Kış koşulları nesli bitirebilir

DİCLE Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Türkiye'de hala hüküm süren kış koşullarının özellikle içgüdüsel olarak kış uykusundan uyanan ve göç mevsiminde olan hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Haberler 28.03.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, Türkiyede hala hüküm süren souk ve yal havann içgüdüsel olarak k uykusuna yatp, sonra yine içgüdüsel olarak uyanan ve göç mevsiminde olan hayvanlar için olumsuz etkileri olduunu söyledi. Prof. Dr. Klç, k uykusunun içgüdüsel olduunu ve canlnn genetik yapsna ilediini belirterek, Eer çevre artlar uygunsa, scaklk varsa, yiyecek de buluyorsa hayvan k uykusundan erken uyanabilir ya da geç k uykusuna yatar. Bu sene durum biraz farkllk gösterdi. Yine içgüdü olay bunu açklar. Bu sefer hayvan istese de istemese de k uykusundan uyanmak zorunda ama yiyecek bulmakta zorluk çeker. Isnmadan yana problemi olur. Fakat burada tabiatn özelliidir, en güçlüler yaar. Dayanabilenler nesillerini sürdürürler, üremeye geçerler. Uyum gösteremeyenler ise ortadan kalkacaktr diye konutu.

UYGUN ZAMANDA GÖç ETTLER AMA HALA KI KOULLARI HÜKÜM SÜRÜYOR

Prof. Dr. Klç, ubat ayndan itibaren kente gelmeye balayan ve Bismil ilçesindeki kolonide bulunan yuvalarna yerlemeye balayan leyleklerin zamannda göç ettiini ama Diyarbakrda hala k koullarnn hüküm sürdüünü ifade ederek, unlar söyledi:

Tüm yuvalara ait bireyler tamamlanmad. Bu bir hafta içinde tamamlanacak. Burada erken gelmeleri söz konusu deil. Yine uygun zamanda geldiler ama Diyarbakrda bu sene k koullar hala hüküm sürmekte. Burada tabiatn yine özelliidir, güçlü olan, soua dayanabilen, açla dayanabilenler hayatta kalacaktr. Buna uyum gösteremeyenler, zayf olanlar ise elenmi olacak. Tabiatn düzeni tekrar gerçeklemi olacak. Küresel snmadan dolay mevsimsel farkllk yayoruz. Bu mevsimsel farklla leyleklerimiz ya da dier canllar uyum gösteriyor mu göstermiyor mu? Ona bakmak lazm. Uyum gösteren bol sayda döl verecek, yavru yetitirecek. Onlardan sonra gelen jenerasyon daha iyi olacak ama eer baarl deillerse bu yiyecek ktln aamyorlarsa, soua dayanamyorlarsa maalesef onlar tabiattan silinecekler. Bu durum farkllklar ve tür çeitlilii üzerine olumsuz etki yapar. Bir türün bireyleri üzerine olumsuz etki yapar. Küresel snma ve sk yaanan mevsim deiiklikleri dolaysyla tür çeitliliinde azalma bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git