Kızgın güneşe aman dikkat!

Akıl, '50 yaş üzeri, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı' uyarısında bulundu.

Haberler 30.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hava scaklnn 40 dereceyi amas, hayat olumsuz etkiledi. Dicle Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ata Akl, 50 ya üzeri ve 10 ya altn, günein en youn olduu 10.00 ile 15.00 saatleri arasnda dar çkmamalar yönünde uyard.

Diyarbakrda kavurucu yaz scaklar etkisini sürdürüyor. Termometrenin 41 dereceyi gösterdii kentte scak hava, hayat olumsuz etkiledi. Dicle Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Akl, scak havalarn özellikle damar tkankl ve yüksek tansiyonu olan hastalarda çok ciddi tansiyon deiikliine neden olabileceini söyledi. Doç. Dr. Akl, 50 ya üzeri ve 10 ya alt kiileri, günein en youn olduu saatlerde dar çkmamalar yönünde uyard. Kalp krizi riskine de dikkat çeken Akl, Özellikle damar tkankl ve tansiyon yükseklii olan hastalarda scak havalar, çok ciddi bir tansiyon deiikliine neden olabilir.

RSKL SAATLERE DKKAT EDN

Bunun yannda dehidratasyon dediimiz scak havalardaki sv kayb, buna bal kan dolamnda bir yavalama ve kalp krizlerini artrabilir. Onun için özellikle 50 ya üzeri ve 10 ya alt kiiler için günein en youn olduu 10.00 ile 15.00 saatleri arasnda mümkünse dar çkmamalarn eer çkacaklarsa da en ksa sürede ilerini halledip evlerine geri dönmelerini tavsiye ediyoruz. Bu hastalar scak havalarda unlara dikkat etmeli; birincisi, saat 10.00 ile 15.00 arasnda mümkünse dar çkmamalar gerekir. kincisi, bol sv tüketmeleri gerekir. Üçüncüsü, direkt güne na maruziyetten saknmalar gerekir özelikle saat 10.00 ile 15.00 arasnda. Dördüncüsü de bu scak havalarda ar egzersizden kaçnmak gerekir ve beinci olarak da rahat giysiler giymek gerekir diye konutu.

MASKELER DAHA SIK DETRLMEL

Scak havada maskelerin terleme sonucu slandn da aktaran Doç. Dr. Akl, Maske kullanmyla ilgili de tabi bu scak mevsimde maskelerin terlemesi ve buna bal slanmas oluyor. 2-3 saatte bir deitirilen maskelerin daha sk aralklarla deitirilmesi gerektiini söyleyebiliriz dedi.

Kent sakinleri de scaklktan yaknarak, maske takmalarnn zorlatn söyledi. Tarihi surlarnn dibinde gölgede duran Muhammed Nesih çalm, Diyarbakr yanyor resmen. Bu scakta otobüse bindiimde korunma amaçl maske takmam gerekiyor ama çok scak diye konutu.

Ana Sayfaya Git