Koluna kavuşacak

Ferit Çalış'ın (34), kötü huylu tümör bulunan üst kol kemiği ameliyatla çıkarılıp, yerine bacağından alınan kemik yerleştirilerek kolu kesilmekten kurtuldu. Dicle Üniversitesi Ortopedi Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Özkul, "Kemiğin kaynadığını düşünürsek hasta hemen hemen eski yaşantısına dönecek kadar iyi olacak" dedi.

Haberler 07.05.2022 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Ferit çaln (34), kötü huylu tümör bulunan üst kol kemii ameliyatla çkarlp, yerine bacandan alnan kemik yerletirilerek kolu kesilmekten kurtuldu. Dicle Üniversitesi Ortopedi Travmatoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Emin Özkul, Kemiin kaynadn düünürsek hasta hemen hemen eski yaantsna dönecek kadar iyi olacak dedi.

Kentteki bir geri dönüüm fabrikasnda çalan evli ve 1 çocuk babas Ferit çal, 6 ay önce ar hissettii kolu nedeniyle hastaneye gitti. Yaplan tetkiklerinde sol üst kol kemiinde kötü huylu tümör tespit edildi. Diyarbakr dnda baka ehirlere de tedavi için giden çal, sonuç alamaynca kente geri döndü.

En son Dicle Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümüne giden çaln burada yaplan muayenesinde kolundaki tümörlü kemiin alnarak, yerine bacandan çkarlacak kemiin yerletirilmesine karar verildi. çal, ameliyatla bacandan alnan fibula kemiinden bir parçann koluna yerletirilmesiyle tümörden kurtuldu. çaln, 2 ay içerisinde normal yaamna dönmesi bekleniyor.

SONUçLAR GAYET Y

Dicle Üniversitesi Ortopedi Travmatoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Emin Özkul, 12 saat süren baarl bir ameliyat gerçekletirdiklerini belirterek, unlar söyledi: Hastamz u an gayet iyi durumda, kol kemiinin üst tarafnda kötü huylu bir kitle vard. Bunu tedavi etmenin iki yolu var; birincisi protez dediimiz ve halk arasnda platin denilen yöntem ama buradaki sknt, kiinin tüm omuz eklemlerini de çkarmanz gerekiyor. Yan etki olarak da omuz fonksiyonlar daha kstl oluyor. kinci yol ise biyolojik yöntem, yani kiinin kendi stoklarn kullanmak. Kiinin bacandaki fibula denilen iki kemikten ince olanndan damarl veya damarsz bir ekilde kemik alp tümörü çkarttktan sonra araya yerletirmek. Bunda omuz hareketleri daha iyi oluyor. Bu hastalar için daha iyi fonksiyonel sonuçlar veriyor. Bunu yapmak için büyük merkezlere ihtiyaç var. Mikrocerrahi yapabilen ekiplere ihtiyaç var. O sebeple bu hastalar genellikle ehir dnda baka yerlerde tedavi oluyor. Son dönemlerde biz de bunu yapmaya baladk ve aldmz sonuçlar da gayet iyi. Önceleri bu ekildeki kötü huylu tümörlerin çounda hastalar kol veya bacaklarn kaybediyordu. imdi teknolojinin tp ile beraber ilerlemesiyle birlikte bacaktan damarl bir ekilde alp koldaki damarlara birletirip kullanabiliyoruz. Kemiin kaynadn düünürsek hasta hemen hemen eski yaantsna dönecek kadar iyi olacak diye konutu.

2 AY SONRA KOLUNU KULLANACAINI DÜÜNÜYORUZ

Ameliyat gerçekletiren doktorlardan Fatih Turgut da, Bu ameliyatlar uzun süreli, zahmetli ve yorucu oluyor. Bir ekip olmak gerekiyor. Yani bir kiinin yapabilecei ameliyatlar deil. Emin hocam koldan tümör dokusunu çkartrken biz de bacaktan damarl bir ekilde fibula kemiinden 2 santim kadar aldk. Tümör dokusu çkarldktan sonra alm olduumuz damarl kemik dokusunu efektif alana yerletirdik. Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinden Ali Özdemir Hocamz da bize yardmc oldu. Ameliyat gayet güzel oldu. nallah hastamz da fonksiyonel bir ekilde iyileir ve kol fonksiyonlarn iyi bir ekilde kullanr. Bu hastamzn 2 ay sonra eski salna kavuacan ve kolunu kullanacan düünüyoruz. Ferit çal ise, kendisini çok iyi hissettiini belirterek, ameliyat gerçekletiren doktorlara teekkür etti.

Ana Sayfaya Git