Kitabe ve nişler!

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç "Nişler gecekonduların arkasında kalmıştı. Bu bir nevi koruma sağlamış. Ancak üzeri sıvanıp boyandığı için tahribata uğramış. Bunların temizliğini yapacağız ve burcu turizme kazandıracağız" dedi.

Haberler 28.09.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn dünya miras tarihi surlarnda restorasyon çalmalar kapsamnda Nur Burcuna bitiik kaçak yaplarn yklmasyla üzerinde La ilahe illallah Muhammed Resulullah yazl kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuu eklinde olan 2 ni tespit edildi.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesince, yaplan ihaleyle 10 Austosta üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme ta silmesi bulunan Ben-u Sen, Yedikarde, Selçuklu ve Nur burçlarnda balatlan restorasyon çalmas sürüyor.

çalma kapsamnda surlarn d çeperinde bulunan ve sur koruma band içerisinde kalan çou tapusuz, gecekondu niteliindeki kamulatrlan 41 yap ykld.

Nur Burcuna da bitiik kaçak yaplarn yklmasyla La ilahe illallah Muhammed Resulullah yazl kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuu eklinde yanlarnda küçük sutunlar (sütunce) olan 2 ni ortaya çkarld.

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç Melikah Burcu olarak da bilinen burcun sur koruma band içerisinde bulunan gecekondulardan dolay görünmez durumda olduunu söyledi.

BURçLARDA ORTAYA çIKTI

Yaplan ykm çalmas ile burcun 1930lu yllarda Albert Gabriel tarafndan çekilen fotoraflardan varln bildikleri ni ve kitabelerin ortaya çkarldn belirten Koç, Dakapda bulunan 1 ve 2 nolu burçlar ile Keçi Burcunun yan tarafnda bulunan Mervani Burcunda da ayn nilere rastlanldn bildirdi.

Nur Burcundaki nilerin çok nitelikli olduunu aktaran Koç, öyle konutu:

Ön ve yan cephelerinde olmak üzere 3 ni mevcut. Nilerden biri görünürdü. Dier 2 ni ise gecekondularn arkasndayd. Özellikle ön cephesinde yer alan ni sanda solunda sütunceleri olan istiridye kabuu eklinde tamamlanyor ve üstünde de kitabe bulunuyor. Niin üstünde La ilahe illallah Muhammed Resulullah kitabesi yer alyor. Niler gecekondularn arkasnda kalmt. Bu bir nevi koruma salamt. Ancak üzeri svanp boyand için tahribata uram. Bunlarn temizliini yapacaz ve burcu turizme kazandracaz.

NUR BORCU HKAYES?

Kentin tarihi surlarnn güneyinde Yedi Karde Burcunun dousunda bulunan 1089 ylnda Selçuklu Hükümdar Melikahn buyruu ile Ebu Nasr Muhammed ve bina ustas Urfal Selame olu Muhammed tarafndan ina edilen burç, Selçuklu döneminin en güzel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Diyarbakr burçlarndaki en zengin kabartmalarn yer ald Nur Burcu, gülen iki aslan, birbiriyle tokumaya hazrlanan iki geyik, karlkl hareket halindeki binicisiz iki at, avn alp uçmaya hazr kanatlar açk iki kartal ve çplak biçimde bada kurmu iki kadn kabartmas ile dikkat çekiyor.

Burçtaki ku tasvirlerinin kuyruk ve kanatlar açk olduu için güç ve kuvvet gösterisini ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git