Koruma timi oluşturuldu!

"Makam Çiçeği" ve "Ters Lale" için özel koruma timi oluşturuldu. Ekipler, sürekli devriye görevi yürüterek, vatandaşları uyarıyor.

Haberler 15.04.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesinde endemik türler arasnda bulunan Makam çiçei ve Ters Lale, oluturulan timle korunuyor.

Erganide 1515 rakml Makam Danda Zülküf Peygamber Türbesinin bulunduu alanda yetien ve Zülküf Peygamberin terinin damlad yerde yetitii rivayet edilen Makam çiçei ile 1200 rakml Sakz Danda görülen, halk arasnda alayan gelin olarak adlandrlan Ters Lale açarak görsel bir ölen sunuyor.

Doada kendiliinden kayalklarn arasnda yetien ve endemik türler arasnda bulunan bu çiçeklerin korunmasn salamak amacyla Ergani Kaymakamlnca çalma balatld.

çalma kapsamnda Makam çiçei ve Ters Lale için Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüü, jandarma, polis, güvenlik korucusu ve zabta ekiplerinden oluan bir koruma timi oluturuldu.

Ekipler, sürekli devriye görevi yürüterek, çiçeklere zarar verilmemesi için vatandalar uyaryor.

109 BN 593 LRA PARA CEZASI VERLYOR

Doa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakr ube Müdürlüü ekiplerince de endemik bitki türleri arasnda yer alan ters laleleri koparanlara biyolojik çeitlilii tahrip etme suçundan 109 bin 593 lira ceza uygulanyor.

Ergani Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ahmet Karaaslan, Makam Danda açan özel bir çiçeklerinin bulunduunu, endemik olan çiçein nisan ve maysta açtn söyledi.

Sakz Danda da ters lalelerin açtn kaydeden Karaaslan, bu çiçekleri korumak için çalma balattklarn belirtti.

Bir koruma timi oluturulduunu aktaran Karaaslan, öyle konutu:

Bu türlerimizi koruyacaz. Bu türleri çalanlar, özel olarak gelip yurt dna götürenler var. Bunlardan koruyacaz. Hayvan otlatan vatandalarmz ve piknikçileri uyaracaz. çünkü bu güzelliin devam etmesini istiyoruz.

Bölgenin inanç turizmi ve doal güzelliiyle öne çktn anlatan Karaaslan, bu endemik türlerin de turizme katk sunduunu dile getirdi.

Kaymakam Karaaslan, vatandalarn bu çiçekleri koparmamas ve bölgede hayvan otlatmamas gerektiini sözlerine ekledi.

Yörede yaayan vatandalardan 60 yandaki Hüseyin Karabulut da her 2 çiçein bölgenin güzellikleri arasnda bulunduunu söyledi.

Bu çiçeklere zarar verilmesini istemediklerini anlatan Karabulut, Kimisi bunlar satmak için söküyor. Biz gördüümüzde buna izin vermiyoruz. Bu çiçekleri koparanlar gördüümüzde yetkililere haber veriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git