Kolsuz yaşama ayakla bağlandı

Diyarbakırlı 37 yaşındaki Mukadder Öden’in doğuştan her iki kolu omuz hizasından yok. Kolları olmadığı için ihtiyacı önceleri annesi daha sonra yengesi tarafından karşılanan Öden, okula hiç gidemedi.

Haberler 03.12.2017 - 13:15 Son Güncelleme : 03.12.2017 - 13:19

DYARBAKIR-Diyarbakrn Balar ilçesinde memur bir babann 8. çocuu olarak dünyaya gelen Mukadder, dünyaya gözlerini ilk açtnda ailesi önce büyük bir üzüntü yaad. ki kolu omuz hizasnda olmadan dünyaya gelen Mukadder, bir süre sonra zorluklar içinde yaayan ailenin en büyük mutluluu haline geldi. lk balarda annesinin yardm ile hayata tutunan ve kollarnn yokluunu hiç hissetmeyen Mukadder, yaklak 3 yl önce annesinin ani ölümü ile derin üzüntüye kapld. Bir süre hayat sevinci kaybolan Mukadderin yardmna bu sefer de yengesi kotu. Tpk annesi gibi onu giydirip du aldran, gece yataa koyup üstünü örten yengesi ile kollarnn olmadn unutan Mukadder, engelinin yaantsna engel olmasna izin vermedi.

Hiç okula gitmeden okuma yazma örendi

Kollar olmad için okul hayat da balamadan biten Mukadder, evde önce annesinin sonra yengesinin çabalar sayesinde okumay söktü. Elinden hiçbir zaman kitaplarn düürmeyen Mukadder, evde can skld her an ayaklarna ald kitaplarn okuyarak tüm skntlarn unuttu. Bir zaman sonra artk yazmas gerektii istei gelen Mukadder defter ve kalemi önüne brakarak, baz insanlarn elleri ile zar zor yapt yazma ilemini ayaklar ile denedi. lk balarda çok zorlanan hatta bir ara artk umutsuzlua düen Mukadder, yengesi, aabeyi ve babasndan ald destekle bununda üstesinden geldi. Evde zamannn çounu yengesi ile birlikte geçiren Mukadder, yine yengesinin yardm ile saatlerce önce okuyup sonra ayaklar ile yaz yazarak, kollarnn olmadn unutuyor.

Mahallenin Mukadder ablas oldu

Doduu günden itibaren ayn mahallede yaayan Mukadder, can skntsyla kendini dar attnda her gün ayn kiileri gördü. Kollar olmamasna ramen arkadalar ile bir araya gelen Mukadder yatlarnn kardei, küçüklerinin ise ablas oldu. Mahallelinin her türlü olumsuzluktan koruduu Mukadder, evde okuma ve yazmalarn bitirdikten sonra mahalleli ile bir araya gelerek yüzünden hiç eksiltmedii gülümsemesi ile etrafna umut oldu. Etrafndakilerin engelini hiçbir zaman hissettirmedii Mukadder, her geçen gün hayata ayaklar ile sarlmaya devam etti.

Kuran- Kerim hocas ona kol kanat gerdi

Arkadalarnn camiye gidip Kuran- Kerim eitimi aldn gören Mukadder, bir gün utana utana hocann yanna gitti. Kendisinin de Kuran- Kerim okumak istediini kaydeden Mukadder, kollarnn olmamas nedeni ile olumsuz yant almay beklerken kurs eitmeninin olumlu cevap vermesi sonucu mutluluktan havalara uçtu. Kuran- Kerime geçmeden önceki tüm bölümleri atlatan Mukadder, imdi Kuran- Kerimi de okuyacak duruma geldi. Her cuma, arkadalar ile kursa gidecei günü iple çeken Mukadder, yine arkadalar sayesinde abdestini alarak, ayaklar arasna ald kalem yardmyla da sayfalar çevirip okumasn yapyor. Kuran- Kerimi tam örenen Mukadder, artk yeni gelen örencilere ders vererek onlarn Kuran- Kerimi örenmelerini salyor.

Ayaklar ile meyve soyup babas ile paylayor

37 yllk yaantsnda birçok zorluk çeken Mukadder, ilk zamanlarn ar zorluklarn da üzerinden att. Kolsuz yaamann zorluklar ile birlikte artk bununla yaamay örenmesi gerektiini düünen Mukadder, ayaklar ile yapabilecek durumda olduu her eyin üstesinden gelebiliyor. Öyle ki ayaklar ile yaz yazp yemek yiyebilen Mukadder, meyve soymay bile örenmi. Kendi ayaklar ile soyduu mandalinay babas ile paylaan Mukadder, babasnn ald bir dilim ve sonra kendine uzatt lokma ile havalara uçuyor. Hayat ile ilgili tüm zorluklara yaknlarnn da sayesinde göüs gerebilen Mukadderin en büyük hayali, ayaklar ile yapt eyleri elleri ile de yapabilmek.

Kol nakli olmak istiyor

Mukadder Öden, 37 yanda olduunu ve Kuran kursuna gittiini söyledi. Ald eitim sonras birkaç kadna Kuran dersi verdiini belirten Mukadder Öden, Benim bu durumum doutan. Tek bama hiçbir ey yapamyorum, yemek bile yiyemiyorum. Sa olsun yengem bana çok yardmc oluyor bu konularda. Evde canm skldnda kitap okuyorum veya yaz yazyorum. Bazen dar çkyorum, arkadalarm var onlarla oturuyorum, sohbet ediyoruz. Karanlk olmadan eve geliyorum. Yengem dar çktmda, eve geldiimde benim en büyük yardmcm. Üstümü giydirip baörtümü takyor. Yatam seriyor, üstümü örtüyor, sabah kahvaltm yaptryor. Okumay da yazmay da kendimden örendim. Kollarmn olmasn çok isterdim, herkes gibi derse gitmek isterdim. Ellerim olsa ilk bata yemek yiyip yüzümü ykamak isterdim. Elbiselerimi çkarmadm zaman çok zorluk çekiyorum. Temizliimi yengem yapyor. Eer okuyabilseydim öretmen olmak isterdim. Bana daha önce protez taktlar ama ar olduu için tayamyordum ve çkardm. Bana yardm etmelerini istiyorum, kol nakli olmak istiyorum dedi.

Mukadderin babas Ahmet Öden ise kznn doutan iki kolunun olmadn, tüm bakmnn annesi öldükten sonra yengesi tarafndan yapldn söyledi. Baba Öden, Mukadderin doutan iki kolu yok. Mukaddere yengesi bakyor, ykyor, temizliyor. Ara sra kendisi ayaklar ile yemeklerini yiyebiliyor. Evde çok sklyor, bazen Kuran kursuna gidiyor, bazen arkadalar ile sohbet ediyor. Bir eyler yapmak istiyor ama yapamyor. Ayaklar ile her eyi yapamyor. Biz kollar için yetkililerden yardm bekliyoruz, sesimizi duyun, kzm bu durumundan kurtarn diye konutu.

Ana Sayfaya Git