Korkutan iddia!

Türk Sağlık Turizmi Derneği(TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, 28 yaşındaki İbrahim Gül'ün saç ekiminde ölümü iddiası üzerine açıklamalarda bulunarak, "Şu anda piyasada maalesef beyaz önlüğünü giyip, hastanın karşısına çıkıp, 'ben saç ekim koordinatörüyüm' diyerek bu işi yaptığını iddia eden birçok insan var. Şu anda saç ekim merkezlerinin yüzde 50'si gibi yarı yarıya bir oranda kliniğin bazen doktorsuz işlem yaptığı kulağımıza geliyor." dedi.

Haberler 14.09.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

talyada kuaförlük yapan 28 yandaki brahim Gül, cumartesi günü, Baclarda özel bir hastanede girdii saç ekim ameliyat srasnda hayatn kaybetmi ve üpheli ölüm olarak kaytlara geçirilmiti. Operasyonu gerçekletiren doktor taksirle adam öldürme suçundan tutukland. Türk Salk Turizmi Dernei Bakan saç ekim ilemlerinin sadece cildiye doktorlar, plastik cerrahlar ve medikal estetik hekimlik sertifikasna sahip hekimlerin gerçekletirebileceini dile getirerek, kaçak saç ekim merkezlerine denetimlerin arttrlmas gerektiine vurgu yapt.

MERDVEN ALTI YERLERN çOK OLDUUNU DUYUYORUZ

TÜSATDER Bakan Dr. Terziler u anda günümüzde maalesef saç ekiminden insanlar belli bir ciro yapp belli karlar elde ettiini gördüü için herkes üütüü bir alan olmaya balad ve herkes kendine göre saç ekim merkezi kuruyor. Böyle bir ey yok. Eer bir doktor deilseniz ve bu konuda yetkinlii olan bir doktor deilseniz özellikle saç ekimini yapamazsnz. Güzellik uzmanlar, anestezi teknisyenleri, Acil tp teknisyenleri, hemirelerin bunlar tek bana yapma yetkisi yoktur. u anda piyasada maalesef beyaz önlüünü giyip hastann karsna çkp ben saç ekim koordinatörüyüm deyip bu ii yaptn iddia eden birçok insan var. stanbulda u anda saç ekim merkezlerinin yüzde 50si gibi yar yarya bir oranda kliniin bazen doktorsuz ilem yapt kulamza geliyor. Merdiven alt yerlerin çok olduunu duyuyoruz. Bu durum Türk salk turizmine çok fazla balta vuruyor. Türk salk turizmi, u anda gerçekten dünyada mercek altnda. Avrupa bizi Black Market denilen bir kategoriye soktu. Yani Türkiyeye gitmeyin orada doktorlar deil, salk memurlar saç ekimi yapyor, hatta salkç olmayanlar yapyor diye bir propagandaya baladlar eklinde konutu.

SAç EKM MERKEZLERNE DENETMLERN ARTTIRILMASI GEREKTN BLYORUZ

Saç ekimi ve tedavileri hekimi Türk Salk Turizmi Dernei Bakan Servet Terziler Türkiyede saç ekimi yapabilecek hekim üç kategoriye ayrlyor. Birincisi cildiye doktorlar, plastik cerrahlar ve medikal estetik hekimlik sertifikasna sahip olmu hekimler. Donanml tam teekküllü klinik ya da hastanelerde bu saç ekimi u anda Salk Bakanl tarafndan yetkilendiriliyor. Merdiven alt saç ekimi yaplan yerlerin olduunu zaman zaman duyuyoruz. Tabii ki, bakanlk yetkilileri bu konuda basknlar yapp oralara kapatma, cezai ilemler uygulanyor. Bu denetimlerin özellikle daha çok arttrlmas gerektiini de hepimiz biliyoruz. çünkü Türkiye saç ekim konusunda dünya lideri. Bu çok ciddi bir ameliyattr. Kan testlerini deerlendirdikten, bütün kovid testlerine bakldktan, kanama phtlama, karacier enzimleri, HV, Hepatit B ve C vesaire gibi bütün tetkiklerin kan testleri analiz edildikten sonra, diyecek ki anestezi doktoru; Tamam bu hasta ameliyat olabilir, saç ekimi için uygundur, operasyon olabilir. Yüksek doz lokal anestezik madde verdiiniz zaman hastada tansiyon dümesi, hipotansiyon, bazen oka girme, bazen komaya girme durumu bile olabilir. Bu nedenle lokal anestezik maddeler çok dikkatli verilmek zorunda. Son ölüm olaynda bu anestezide bunlara riayet edilip edilmedii çok dikkatli aratrlacak ve bu konuda. Bütün dünya kamuoyunun gözleri bizim üzerimizde olacak. En ufak bir hatamz hepimize mal olabilir diye konutu.

YÜKSEK DOZDA KULLANIMDA, ÖLÜM SÖZ KONUSU OLABLR

Dr. Servet Terziler Saç ekim srasnda hiç istemediimiz ölüm olay dikkatsizlikten dolay ya da kullanlan lokal anestezik ve kanamay durduran adrenalin, yüksek dozda kullanld zaman ölüm maalesef söz konusu olabilir. Hasta oka girip, tansiyon dümesi yapp, kalpli skntlar yapp hastada istenmeyen sonuç oluturabilir. Bu nedenle kullanlan lokal anestezik maddelerin miktarlar. Kullanlan adrenalin seviyeleri, miktarlar birebir özel dosyalarda takip edilip o güvenlik araln amamak krmz çizgiyi geçmemek zorunda. Burada bakld zaman senede bir tane ex vakas oluyor, olmuyor. Yani sanki milyonda bir gibi oluyor bu olay. Bir tane insan da olsa can bizim canmzdr. Asla bunun hatas varsa, affedilecek bir boyut deildir. unun altn tekrar çizmek istiyorum; saç ekim bir ameliyattr, bir operasyondur ve operasyon için gerekli sterilizasyon, kalite ne gerekse yapmak zorunludur dedi.

Ana Sayfaya Git