmz da yediinde 24 saat içinde ölüyorlar. Burada otlamayan hayvanlara bir ey olmuyor, sadece burada otlananlar ölüyor. arbon olduunu söylüyorlar. Eer arbon ise annesinin sütünü emen buza neden ölmüyor. Getirttiim veteriner hayvanlarnz arbondan dolay ölmemi dedi. Tek üphemiz ve ikayetimiz bu petrol tesisidir.eklinde konutu.

VETERNERLER, HAYVANLARIN ÖLÜM SEBEBNN ZEHRLENME OLDUUNU SÖYLÜYOR

Sözkonusu tesisin, bölgedeki bütün atklar toplayarak buraya boaltldn iddia eden Mahmut imek, Bundan dolay hayvanlarmz zehirleniyor. Benim ineim öldü, çardm veterinere tahlillere bakmasn istediimde bana, tahlile gerek yoktur, hastalnn ne olduunu biliyoruz.dedi. Bize arbon olduunu söylediler. Fakat arbonla hiçbir alakas yoktur. Eer arbon ise etraftaki köylerden de hayvanlarn ölmesi gerekiyordu. Bu hayvanlar zehirlendikleri için ölüyorlar. diye belirtti.

Hayvan öülmlerinin zehirlenmeden kaynaklandn iddia eden imek, Bizler hayvanlarn nasl öldüünü biliyoruz. Bir hayvan ölmeden önce sarho gibi oluyor. Kafasn yere vuruyor. Sonra bir iki saat saat içinde ölüyor. Bu ölümün sebebi de zehirlenmedir, baka bir ey olamaz. arbondan dolay hayvanlar bir saat içinde ölmez. Yetkili birimlerle irtibata geçtik, maalasef çaresiz kaldk. Muhtar gereken dilekçeyi yetkililere verdi. Nereye bavuruyorsak, kaplar yüzümüze kapatlyor. Hayvanlarmzn ölüm nedenini bize söylemiyorlar. dedi.

YETKLLER, HAYVANLARIMIZIN ÖLÜM NEDENN BZE SÖYLESNLER

Yetkillerin bir an önce hayvanlarn ölüm nedenini kendilerine söylemesini beklediklerini dile getiren imek, l tarm yetkilileri evime geldi. Onlara ineimi kestiimi ve gereken tahlilleri yapmalarn istedim. Bana gerekmediini, hastaln arbon olduunu söylediler. Ama arbonla alakas yoktur. Özellikle bunu söylüyorum. Baytarlara gösterdik, hepsi zehirlenme olduunu söylüyor. Bunun altn çizerek söylemek istiyorum, sadece süt inekleri ölüyor. Niye buzalar, danalar, doum yapmam hayvan ölmüyor da sadece süt veren inekler ölüyor. Yetkili bilimlerden bu konuya el atmalarn istiyorum. Hayvanlarmzn ölüm nedenini bize söylesinler. ifadelerini kulland.

Zararlarnn 300 bin lira olduunu ifade eden imek, Korkudan hayvanlarmz otlatamyoruz. Bu köy bir ay içinde en az 300 bin lira zarar gördü. Dier ilçelerden atk zehirleri getirip bizim köye döküyorlar. Yetkililere sesleniyorum, inaallah derdimize çözüm bulurlar. diye sitem etti.

çOCUKLARIMIZIN VÜCUDUNDA SVLCELER çIKIYOR

Köy genelinde 200e yakn hayvann ölü dourduunu aktaran Mehmet imek, Köyümüzün iki bin nüfüsü var. Bir ay içinde en iyi süt ineklerinden 25 tane öldü. Bu durumu ikayet ettik. Aratrma için hayvanlardan et parças aldlar ve Elaza göndereceklerini, sonuçun 2-3 günde çkacan belirttiler. Sonrasnda hayvanlarn ölüm sebebinin yüzde 99 oranda arbon olduunu söylediler.dedi.

ddia edilen zehirden insanlarn da zarar gördüünü belirten imek, Bismil devlet hastanesine gittik bizden kan örnei aldlar ve kanmz açk çkt. çocuklarmzn vücudunda sivilceler çkyor. Hayvanlar kesmitik, çnardan yetkililer geldi, evimizdeki tüm kesilmi etleri alarak imha ettiler. Sorunumuz halen devam ediyor. Ne kadar ikayet ediyorsak nafile. Bu özel irkettir. Sadece kendi menfaatini düünüyor, iki bin nüfuslu köyü düünmüyor.eklinde konutu.

irketin, köylülerin zarar-ziyanlarn ödeyerek buradan gitmesi lazm

Alnan tedbirlere ramen hayvanlarn kimyasal kokudan etkilenerek zarar gördüünü söyleyen imek, neklerimizin hepsi simenterdir. Herbirinin fyat 10-15 bin liradr. Bize hayvanlarmz dar çkarmamamz söylüyorlar, 9-10 gün öyle yaptk. Hiçbir faydas olmad. Hayvanlarmz yine de ölüyor. Koku geliyor, bu kokunun hepsi kimyasaldr. u anda hayvanlar nehirin yannda otluyorlar. Bulunduumuz merann köyülülerimize hiçbir faydas yoktur. Hükmet bu skntya bir çare bulsun, yoksa bu irketin sahibi ile hesaplarz. Zarar ve ziyanlar karlayp burdan gitmesi lazm. Bu durumu asla kabul etmeyiz.ifadelerini kulland.

Köy hayvanlarn otlatan çobanlardan Harun Demir ise unlar söyledi:

750 dönüm arazimiz yukardadr. Petrolden dolay inekleri oraya götüremiyoruz. Kaç sefer götürdük, yaklak 26-27 ineimiz orada öldü. Kimse bu skntya çare bulmuyor. Gelenler irketi destekliyor ve ilemleri iptal ediyorlar. Bundan dolay bütün hayvanlarmz telef oldu. 200 ineimiz var, onlar dier tarafa götüremiyoruz ve mecburen onlar dikenler arasnda otlatyoruz. Kimse bu halimizi sormuyor. Hayvan sahibleri bize orada zehir olduunu ve hayvanlar oralara götürmememizi söylüyorlar. Köyün meras orasdr fakat hepsi zehir olmu.

Konu hakknda ulatmz Tarm ve Orman l Müdürlüü, u an için bir açklama yapamayacaklarn belirttiler.

Ana Sayfaya Git