Korkutan tablo

Diyarbakır'da suça sürüklenen çocuk sayısında korkutan bir artış olduğu belirlendi. TÜİK verilerine göre, suça sürüklenen çocuk sayısı bir yılda 3 bin 14'e yükseldi. İşlenen suçlarda ilk sırayı yüzde 36 hırsızlık aldı.

Haberler 05.09.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) Diyarbakr Bölge Müdürlüü verilerine göre, Diyarbakrda suça sürüklenen çocuk says geçen yl bir önceki yla göre yüzde 118,7 orannda artarak, 3 bin 14e yükseldi. Geçen yl 17 ya altndaki suça sürüklenen çocuklarn iledii suçlara bakldnda; ilk sray yüzde 36 ile hrszlk ald. Bunu yüzde 27,5 ile yaralama, yüzde 11,1 ile uyuturucu, yüzde 3,4 ile sahtecilik, yüzde 2,9 ile toplumsal olaylar, yüzde 2,4 ile yama, yüzde 2,3 ile cinsel suçlar ve yüzde 14,4 ile dier suçlar takip etti.

2017 ylnda bir önceki yla göre suç türleri dalmnda en fazla art, yüzde bin 50 ile dolandrclkta yaand. Bunu yüzde 500 art ile konut dokunulmazln ihlal, yüzde 371 art ile adliyeye kar ilenen suçlar, yüzde 170 art ile hrszlk, yüzde 157 art ile görevli memura mukavemet, yüzde 153,6 art ile yama, yüzde 144,5 ile uyuturucu, yüzde 115 art ile yaralama, yüzde 105,3 art ile tehdit, yüzde 100 art ile mal varlna kar suçlar, yüzde 67,2 art ile sahtecilik, yüzde 65,4 art ile toplumsal olaylar, yüzde 28,6 art ile öldürme, yüzde 23,6 art ile cinsel suçlar takip etti.

Dünya genelinde bir art söz konusu

Diyarbakrdaki artn dünyay da yansttn aktaran Doç. Dr. Nasrolu, Oranlarn deimekle birlikte bir artn olduunu görüyoruz. Bunun sebeplerden bir tanesi ekonomik sebep olarak görünüyor. Bunlar da ailenin çok büyük rolü var. Bir ekilde maddi olarak kötü olduu düünen aile, çocuklarndan bir ekilde faydalanmak anlamnda onlar sokaa çkarttklarn görüyoruz. Bir dier sebep göç, göçün artt yerlerde suç orannn arttn da görüyoruz. Okul orannn az olduu bölgelerde çocuklarn daha kolay suça yönlendirildiini görüyoruz.

Diyarbakrda suça sürüklenen çocuk says bir ylda yüzde 118,7 orannda artarak 3 bin 14e ulat. En çok art gösteren suçlar dolandrclk, konut dokunulmazl ihlal, adliyeye kar suçlar ve hrszlk oluturdu. lenen suçlarda ise ilk sray yüzde 36 ile hrszlk ald. Uzmanlar, dünya genelinde de çeitli nedenlerle suça sürüklenen çocuk saysnda art yaandn bildirdi.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) Diyarbakr Bölge Müdürlüünden alnan verilere göre, Diyarbakrda 17 ya altndaki suça sürüklenen çocuk says 2017 ylnda bir önceki yla göre yüzde 118,7 orannda artarak 3 bin 14e yükseldi. Kentte 2017 ylnda bir önceki yla göre, suç türlerine göre dalmnda en fazla art yüzde bin 50 ile dolandrclkta yaand. Do1landrcl yüzde 500 art ile konut dokunulmazln ihlal, yüzde 371 art ile adliyeye kar ilenen suçlar, yüzde 170 art ile hrszlk, yüzde 157 art ile görevli memura mukavemet, yüzde 153,6 art ile yama, yüzde 144,5 ile uyuturucu, yüzde 115 art ile yaralama, yüzde 105,3 art ile tehdit, yüzde 100 art ile mal varlna kar suçlar, yüzde 67,2 art ile sahtecilik, yüzde 65,4 art ile toplumsal olaylar, yüzde 28,6 art ile öldürme, yüzde 23,6 art ile cinsel suçlar takip etti.

