Konut teslimi gergin geçti!

Sur'da yapımı tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edilirken, hak sahipleri konutların tamamlanmadığı gibi çevre düzenlemesinin yapılmamasına tepki gösterdi.

Haberler 04.05.2021 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Merkez Sur ilçesinde, PKKnn çukur eylemlerinin ardndan kamulatrlan alanlardan Alipaa ve Lalebey mahallelerinde yürütülen çalmalar kapsamnda TOKnin yapmn tamamlad 28 konutun hak sahiplerine teslimi için tören düzenlendi. Sur madurlarna teslim edilen konutlarn tamamlanmam halleri ile çevre düzenlemesinin yaplmamas hak sahiplerince tepkiyle karland.

KONUTLARIN TESLM TÖREN

PKK tarafndan 20152016 yllarnda gerçekletirilen çukur eylemleri nedeniyle Sur ilçesinde kamulatrlan yerler arasnda bulunan Alipaa ve Lalebey mahallelerinde çevre ve ehircilik Bakanlnca kentsel dönüüm çalmas balatld. Bu kapsamda TOK tarafndan yapm tamamlanan 1inci etaptaki 28 konut, hak sahiplerine teslim edildi.

4 ETAP Üç AY çERSNDE

çevre ve ehircilik l Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, bir süre önce de Sur ilçesinin terörden tahrip edilen 6 mahallesinde 93 konutun teslimini yaptklarn belirtti. Alipaa ve Lalebey mahallelerinde TOKnin ina ettii konutlarn 1inci etab tamamland aktaran Bilgin, kalan 4 etabn da 3 ay içinde tamamlanp, hak sahiplerine teslim edileceini söyledi. Bilgin, unlar söyledi:

YÜZDE 87SYLE UZLATIK

Biz bugüne kadar Surdaki hak sahiplerinin yüzde 90na ulatk. Ulatklarmzn da yüzde 87siyle uzlatk. Bizimle uzlamam olanlar ilgili acele kamulatrma dava süreçlerini balattk. 528 dava açtk. Bunlarn 264 tanesinin davalar sonuçland. Toplamda rzai uzlama ya da acele kamulatrma ile bugüne kadar 160 milyon TL ödeme yaptk. 7 milyon TL de kira destei yaptk. Hak sahiplerinden talep edenlerden TOK konut sözlemeleri imzaladk. Talep edenlere bedellerini ödedik. 3000i akn hak sahibine nakdi olarak rzai uzlama ile bedellerini ödemi olduk. Alanda u anda devam eden çalmalardan da tescilli yaplarn restorasyonuna baladk. 244 tescilli yapnn u anda restorasyon süreci devam ediyor. Toplamda da 350 civarnda tescilli yapnn restorasyonu yaplacak, 106 tanesinin de proje ve ihale süreçleri devam ediyor. Sur bir açk hava müzesi. Suru bu açk hava müzesi ile gelecek nesillere ve tüm insanla ulatrmak hedefindeyiz dedi.

HAK SAHPLERNDEN TEPK

Alipaa Mahallesinde gerçekletirilen anahtar teslimatnda duruma tepki gösteren hak sahipleri, kendilerine vaad edilen sözlerin yerine getirilmediini söylediler. Önceki yllarda Surda yaanan çatmalarda evlerini brakp kaçtklarn söyleyen Hasan Ölmez, yllarca kirada yaadklarn ve devletinde sadece 2 yl kendilerine kira yardm yapldn belirtti.

Anahtar teslimi yaplan TOK konutu için 800 bin TL ödemek zorunda olduunu vurgulayan Ölmez Ben bu paray nasl ödeyeyim? 40 senede çalsam ödeyemem. Bu 800 bin TLyi ayda 4 bin 300 TLlik taksitlere bölmüler ama ben bu paray ödeyemem. Teslim edilen konutlarnda birçok eksii var. Her taraf harabe ve inaat halinde. 4 çocuk babasym. Gelin siz bu evde yaayn, anlatlanlar gibi deil. Gidin halkn içine terör madurlarn görün. eklinde konutu.

Bize bir TOK veriliyorsa bunun karlksz olmas gerektiini belirten Ölmez Bize ilk bata konutlarn karlksz ve borçsuz teslim edileceini söylemilerdi. imdi ise ayda 4 bin 300 TLlik taksitlerle toplamda 800 bin TLlik borcun altnda olduumu söylüyorlar. Türkiye deprem, sel ve terör olaylarn da zararlar karlksz giderilir. Biz teselli istemiyoruz hakkmz istiyoruz. ifadelerini kulland.

VAAD EDLEN KRALAR ÖDENMED

Anahtar teslimi yapldktan sonra evlerinin birçok eksiinin olduunu söyleyen Ali Özmez, 2017 ylndan itibaren kira yardm alamadklarn ve u anda teslim edilen ev içinde 360 bin TL ödemek zorunda olduklarn belirterek u ifadeleri kulland:

Buradaki teslim edilen evlere ne kombi taklm nede çevre düzenlemesi yaplm. Evi teslim etmeden önce evde ne gibi eksiklerin olduunu görüp gidermeleri lazmd. Her eyi tamamladktan sonra anahtar teslimat yaplsayd. Ben 360 bin TL borç altna girmiim. Ben bu paray nerden getireyim? Ömrümce bu borcu ödeyemem. Madem buras bu durumdayd benim yerimi verselerdi. Önceden ben sava mahallesindeydim, imdi beni Alipaaya yerletiriyorlar. Bize sahip çkan olmad için bu durumdayz. 6 yldr buras yaplyor. Bu arada bize kira bedeli verilecekti. 2017 ylndan beri kira bedelini ödemiyorlar.

BZE YAPILANLAR BR ZULÜMDÜR

Önceki evinin 2 kattan olutuunu ve tapusuz olduu için bir katn yok sayarak yeni ev verildiini söyleyen Mevlide Bozkurt ise Bizi kiraya koydular ama kira yardmnda bulunmadlar. Maddi durumum yok. çocuklarm benim kiram kendi aralarnda toplayp veriyorlar. TOKnin bu yapt zulümdür, biz itiraz ettiimizde bize gidin mahkemeye verin diyorlar. Benim evimi ykmsn, neyini mahkemeye vereceim. Bize ilk bata nakit para ya da konut teklifi yapld. Biz konutu seçtik ama eski evimizi ederinden az fiyata saydlar. dedi.

Ana Sayfaya Git