Klinik seyri kötüleşiyor

DİCLE Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, evde tedavi gören koronavirüs hastalarının filyasyon ekipleri tarafından kendilerine verilen birtakım ilaçları kullanmadığını söyledi. Prof. Dr. Çelen, "İlaçları kullanmadıkları için klinik seyir kötüleşiyor" dedi.

Haberler 20.04.2021 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, Türkiyede koronavirüs vakalarnn art ile ilgili deerlendirmede bulundu. Yurt genelindeki artta büyükehirlerin öne çktn belirten Prof. Dr. çelen, unlar söyledi:

Covid pandemisinde son bir yl geride braktk ve bu süreçte güncel duruma baktmzda ülkemizde vaka saylarnda ciddi artlar var. Özellikle ülkenin bat bölgelerinde ve büyükehirlerde çok sayda vaka art olduunu bilmekteyiz. Vaka art var derken hastaneye yatan hasta saylarnda çok dramatik bir art var diyemeyiz, fakat vakalarn büyük bir ksm `evde filyasyon ekiplerinin getirdii ilaçlarla tedavi oluyor diye biliyoruz. Buraya önemle dikkat çekmek istiyorum çünkü filyasyon ekipleri, evleri ziyaret edip Salk Bakanlnn onaylayp önerdii antiviraller ve destek tedavisinde kullanlan birtakm ilaçlar vermesine ramen, sahadan aldmz geri bildirimlerde aslnda bu ilaçlarn çounlukla kullanlmad eklinde bir durum söz konusu. Bugün dahi bir hastam beni arayp hocam filyasyon ekipleri bana ilac getirdi ama herhangi bir ikayetim yok, bu nedenle kullanmak istemiyorum eklinde bir yorumda bulundu. Demek ki toplumda böyle bir alg var.

`LAçLAR KULLANILMAYINCA KLNK SEYR KÖTÜLEOR

Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, nsanlar antiviralleri kullannca daha da kötüleeceklerini sanyorlar veya klinik bulgularnn hafif olmas nedeniyle çok da kullanmak istemiyorlar, eklinde bir yorum çkyor ortaya. Halbuki zaten ilaçlar kullanmadklar için klinik seyir kötüleiyor, bunu vurgulamak istiyorum. Ve bu nedenle mutlaka Salk Bakanlnn onaylad ve filyasyon ekipleriyle evlere kadar getirilen ilaçlar lütfen söylendii ekilde, uygulanmas gerektii ekilde ve sürede kullanalm antivirallerimizi. çünkü antivirallerin kullanm, aslnda hastaln kötüye gidiini engellemektedir. Yanl bir alg, sanki bu ilaçlar kullanlnca kötüye gidi gibi alglanmakta. Bu tamamen bilimselliin dnda bir durum, bu nedenle antivirallerimizi, Salk Bakanlnn filyasyon ekipleriyle yollad ilaçlarmz mutlaka kullanalm diye konutu.

Ana Sayfaya Git