Hrszlk ilk srada

Diyarbakrda 2017 ylnda 17 ya altndaki suça sürüklenen çocuklarn iledii suçlara bakldnda ilk sray yüzde 36 ile hrszln ald görüldü. Hrszl yüzde 27,5 ile yaralama, yüzde 11,1 ile uyuturucu, yüzde 3,4 ile sahtecilik, yüzde 2,9 ile toplumsal olaylar, yüzde 2,4 ile yama, yüzde 2,3 ile cinsel suçlar, yüzde 14,4 ile dier suçlar takip etti.

Suça sürüklenen çocuk kavram önemli

Dicle Üniversitesi çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Serhat Nasrolu, suça sürüklenen çocuk saysnda geçen yla oranla neredeyse iki kat oranda yaanan artn, acil bir durum gibi deerlendirilmesi gerektiini söyledi. Doç. Dr. Nasrolu, Bu durum dünyada da böyle. Birçok gelimekte olan toplum, bunlarla ilgili proje yaplyor, suça sürüklenen çocuklar suçtan uzaklatrmak için çözüm aranyor. Suça sürüklenen çocuk kavramnn kullanlmas çok önemli çünkü özellikle 18 ya altndaki çocuklarda suça sürüklenme tabiri demek çocuun kendi istei dnda bir ekilde yönlendirilerek bir ekilde buna yöneldii anlamna geliyor. çözüm bu ekilde, bizim hem çocuklar suç ortamndan uzaklatrmamz hem de suça sürükleyen kiileri bulup tespit edip çocuklar onlardan uzak tutmamz gerekiyor dedi.

Dünya genelinde bir art söz konusu

Diyarbakrdaki artn dünyay da yansttn aktaran Doç. Dr. Nasrolu, öyle devam etti:

Oranlarn deimekle birlikte bir artn olduunu görüyoruz. Bunun sebeplerden bir tanesi ekonomik sebep olarak görünüyor. Bunlar da ailenin çok büyük rolü var. Bir ekilde maddi olarak kötü olduu düünen aile, çocuklarndan bir ekilde faydalanmak anlamnda onlar sokaa çkarttklarn görüyoruz. Bir dier sebep göç, göçün artt yerlerde suç orannn arttn da görüyoruz. Yeni gelen göçmen çocuklar ve yetikinler birçok eyi kaybetmi oluyor. Bu da farkl yönlere çekilebiliyor. Bir dier önemli nokta okullama orannn azalm olmas. Okul orannn az olduu bölgelerde çocuklarn daha kolay suça yönlendirildiini görüyoruz. Bir dier nokta madde kullanm, çünkü bu çocuklar ne kadar erken yata alkol ve maddeye bularlarsa, o kadar daha fazla bu maddeyi elde edebilmek için çaba sarf etmeleri gerekir. Bu sebeple alkol, bamllk yapan maddelerin çocuklar arasnda yaygnlamas, göçün artmas, ekonomik krizlerin çocuklar üzerindeki etkiler nedeni ile tüm dünyada çocuklarn suça sürüklenme orannn arttn görüyoruz. Peki çözüm ne, elbette ki bu sebepleri engellemenin yannda bir de suça sürüklenen çocuklar da rehabilite edilmesi gerekiyor. Cezaevlerindeki çocuklar üzerinde yaplan bir aratrmada dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu oran yüzde 35 ila 60 arasnda, toplumdaki bu oran yüzde 5-10 arasnda. Bu toplumda genel olarak yüzde 5 olan bir hastalk cezaevlerinde ise yüzde 60a çkyor. Bunun sebebini öyle anlarz, dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu suça sürüklenme açsndan risk tayor.

Ana Sayfaya Git