Kırmızı başlıklı ambulans şoförü

Diyarbakır’ın iki kadın ambulans şoföründen biri olan ‘kırmızı başlıklı’ lakaplı Ayfer Kurt, Acil Tıp Teknisyenliğinden (ATT) şoförlüğe geçip zamanla yarışarak hayat kurtarmaya çalışıyor.

Haberler 05.01.2022 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn iki kadn ambulans oföründen biri olan krmz balkl lakapl Ayfer Kurt, Acil Tp Teknisyenliinden (ATT) oförlüe geçip zamanla yararak hayat kurtarmaya çalyor.

Krehirli Ayfer Kurt, 11 yl önce ATTci olarak Diyarbakrda göreve balad. çnar 1 Nolu Aile Salk Merkezinde görevli Kurt, direksiyon banda dikkat, hz ve ivedilikle hastalarna yetiip hayatlarn kurtarmaya çalyor. Daha önce eitimlerini tamamlayan Kurt, son dört aydr Diyarbakrn stresli, yorucu trafiinde vakalara zamannda müdahale için annelik duygusunu da ortaya koyarak görevini severek baarl bir ekilde yapmaya çalyor. Unutmad anlar olduunu belirten Kurt, pandemi sürecinde youn çalma içinde olduklarn hatrlatrken, özellikle kadnlara ve yaplamaz denilen her eyin herkesin yapmas gerektiinin de altn çiziyor.

Pandemi döneminde baya skntl günler yaadk

Yaklak 11 yldr Diyarbakrda görev yapmakta olduunu söyleyen Kurt, Salk Meslek Lisesi Acil Tp Teknisyeni (ATT) mezunu olduunu belirtti. ATT olarak göreve baladn ifade eden Kurt, Son dört aydr da aktif olarak ambulans sürücülüünü yapyorum. Diyarbakr içerisinde benimle beraber iki sürücüyüz. Younluumuz gün içerisinde deiiyor. Bazen çok youn olduumuz vakalar var. Sakin geçirdiimiz nöbet günlerimizde oluyor. Pandemi döneminde bizde baya skntl günler yaadk. 24 saat içerisin de 17-20, daha fazla vaka yapan ekip arkadalarmz da vard. Ambulansa baktklarnda dönüyorlar sonra tekrar bir okla ikinci kez baktklarnda bir gülümseme oluyor. Bu durum dikkat çekiyor dedi.

Ambulans kullanmak ayr bir yetenek istiyor

Vakaya çktklarn da insanlarn yüzde 90nn çok duyarl olduuna deinen Kurt, O konu da pek fazla sknt yaamyorum. Erkek sürücüleri bilmiyorum ama bana yol veren çok oluyor. u anda bir lakabm var. Krmz saçl kadn sürücü. Kadnlar sivil olarak da araba kullanmalar, trafik kurallarna uyma konusunda halk, pek güvenmiyor. Gerçekten kadn sürücüler, trafikte daha iyi araç kullanyorlar. Ambulans kullanmak ayr bir yetenek istiyor. Bana da dediler, yapamazsn, kullanamazsn, hz ister diye. Kendime güvendiim için ben bu ii yapacam dedim.

2013 ylnda hasta eitimi aldn aktaran Kurt, o dönem içerisinde ambulans oförlüü yapmak istemediini kaydetti. Son 1 yl içerisinde ambulans iine girmeye karar verdiini dile getiren Kurt, 4 aydan beri kullanyorum. Diyarbakrda trafik younluu var. Ama dikkat, hz, ivedilik ambulans sürüünde çok zor. O an yaamak, her tarafa ayn anda hakim olmak sürücü olarak çok zor. Seni fark etmeyenleri bir ekilde uyaryorsun. Yaplamaz denilen her eyi herkesin yapmas gerekiyor. Özelikle kadnlar üzerinde erkeklerin o yaplamaz basks bence alabilir. çalma saatimiz 24 saat olduu için kadn olarak, anne olarak hem ev ileri hem dar ileri çok zor oluyor. O çalma süresinden sonra eve gidip olumu canl görmek bana farkl bir huzur veriyor ifadelerini kulland.

90 saniyelik süreyi amadan çk yapmamz gerekiyor

ine geldiinde insanlara uzattklar yardm eli, bir eylere katklar olmasnn mutluluuyla eve gittiklerini belirten Kurt, sözlerine öyle devam etti:

Üzerime düen görevi her zaman tam laykyla yerine getirmeye çalan bir insanm. Acil vakalar çkyoruz. O durumda çocuumu düünemiyorum, gideceim hastay düünüyorum. Ona ivedilikle yetimek için çabalyorum. Komuta kontrol merkezinin vaka çk verdii zaman 90 saniyelik bir süremiz var. O süreyi amadan çk yapmamz gerekiyor. Salk Bakanlnn verdii hz snr 120dir. Her ne koulda olursa olsun 120yi amamak kouluyla vakaya yetimemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git