Köyümüz; yeşil bursa

Diyarbakır'ın köyünde 'Yeşil Bursa' gibi olmak için 1000 fidan dikildi

Haberler 17.03.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnn 2019da 11 Milyon Fidan sloganyla düzenledii Gelecee Nefes kampanyas kapsamnda, çüngü ilçesi krsal Yukareyhler mahallelileri, 1000 çam ve dut fidan ald. Nakliyesinden dikimine kadar mahallelinin emek verdii fidanlar, 3 kilometrelik yol boyunca dikildi. Küçükbalarn fidanlara zarar vermemeleri için de etraf dikenli telle çevrildi. Yaadklar yeri el birliiyle Bursa gibi yeil görüntüye kavuturmak isteyen mahalleli, mevsimin kurak geçmesiyle fidanlar yine kendi imkanlaryla sulamaya balad. Su sknts çeken mahalleli, bazlar kuruyan fidanlarn kurtarmak için tankerlerle 3 kilometrelik yol boyunca sulama yapmaya balad. Sulama için destek bekleyen mahalleli, bu fidanlar kurtardktan sonra yazn kularn da yuvas haline gelen aaçlarn dikimine devam etmeyi hedefliyor.

SULAMADA SIKINTI çEKYORUZ

Bursann Nilüfer ilçesinden 2 yl önce memleketi çüngüün krsal Yukareyhler Mahallesine dönen Orhan Ta, unlar söyledi:

15 sene Nilüfer ilçesinde kaldm. Köyü sevdiimizden dolay buraya döndüm. 2019da fidan dikim kampanyasnda köy halkyla beraber talepte bulunduk. Bütün imkanlarmzla nakliyesi dahil dikimine kadar yallarmzla beraber bunlar ektik. Dut ve çam olmak üzere 1000e yakn aacmz var. Biz elimizden geldiince sulamasn yapyoruz. Tankerlerle suluyoruz. Bunlar yetitirmeye çalyoruz. Elimizden gelen bu kadar. Bursann o görüntüsünün burada da olmasn istedik. Aaçlardan sonuçta birçok canl faydalanyor. Neden bizim köyümüz de böyle olmasn, dedik. Bizim burada hayvanclk çok olduu için bunlar koruyamyoruz. Köylüler olarak gittik, bizim da kesiminden dikenleri traktörlerle tadk, buraya getirdik. Aaçlar dikenlerle koruma altna aldk. çekirgeler bile gelip bunlar yiyorlar. Biz sonradan farkna vardk. Elimizden geldiince korumaya çalyoruz. Uzun hortumlar aldk. Onlarla sulama yapyoruz. Zorlu bir süreç. Bunlar yetitirelim, devam da gelecek. Aralarda kuruyanlar var. Onlar tekrar ekmeyi düünüyoruz. Bunlar 2 sene falan sulandktan sonra su istemiyorlar. lk sene suladk. Buray Bursa gibi yeillendirmek istiyoruz.

GELECEK NESLLERE DAHA GÜZEL çEVRE BIRAKMAK çN çALIIYORUZ

Mahalleyi yeillendirmek için ellerinden geleni yaptklarn ve köyün gençleri için de imece usulüyle çalmalar gerçekletirdiklerini dile getiren Cuma Akagündüz, çermik Gençlik ve Spor Kulübü hal sahasn yeniliyordu. Biz de eskilerini kendi imkanlarmzla buraya getirdik. Genç kardelerimizle beraber el birliiyle imece usulü çalyoruz. Kardelerimiz top oynuyor. Mutluyuz. Bir emeimiz olmusa ne mutlu bize. Daha iyi olmas için tabi ki de destek bekliyoruz. Kim bize destek olursa teekkürlerimizi iletiriz. Elimizden geldiince köyümüzü güzelletirmeye çalyoruz. Gelecek nesillere, genç kardelerimize daha güzel bir çevre, daha güzel bir köy brakmak için elimizden geleni yapyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git